Banta efter förlossningen: När kan jag börja?

Efter att ha fött barn, glömmer många mödrar att vara uppmärksamma på vad de äter. Detta är ett stort misstag: när du ammar finns det regler att följa för att du och din bebis ska få all den näring ni båda behöver. Är det möjligt att följa en diet och banta efter förlossningen?
Banta efter förlossningen: När kan jag börja?

Senaste uppdateringen: 16 januari, 2019

I den här artikeln diskuterar vi den bästa tiden att börja banta efter förlossningen.

Många kvinnor är störda av de förändringar som graviditeten orsakar i deras vikt och är angelägna om att komma i form igen när barnet är fött.

Men att tänka på att banta efter förlossningen ger upphov till en massa frågor, som när man kan börja.

Efter nio månader, under vilka de kanske ätit för två, frågar många nyblivna mödrar sig själva vad de ska äta efter att ha fött. Det finns två skäl till detta.

Å ena sidan vill nya mammor komma tillbaka i form och förlora de extra kilon som de har lagt på sig under graviditeten. Å andra sidan är många kvinnor angelägna om att gå tillbaka till att kunna njuta av all den mat de gjorde innan de började äta extra nyttigt under graviditeten.

Om du är i den andra gruppen har vi dåliga nyheter för dig: du har fortfarande särskilda näringsbehov under de första sex månaderna efter förlossningen. Vi tar en titt på dessa nedan.

Näringsbehov efter förlossningen

Under de första månaderna efter att din bebis är född finns det vissa oumbärliga kostbehov. De viktigaste är:

Kalcium

Amning utplånar kalciumdepåerna i kroppen. Med detta i åtanke, se till att din kost kompenserar för det du förlorar genom din bröstmjölk.

Det betyder att du bör få i dig gott om mejeriprodukter, som mjölk, ost och yoghurtD-vitamin hjälper din kropp att absorbera detta viktiga mineral.

Järn

Detta är ett annat mineral som din kropp kanske lider brist på. Fostret tar upp mycket järn från moderns blod när det växer i livmodern. Av denna anledning är det mycket viktigt för en nybliven mamma att äta vissa livsmedel.

Järn finns i rött kött, frukt, spannmål och blodmat. Ät järn tillsammans med C-vitamin, vilket bidrar till absorptionen.

Drick mycket

I detta skede fokuserar din kropp på att producera mjölk för att du ska kunna amma din bebis. Det innebär att du måste dricka mycket vätska för att kompensera det du förlorar vid amning.

Att dricka vatten, juicer med naturligt lågt sockerinnehåll och örtteer är det bästa sättet att få i sig tillräckligt med vätska.

Kvinna hackar grönsaker

Att äta gott om frukt och grönsaker hjälper dig också att hålla vätskebalansen i schack. Dessa livsmedel är också viktiga eftersom de är rika på de vitaminer och mineraler som du och din bebis båda behöver.

Kom ihåg att ditt barn fortfarande får all sin näring från dig.

När kan man börja banta efter förlossningen?

Som du har märkt, bör din kost efter förlossningen tillgodose dina behov och ditt barns behov.

Med detta i åtanke är det bästa tipset att följa rekommendationerna från de läkare som ansvarar för omvårdnaden av er båda. På detta sätt ser du till att inga näringsämnen saknas.

Om du vill förlora några kilo efter att ha fött, finns det ingen anledning att inte göra det. Se bara till att inga essentiella näringsämnen saknas i din kost.

Den bästa tiden att börja banta efter förlossningen för att gå ner i vikt är ungefär två månader efter att bebisen är född.

Om du börjar innan det, kan kaloriunderskottet försvåra din kropps ansträngningar att läka efter allt den har gått igenom. Dessutom kan du lida av hunger och brist på energi när du behöver vara på topp.

Omkring två månader efter förlossningen är också en bra tid att börja träna. Detta är en oumbärlig del av hälsosam viktminskning.

Även om det är bäst att ta saker försiktigt i början, kommer din kropp med tiden att se ut och känna sig mycket mer som sitt gamla jag.

Din kost efter att barnet är fött bör uppfylla dina behov och ditt barns behov.

Mat som du bör undvika

Om du däremot inte kan vänta med att äta allt du avstod från under graviditeten, kom ihåg att du fortfarande måste följa vissa regler.

Det är till exempel viktigt att undvika mat som är rik på mättade fetter, raffinerat mjöl och socker. Om du äter sådana livsmedel, gör det med måtta och följ alltid din läkares råd.

Mamma äter måltid med spädbarn i famnen

Om du ammar, bör du fortfarande vara försiktig med alkohol. Att dricka alkohol är inte farligt för bebisen, för den får inte i sig särskilt mycket genom bröstmjölken, men det påverkar din kropp negativt och att vara alkoholpåverkad när man tar hand om ett spädbarn är inte bra.

På samma sätt bör du hålla fast vid lätta måltider. Ditt matsmältningssystem är fortfarande lite ömtåligt, och tunga livsmedel kan vara besvärande för dig.

Som en sista rekommendation, försök att äta var tredje timme eftersom ditt matsmältningssystem fortfarande håller på att anpassa sig till det normala.

Om du behöver äta medicin av någon anledning, var då noga med att stämma av med din läkare och följa doseringsanvisningarna för att undvika matsmältningsbesvär.

Att äta en hälsosam kost efter förlossningen är viktigt för ditt välbefinnande och din självkänsla. Kom bara ihåg att du i detta skede fortfarande har särskilda näringsbehov. Du bör inte banta efter förlossningen om du inte kan garantera att tillgodose både ditt och din bebis näringsbehov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
  • Enderami A., Zarghami M., Darvishi Khezri H., The effects and potential mechanisms of folic acid on cognitive function: a comprehensive review. Neurol Sci, 2018. 39(10): 1667-1675.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.