Allt du behöver veta om vaccinet Bexsero

Allt du behöver veta om vaccinet Bexsero

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2018

Om du redan har fått det berömda vaccinet Bexsero har du tur. Vi ska berätta allt du behöver veta om det!

Vaccinet Bexsero: allt du behöver veta

Vad är Bexsero?

Bexsero är en immunisering mot meningokocker grupp B, en bakterie som orsakar meningit eller sepsis.

Vaccinet skyddar mot tre av fyra varianter, med en effektivitet på över 90% och ett allmänt skydd på runt 70%.

Barnläkare är de starkaste förespråkarna av Bexsero, eftersom de säger att även om det är ovanligt att drabbas är komplikationerna från meningit något som kan undvikas med vaccinet. Bieffekterna är inte värre än för något annat vaccin.

Spruta med vaccin

Vad är meningokocker grupp B?

Meningokocker är en bakterie som ger upphov till ovanliga men allvarliga infektioner, såsom meningit och sepsis. Dessa har betydande effekter och leder till och med till döden i 10% av fallen.

Även om bacillen kan infektera folk i alla åldrar är det vanligare bland barn och ungdomar. Infektionen kan behandlas med antibiotika, men ibland utvecklas den så snabbt att behandlingen inte är effektiv. Därför är den bästa förebyggande åtgärden vaccinering.

Meningit B

Meningit är en allvarlig bakterieinfektion i membranen som omger hjärnan och ryggraden. Den kan orsaka allvarlig hjärnskada och är dödlig i 50% av obehandlade fall.

“Döden är bara viktig för att den får oss att reflektera över värdet av livet” – Michel de Montaigne

Bakterien överförs från person till person genom vätska från näsan, halsen eller munnen. Spridningen underlättas vid nära och utdragen kontakt med en infekterad person.

Den snittmässiga inkubationstiden är fyra dagar, men kan vara allt från två till tio dagar. Även när den diagnostiseras tidigt och behandlas ordentligt dör 10% av patienterna, vanligtvis under de första 24-48 timmarna efter symptomens uppkomst.

Meningit kan dessutom leda till hjärnskada, dövhet och inlärningssvårigheter i 20% av överlevarna.

De vanligaste symptomen på meningit är följande:

  • Stel nacke
  • Hög feber
  • Ljuskänslighet
  • Förvirring
  • Huvudvärk
  • Kräkningar
Barn blir vaccinerat

Sepsis

Sepsis är en väldigt allvarlig sjukdom som innebär att kroppen har ett överväldigande immunsvar på en bakterieinfektion.

Kemikalierna som släpps ut i blodet för att bekämpa infektionen utlöser en utbredd inflammation, vilket leder till bildandet av blodproppar och läckage i blodkärlen. Det leder till dåligt blodflöde, vilket berövar organen på näringsämnen och syre.

I de allvarligaste fallen kan ett eller flera organ drabbas av svikt. I de värsta fallen får det låga blodtrycket hjärtat att försvagas.

Patienter med sepsis behandlas på sjukhusets intensivvårdsavdelning. Läkare försöker behandla infektionen, upprätthålla de vitala organen och förebygga att blodtrycket faller. I många fall krävs kirurgi för att bli av med infektionen.

Bieffekter av meningit B och Bexsero

Bieffekterna som associeras med Bexsero är milda:

  • Feber
  • Irritabilitet
  • Smärta och rodnad vid injektionen

Det är bättre att ge vaccinet separat från de vanliga vaccinen för barn, med minst tre veckor mellan vaccinationerna.

Om barnet får feber varar den vanligtvis inte länge, och man kan använda paracetamol samt applicera is på injektionen under de första 24 timmarna.

Tvivla inte på dina småttingars behov att vaccinera sig!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.