Släktingar: håll inte bebisen innan mamman vid födseln

Släktingar: håll inte bebisen innan mamman vid födseln

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2018

Familjemedlemmar, håll inte bebisen om mamman ännu inte haft chansen att göra det efter födseln! Sjukhuset måste se till att den första kontakten mellan mamman och barnet sker direkt, eftersom den första timmen i livet är helig för dem båda.

Det är lika slående som det är oroväckande att Världshälsoorganisationen (WHO) tagit fram ett protokoll med 16 punkter för att främja en mer humaniserad förlossningsprocess.

Idag följer många inrättningar där förlossningar sker standardiserade riktlinjer som gör att många mödrar kommer ihåg förlossningen som något ganska traumatiskt.

Det är inte bra, och ej heller det faktum att vissa nyfödda hålls av släktingar innan modern, som ännu inte fått chansen att se och känna sitt eget barn.

Idag vill vi prata om detta, som har så stor vikt för den känslomässiga världen för mamman och barnet.

Familjen, respektera integriteten

När ett par åker till sjukhuset för att föda en bebis vet de aldrig vad som kommer hända inom de kommande timmarna. Det är möjligt att de kommer behöva genomgå ett kejsarsnitt eller att mamman kommer sövas så att hon inte får chansen att träffa sin nyfödda förrän flera timmar senare.

Våra föräldrar, bröder, fastrar eller vänner vill vårt bästa och vill fira stunden med glädje och känslor. Givetvis kan många inte motstå frestelsen att ta upp den nyfödda ur vaggan och föra honom från arm till arm för att välkomna och se hur han ser ut.

Kära familj: håll inte bebisen innan mamman. Få stunder kräver så mycket intimitet som ögonblicket när en kvinna precis haft förlossning och måste ta kontakt med sitt barn, med sin älskade inneboende som varit en del av henne i nio månader.

Lämna barnet hos mamman

Vikten av tidig kontakt

Många specialister pratar om ett “affektivt avtryck” som sker efter födseln. Inom en eller ett par timmar av födseln är det viktigt för mamman och barnet att etablera kontakt.

Nils Bergman – specialist på perinatal neurovetenskap – förklarar att de första 1,000 minuterna av ett barns liv kan vara nyckeln till dess senare utveckling.

  • Vi får inte glömma att födseln kan vara “traumatisk” för bebisen, när han tas från en varm och skyddande miljö till en konstig värld där någon plötsligt hanterar honom, skär av navelsträngen, tvättar honom och sätter etiketter på honom.
  • Alla dessa stimuli är irriterande för bebisen. Fostervattnet finns inte längre för att dämpa varje beröring och rörelse. Plötsligt uppstår konstiga känslor: stress, rädsla och panik.
  • Alla dessa stimuli kan undvikas på ett enkelt sätt: att ge den nyfödda till dess mamma. Det finns ingen hets att kapa navelsträngen eller tvätta bebisen. Det viktigaste är att han finner lugnet hos sin mammas hud och den behagliga doften, som nu är en del av hans liv.
  • Detta fridfulla intryck genererar tillräckliga förändringar i hans hjärna. Det finns ingen stress eller rädsla. Modern kommer dessutom börjar amma med utsöndringen av oxytocin. Allt är lugnt och balanserat. En fantastisk första kontakt lägger grunden för bandet mellan mor och barn.

Familjen medför alltför många lukter och för mycket stimulans

Vi måste sätta oss i bebisens skor. Om du ännu inte träffat din mamma kommer du bli överstimulerad och vilsen av att gå från arm till arm. Det finns för många olika lukter, för många konstiga känslor och ljud, för många diffusa skuggor. Så håll inte bebisen innan mamman, låt dem etablera denna första kontakt.

De enda två sakerna en bebis behöver när han föds är sin mor och den mat hon ger. Ingen annat.

Sovanda nyfödd

Allmänna råd för släktingar innan en bebis föds

Framförallt måste vi fira att både mamman och bebisen mår bra. Härnäst är det viktigt att förstå en sak: det kommer finnas gott om tid att träffa, omfamna och röra bebisen som nu är en del av familjen eller den personliga cirkeln.

Släkting håller barn

Så kära släktingar, kom ihåg:

  • Respektera intimiteten mellan moder och bebis, såväl som paret.
  • Du behöver inte vidröra den nyfödda bebisen, det kommer finnas tid för det senare. Men framförallt: håll inte bebisen innan mamman.
  • Om du ska vidröra bebisen, kom ihåg att göra det med rena händer. Om möjligt ska du inte pussa honom (det kommer finnas gott om tid).
  • Släpp inte in för många släktingar i rummet. Vad mamman och bebisen behöver är frid.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.