Vad är den ideala vikten för en gravid kvinna?

Vad är den ideala vikten för en gravid kvinna?
Marta Guzmán

Granskad och godkänd av nutritionisten Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 01 mars, 2023

Många kvinnor oroar sig över den ideala vikten under graviditeten, både av estetiska skäl och för hälsans skull. Men hur mycket en kvinna bör gå upp i vikt varierar under hela graviditeten. Till exempel är aptiten något som kan få vikten att fluktuera.

Låt oss anta att en kvinna har den ideala vikten innan hon blir gravid. Enligt läkare bör hon då gå upp mellan 11,5 kg och 16 kg under graviditeten.

Men alla kvinnor är olika, vissa går upp mindre medan andra lägger på sig upp till 20 kg. Det viktigaste är att föda en frisk bebis och gå tillbaka till den ideala vikten efter att graviditeten är över.

Tänk på att alla kvinnor är olika. Jämförelser är inte särskilt hjälpsamma. Tvinga inte din kropp att uppfylla förväntningarna du har från att ha tittat på andra kvinnor. Följ alltid din läkares råd.

Ska jag gå upp ett kilo varje månad?

Det är en myt att gravida kvinnor ska gå upp ett kilo varje månad. Om det var sant skulle en kvinna bara gå upp totalt 9 kg under hela graviditeten, men det finns mammor som helt sunt går upp 20 kg, vilket innebär att de går upp 2 kg varje månad. Den ideala vikten för dem är inte densamma.

Det beror helt på den specifika kvinnans kropp, livsstil och dagliga vanor (mat, motion, etc.).

Om kvinnan dessutom lider av ett fysiskt tillstånd som får henne att gå upp mer eller mindre i vikt påverkar det också hur mycket vikt graviditeten kommer att bidra med.

Tänk på att du aldrig får svälta dig själv, särskilt inte när du är gravid. Om du längtar efter mat, så ät. Godis och kolhydrater bör intas med måtta. Men så länge du är frisk behöver du inte oroa dig.

Stressa inte upp dig genom att försöka hålla någon orealistisk siffra.

Vad säger vågen om den ideala vikten?

Trots att massmedia och samhället ger många negativa förebilder får vi inte låta oss skadas av dem. Vi måste följa vår egen rytm, respektera våra kroppar och ta hand om vår hälsa.

Gravida kvinnor får inte sluta äta under några omständigheter. Om du inte äter tillräckligt under graviditeten är det inte fett som förbränns, och det som används istället skapar ketonkroppar. Ketonkroppar är giftiga och om de når barnet kan de skada dess nervsystem.

Den ideala vikten och din kost

Tänk på att det är mycket viktigt för gravida kvinnor att inte begränsa vad de äter. Man ska aldrig banta medan man är gravid, men det är samtidigt viktigt att välja vad man äter med omsorg.

Det rekommenderas att äta livsmedel från växtriket, som frukt och grönsaker.

Ät inte för mycket rött kött och inte mer än tre gånger i veckan. Vitt kött rekommenderas dock under graviditeten.

Det är också viktigt att äta fettsnåla mejeriprodukter, olivolja, baljväxter, fullkornsprodukter som bröd, spannmål och ris, och att undvika raffinerat, vitt mjöl. Håll dig borta från skräpmat.

Vår mat ska vara vår medicin och vår medicin ska vara vår mat.

Hippokrates

Gravida kvinnor behöver inte vara besatta av den “ideala vikten” som de tror att de behöver vara. Inte heller bör de försöka äta mindre. Med det sagt bör det heller inte ses som en period när kvinnor ska gå upp onödigt mycket i vikt.

Det finns kvinnor som drar fördel av graviditeten och sin ökade aptit för att njuta av rätter eller recept som inte är rekommenderade för varken dem eller deras barn.

När man äter mer än man behöver blir ens fettceller större och större, vilket i sin tur leder till att man går upp i vikt.

Vissa säger att man kan gå upp 4 kg på en enda måltid. Inte bara växer fettcellerna, utan nya celler formas också.

Självklart, ju mer vikt en mamma lägger på sig från överflödig mat, desto svårare blir det att förlora den vikten efter förlossningen.

Den ideala vikten i varje trimester

  1. Under graviditetens första trimester ser man bara en ytterst liten viktökning. Det är rekommenderat att kvinnor går upp mellan 0,5 och 1,5 kg. Det finns kvinnor som inte går upp i vikt alls under denna period och det finns också några som går ner i vikt på grund av kräkningar och illamående.
  2. En viktökning på mellan 3,5 och 4 kg rekommenderas under andra trimestern.
  3. Den tredje trimestern är då den största viktökningen sker eftersom det är då fostret börjar öka exponentiellt i vikt. En viktökning på mellan 5 och 5,5 kg rekommenderas. Det motsvarar cirka 400 gram per vecka.

Om jag inte äter tillräckligt, kommer min bebis att bli mindre?

Svaret på de här frågan är ja. Om gravida kvinnor begränsar sitt matintag och inte får i sig alla näringsämnen kan deras barn väga mindre vid födseln.

Det är därför det är rekommenderat för gravida kvinnor att inte gå hungriga under några omständigheter.

Man trodde länge att gravida kvinnor behövde “äta för två”, och visst är det så att de måste äta för både sig själva och sin bebis, men det betyder inte att mängden mat ska dubbleras.

En gravid kvinna som bestämmer sig för att äta mer med avsikt för att få en större bebis bör veta att det är hon som kommer vara den som kommer bära på de extra kilona, inte barnet.

Sammanfattningsvis vill vi påminna om att det inte finns någon ideal vikt under graviditeten. Det finns ingen standard som bestämmer hur allas graviditet ska utvecklas. Den idealiska vikten är helt enkelt ett koncept som vårt samhälle har uppfunnit.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Herring, S. J., & Oken, E. (2010). Ganancia de peso durante el embarazo: Su importancia para el estado de salud materno-infantil. Annales Nestlé (Ed. española)68(1), 17-28.
  • Rodríguez Domínguez, P. L., Hernández Cabrera, J., & Reyes Pérez, A. (2005). Bajo peso al nacer: Algunos factores asociados a la madre. Revista cubana de obstetricia y ginecología31(1), 0-0.
  • Alimentación y nutrición. Ediciones Roble, S.L

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.