Tips för att lindra ryggsmärta under graviditeten

Tips för att lindra ryggsmärta under graviditeten

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ryggsmärta under graviditeten är lika vanligt som det är irriterande. Även om det är praktiskt taget omöjligt att undvika så kan du alltid försöka lindra den med några av dessa tricks.

Följande tips hjälper dig att förbättra livskvaliteten och förhoppningsvis göra din graviditet lite mindre obekväm:

Använd dessa tricks mot ryggsmärta under graviditeten

Undvik att sitta för länge

När du sitter är höfterna, ryggraden och ryggmusklerna alla överbelastade. Det är därför du inte bör sitta för länge. Alternera mellan att sitta och stå upp. Gå runt, lägg dig ner, eller gör några sysslor

Fortsätt vara aktiv

Ryggsmärta under graviditeten

Försök att hålla dig aktiv och hålla igång hela kroppen. Om du inte motionerar av någon anledning så bör du åtminstone stretcha två gånger om dagen.

Var noga med din hållning

Oavsett om du sitter, står eller ligger ner, se till att din hållning inte lägger press på dina ryggmuskler. Håll dig upprätt och så rak som möjligt när du ligger ner.

När du går så bör du också försöka hålla bröstet upp och magen upplyft. Om du går genom att leda med din torso, kommer du att förvärra din ryggsmärta.

Sov på en fast madrass

Att sova i en mycket mjuk säng där du “sjunker ner” när du lägger dig ner får dig att kröka din rygg på ett ofördelaktigt sätt. Å andra sidan, om du sover i en fastare säng, kan du upprätthålla en rakare hållning och din rygg och dina höfter kommer att kunna vila.

Lyft inte för tungt

Du bör känna till att under graviditeten är det “förbjudet” att göra för många tunga lyft. Om du bär för tungt kommer du ytterligare belasta nedre delen av din rygg.

Böj på knäna istället för att böja ryggen eller vid höfterna

När du måste plocka upp något från golvet, eller nedanför din midja, böj på knäna eller sätt dig på knä för att hålla ryggen rak.

Undvik att böja dig framåt från midjan när du lyfter, eftersom din mages vikt kommer att anstränga ryggen för mycket.

Ha rätt skor

Höga klackar är farliga under graviditeten eftersom de ökar risken för fall.

Även om du är van vid att använda höga klackar så måste du lägga undan dem för en liten stund när du är gravid.

Förutom att de ökar risken att falla när du bär dem, är dessa snygga och feminina skor mycket bra på att förvärra ryggsmärta. Så använd inte dessa. Välj istället lågskor och fotriktiga skor.

Var inte en hjältinna

Många kvinnor fortsätter under graviditeten att ta ansvar för hela hemmet och måste ta hand om sina andra barn lika mycket som de gjorde tidigare. Men gravida kvinnor bör inte försöka vara hjältinnor. Det är inte deras roll.

Ryggsmärta under graviditeten

Du måste förstå att du lever i en speciell tid av ditt liv.

Du bär en människa inom dig som kommer att förändra ditt liv, precis som dina andra barn har gjort, och de som du kommer att få i framtiden kommer att göra.

Njut av att ge liv till den här lilla personen som du kommer att älska för resten av ditt liv.

-Anonym-

Det är ditt ansvar att säkerställa din bebis hälsa och omvårdnad, men det är också din plikt att ta hand om dig själv, skydda dig själv och leva så bra du kan under denna tid.

Om du var den som tog hand om allt tidigare, delegera några hushållssysslor till de andra familjemedlemmarna.

Alla måste bidra och anpassa sig inför denna nya tid i ert hem.

Om du överbelastar din ryggrad, kommer den att säga ifrån.

Tips för att lindra ryggsmärta under graviditeten

Slutligen har vi en annan uppsättning tips för dig som du kan testa för att lindra din ryggsmärta under graviditeten.

  • Ta ett dopp i poolen. Vattnet lyfter och stöder din vikt och lindrar spänningar i ryggraden. När du kan, planera en liten semester för dig själv. Gå ner i poolen och stanna i vattnet en stund (efter att ha rådfrågat din läkare).
  • Utöva yoga. Yoga kan vara mycket bra för att lindra din smärta. Om din gynekolog och barnmorska tycker att det är okej, underskatta inte denna tusenåriga praktik som har gett så många fördelar för andra människor, inklusive gravida kvinnor.
  • Få en ryggmassage. Under graviditeten kan du få massage på benen, axlarna, höfterna och ryggen. För att njuta av denna tjänst bör du ligga på vänster sida och låta massören göra sina konster. Du kommer att märka hur bra det känns.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.