Jag vill ha en lugnande glitterburk åt mitt barn!

Har du inte hört talas om glitterburken? I den här artikeln vill vi att du upptäcker den revolutionerande idén från Maria Montessori. Vi berättar även hur du gör en egen glitterburk.
Jag vill ha en lugnande glitterburk åt mitt barn!
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du någonsin känt som om du tappar kontrollen över ditt barns uppfostran när det, mitt i ett utbrott, börjar gråta desperat och otröstligt? Om du fortfarande inte hittat ett sätt att lugna barnet på en gång ska du inte oroa dig… för det finns något som kan hjälpa: en lugnande glitterburk.

Glitterburken är ett väldigt enkelt med effektivt koncept – en beprövad och sann metod som designats av den välkända italienska utbildaren Maria Montessori. I den här artikeln kommer du lära dig om fördelarna och hur man gör den så att du kan reagera effektivt nästa gång ditt barn blir upprört.

Vad är egentligen en glitterburk?

Den lugnande glitterburken är mycket mer än bara en revolutionerande idé för att lugna barn när de får ett utbrott. Det är ett intressant verktyg för att lugna även föräldrar, som sedan med Montessoris idé kan sätta stopp för barnets beteende.

Det fascinerande och effektiva verktyget verkar på sätt och vis på samma sätt som yoga, meditation eller att titta på en ljuslåga. Med andra ord är det något som kan kontrollera stress och rensa sinnet för både vuxna och barn.

Glitterburken är bara en plastburk fylld med vatten, lim och glitter. En vuxen eller ett barn som upplever ledsamhet, gråt, stress eller ilska kan skaka burken och känna sig lugnad och distraherad genom att uppmärksamt observera glittrets skönhet och olika former.

Samtidigt som ditt barn använder glitterburken kan du hjälpa det att lugna sig genom att prata lugnt och vänligt, och uttrycka gott om kärlek och tillgivenhet. Ett annat bra komplement till burken är att föreslå för barnet att andas in djupt och andas ut långsamt.

Lugna barn med glitter

Det mest överraskande med det fantastiska verktyget är att det inte bara hanterar akuta, temporära utbrott, utan även har långsiktiga effekter eftersom det gör barnet uppmärksamt på sin andning. Varje gång ditt barn får ett utbrott kan burken givetvis även ge snabb lindring.

Glitterburken är raka motsatsen till bestraffning. Det är ett terapeutiskt verktyg som distraherar och lugnar barnet samtidigt som det hjälper med koncentration och andning. Det låter även barnet återgå till att ha kul när han eller hon kommit över sin frustration.

Vilka är fördelarna med en glitterburk?

Å ena sidan förklarar skaparen av glitterburken, Maria Montessori – den första kvinnan i Italien med en doktorsexamen i medicin – att uppfinningen låter barn mellan två och fem år organisera sitt centrala nervsystem på en konkret stimulus.

Å andra sidan har vetenskapen demonstrerat att när barn känner sig stressade snabbas både deras hjärtslag och andning upp samtidigt som deras sinnen blockeras.

Med andra ord blir de helt tomma. Men om barnet kan koncentrera sig på glittret när det långsamt faller i burken minskar en befallning från hjärnan undermedvetet hur upprörda de känner sig.

Med andra ord demonstrerar glitterburken en viss koppling mellan det visuella mönstret och en känsla av lugn, som har förmågan att stimulera barnets koncentration och stabilisera energinivåerna. Därför är glitterburken även rekommenderad när man ska resa eller i situationer av utdraget väntande.

Den mirakulösa glitterburken är så effektiv på att göra sinnet avslappnat att det kan vara en källa till stort hopp för föräldrar vars barn är överaktiva eller konstant rör sig.

Men var försiktig när du väljer behållare och se till att den är av rätt storlek och material för ditt barns ålder och förmågor.

Jag vill ha en glitterburk till mitt barn – hur gör man en?

Ingredienser till lugnburken

Vid det här laget undrar du säkert hur man gör sin egen glitterburk. Nedan listar vi alla material du behöver och stegen du ska följa. Du kommer märka hur lätt det är!

Kom ihåg att använda attraktiva material, ljusa färger och en burk som inte är för stor eller tung för barnet.

Material

  • En genomskinlig behållare med lock
  • 2 matskedar glitterlim
  • 4 teskedar glitter (välj färg själv)
  • 1 droppe karamellfärg
  • Varmt vatten
  • Genomskinligt barnschampo
  • Limpistol

Instruktioner

  • Blanda materialen i burken, men lämna lite utrymme på toppen så att ingredienserna kan röra på sig.
  • Lägg små leksaker eller miniatyrer i burken (stjärnor, djur, hjärtan, etc.). Ett annat alternativ är att lägga till självlysande färg. Se till att inget av det du använder är giftigt.
  • Limma fast locket på behållaren med limpistolen och se till att den är helt försluten, utan läckor. Och så enkelt är det – glitterburken är nu redo att användas!

Har du redan provat glitterburken? Vänta inte en sekund till om svaret är nej. Ditt barn kommer älska den och du kommer bli positivt överraskad över hur effektiv den är.

Alla element som leder till en lyckligare och friskare barndom för våra småttingar är väl värt det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.