5 roliga övernattningslekar för barn

Barn älskar att sova över hos kompisar. I den här artikeln hittar du roliga övernattningslekar att förbereda nästa gång de kommer till er.
5 roliga övernattningslekar för barn
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Kommer du ihåg hur spännande det var när du fick sova över hos dina vänner för första gången? Det råder ingen tvekan om att övernatta hemma hos en kompis är en av de roligaste aktiviteterna för barn. Även om du vet att de kommer att ha roligt är det sant att barnen då tillbringar många timmar tillsammans. Det är därför det kan vara bra att förbereda övernattningslekar för att underhålla barnen och hålla dem upptagna. Fortsätt läsa för att hitta ett antal intressanta och enkla idéer som barnen lär tycka om.

Att förbereda övernattningslekar

Först och främst måste barnen känna sig beredda att övernatta i ett annat barns hus. I själva verket är detta ett stort ögonblick då det kommer till deras självständighet. De kommer att förvänta sig att ha roligt. Därför blir det din uppgift att förbereda en trevlig och säker miljö.

Det är därför vi rekommenderar att du till att börja med undviker att alltför stor övernattning. Det är bättre att bara bjuda in ett fåtal vänner så att du lättare kan hålla dem under kontroll. Så snart de anländer är det en bra idé att förklara dina regler för hushållet för era gäster. På så sätt undviker du eventuella konflikter. Du kommer att kunna förklara om det är okej att leka med vatten, till exempel, och vad som händer om de råkar ut för en olycka etc.

Detta är det bästa sättet att börja på rätt sätt. Dessutom kan du förbereda lekar så att de håller sig upptagna för det mesta. Självklart borde de ha lite ledig tid att göra vad de vill också. Så de kan varva sin fritid med de lekar du förbereder för dem. Dessutom kan dessa lekar främja deras kreativitet och förmåga till lagarbete.

Roliga övernattningslekar

Barn som sover.

1. Hela havet stormar

Hela havet stormar är en klassisk och rolig lek som barn älskar. Först och främst måste du placera stolar i form av en cirkel. Det borde dock vara färre stolar än barn. Spela sedan en låt de älskar och ber dem gå runt stolarna medan musiken är på. När du stänger av musiken ska de alla försöka sitta ner. Den som tvingas stå kommer att vara ute ur leken. Du bör upprepa denna aktivitet och ta bort en extra stol för varje omgång tills det bara finns en vinnare.

2. Spökhistorier

För att det ska bli riktigt spännande bör du bygga ett tält åt dem, vilket kan göras relativt enkelt med hjälp av lakan och möbler. Släck sedan ner men lämna några små lyktor eller ficklampor på så att det inte blir helt mörkt. Du kan också ge dem en ficklampa som de kan turas om med att lysa i sitt ansikte underifrån då de berättar sina spökhistorier. Du kan vara den som berättar den första historien.

3. Övernattning med modeshow

Först bör du ta fram en låda och lägga gamla kläder och accessoarer i den. Täck sedan över barnens ögon och berätta att de har 15 sekunder på sig att ta vad de vill ur lådan. Låt dem se vad de tog fram och be dem att klä ut sig och organisera en mannekänguppvisning.

Har du tid och energi kan du kan göra aktiviteten ännu roligare genom att ge dem lite smink. Lägg ögonskugga, läppstift och rouge på bordet. Övervaka dem dock för att se till att de inte lämnar fläckar överallt.

4. Skattjakt

Barn älskar skattjakter. Och de kommer att älska dem mer om det är mörkt och de kan gå runt i hela huset. Lämna ett svagt ljus på och ge dem en ficklampa för att leta efter ledtrådarna. Om du vill göra det ännu roligare kan du gömma dig för dem och skrämma dem eller överraska dem. Kom ihåg att förbereda ett pris för vinnaren.

Bygg ett tält.

5. Det är ingen övernattning om det inte finns någon karaoke

Om det inte finns någon dans eller musik kan du inte kalla det en fest. Därför kan du använda YouTube för att hitta låtar och deras texter. Försök att välja de låtar de gillar mest och organisera en karaoketävling. För att göra det ännu roligare kan du skapa en jury och låta alla delta. De ska även kunna välja de låtar de vill framföra.

Sammanfattningsvis är övernattningslekar en bra idé för barn. Du kan till och med göra din till en temafest genom att dekorera ditt hus. Kom ihåg att förbereda utsökt mat, till exempel smörgåsar. Låt din fantasi flöda!

Att ha barn hemma kan vara en fantastisk upplevelse. Du bör dock ha total kontroll över situationen. Och kom ihåg att erbjuda dem en säker och rolig miljö.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.