Hur man rengör ett barns öron

Hur man rengör ett barns öron

Senaste uppdateringen: 05 juni, 2018

Vax är en skyddande substans, men i för stora mängder ger det upphov till proppar och lock som kan vara väldigt irriterande. Det är därför mycket viktigt att lära sig att rengöra barns öron.

Örat är uppdelat i tre delar. Den externa delen inkluderar själva ytterörat. Den kopplas genom öronkanalen, som når trumhinnan i mellanörat och sedan passerar till innerörat.

I hörselgångens hud finns speciella körtlar som producerar vax. Det når långsamt öppningen av ytterörat, där det kommer ut eller faller ut under ett bad.

Hur man rengör barns öron

När kroppen inte själv gör sig av med öronvaxet samlas det och täpper till i öronkanalen. Konsekvenserna är nedsatt hörsel och yrsel.

En nyfödd bebis får sannolikt inte smutsiga öron. En ytlig rengöring räcker väl. Men med tiden är det viktigt att lära sig hur man rengör ett barns öron för att undvika misstag. Att vara för noggrann kan påverka barnets hälsa.

För att rengöra ett barns öra börjar du med att göra det från utsidan av hörselgången.
När det är dags att bada tar du fram en trasa eller våtservett och torkar bort vaxet som ses i de yttre områdena.

Inga objekt får föras in i örat. Om du tror att det finns för mycket vax i örat ska du kontakta din barnläkare, som kan utvärdera om det finns en möjlig propp och utesluta andra problem.

När föremål som en bomullspinne åker in i örat finns det en risk för att man trycker vaxrester i örat samman så att de skapar en propp.

Hur man rengör barns öron

Risken att skada trumhinnan är hög. Om barnet gör en oväntad rörelse vid rengöring på djupet kan konsekvenserna vara allvarliga. Om objektet är vasst, som en tandpetare eller hårnål, blir skadorna ännu värre.

Eftersom det är en mycket smal och tunn kanal hos barn kan föremål i örat få det yttre skiktet av huden att skrapas av. Som försvarsmekanism ökar vaxproduktionen, vilket kan bli ett problem.

Hur når man inuti?

Samlingen av väx i örat kan lösas upp på flera sätt, varav ingen är traumatisk eller riskabel.

Ett sätt att rengöra ett barns öron är att använda mineralolja, olivolja eller glycerin. Två eller tre droppar mjukar upp vaxet och låter det enkelt rinna ur örat. Det rekommenderas också att man applicerar två eller tre droppar varm paraffinolja.

För att rengöra örat kan du lösa upp en tesked salt i en kopp med vatten, droppa några droppar i örat, låta det ligga och sedan luta huvudet för att tömma ur det.

En annan rekommendation är att värma syresatt vatten eller göra en infusion av kamomill. Häll de varma dropparna i örat och vänta på att vaxet börjar rinna ut.

Om vaxet fortfarande inte kommer ut, eller om örat gör ont, måste du istället kontakta din läkare.

Rengör ett barns öron

Bada och tvätta barns öron

Du måste utnyttja badtiden till att kontrollera konsistensen och färgen på ditt barns öronvax. Det måste vara ljusgult eller nästan orange. Om det är tjockt och mörkt måste du planera ett besök hos barnläkaren för att utesluta problem.

Bomullstopps är användbara för att rengöra de yttre delarna av örat med vatten och tvål. Du ska försöka hålla barnets huvud mot sidan och röra toppsen inifrån och ut.

Om vatten hamnar i barnets öron under ett bad kan det vara nödvändigt att luta huvudet i båda riktningar för att få bort det. Det, plus torkning med en handduk, kommer att räcka.

Det rekommenderas att man vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra att vatten rinner in i hörselgången.

Om det fortfarande finns lite vatten kvar i örat ska du lita på de små hårstråna som finns i området. De kommer förhindra vätskan att komma in i innerörat.

Hos nyfödda är det inte en rutinmässig uppgift att rengöra örat. Men allteftersom månaderna går blir hygienen mer och mer viktig och föräldrarna lär sig att göra det tills barnen lär sig hur de rengör öronen själva.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.