Hur man vet att förlossningen har satt igång

Hur man vet att förlossningen har satt igång
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En bebis födelse är ett ögonblick som hela familjen ser fram emot, och de flesta föräldrar vill kunna känna igen tecknen på hur man vet att förlossningen har satt igång.

Förutom de givna sakerna finns det en del andra sätt att veta att förlossningen har satt igång. Om du lär dig dem blir det lättare att förbereda dig. 

Tidiga tecken på att förlossningen ska börja

Under de sista veckorna av graviditeten kommer din kropp börja ge dig tecken på att din bebis snart ska komma.

  • Ditt bäcken förflyttas. Några veckor innan förlossningen kommer bebisen börja röra sig nedåt inuti ditt bäcken. Bebisen gör sig redo att komma i rätt position inför födseln. Du kommer märka när det händer eftersom du kommer få känslan av att vilja kissa oftare. Det beror på att bebisens huvud trycker mot urinblåsan.
  • Din livmoderhals öppnas. För att din bebis ska kunna komma ut måste livmoderhalsen vidgas under veckorna och dagarna innan förlossningen. När du går på kontroller kommer din läkare att mäta hur öppen du är och på så sätt se om du är redo för att föda.
  • Du kommer att känna en viss smärta i mage och rygg. Speciellt om det inte är din första graviditet kommer du känna av smärta i buken och nedre ryggen när förlossningen är nära. Det händer för att musklerna och lederna sträcks ut i förberedelsen för att föda bebisen.
  • Du kan få diarré. Precis som musklerna i din livmoder kommer även de andra musklerna i din kropp att slappna av så att du kan genomgå en förlossning. Det inkluderar även musklerna i ändtarmen, vilket kan ändra tarmens rörelser och avföringen. Kom ihåg att dricka ordentligt med vatten.
veta att förlossningen har satt igång
  •  Du slutar gå upp i vikt och kanske till och med går ner lite. Många kvinnor har en tendens att sluta gå upp i vikt eller till och med gå ned i vikt mot slutet av graviditeten. Oroa dig inte, det påverkar inte vikten på din bebis alls. Den enkla förklaringen är att fostervätskan helt enkelt minskar.
  •  Du kommer känna dig mycket tröttare än vanligt. Under den sista trimestern kommer nätterna bli lite svårare än tidigare. På grund av det konstanta behovet att kissa och den extrema tröttheten kan det vara svårt att sova. Om du inte sover gott om nätterna, prova att ta en tupplur under dagtid för att väga upp.
  • Dina leder kommer kännas mer avspända. Ett hormon som heter relaxin kommer att frigöras under graviditeten och det gör dina ligament mindre spända. Innan förlossningen börjar kommer alla lederna i din kropp att kännas mer böjliga. Det tillåter ditt bäckenen att göra plats för att bebisen ska kunna passera.

Tecken på att förlossningen har satt igång

nyfödd bebis
  • Färgen och konsistensen på dina flytningar förändras. Under de sista dagarna av din graviditet kanske du kommer att märka en tunn flytning, eller ett typ av slem som kommer från livmodern. I vissa fall kan det också vara några droppar blod. Om det händer under de sista veckorna av graviditeten bör du åka in till sjukhuset med din bb-väska packad.
  • Du känner starka, frekventa sammandragningar. De är ett tecken på att förlossningen har satt igång. Du kan även känna som hugg i buken allt eftersom att livmodern öppnas för att göra sig redo för den stora stunden. Några saker som kännetecknar sammandragningar inför förlossningen är:
    • Sammandragningarna ökar i intensitet och går inte över.
    • Smärtan fortsätter även om du byter ställning.
    • Sammandragningarna kommer ifrån nedre ryggen och går mot buken och kan även stråla ner i benen. 
    • De blir gradvis intensivare, mer frekventa och smärtsammare, och till slut får du konstant ont tills bebisen är född.
  • Vattnet går. En av de sista sakerna som händer innan det är dags att föda är att vattnet går. Det händer dock inte alltid, så det är viktigt att vara uppmärksam på andra tecken också. Bara 15% av gravida kvinnor upplever den dramatiska forsen av vätska, så oroa dig inte om det inte händer dig.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.