Fördelarna med att sjunga för ditt barn

Fördelarna med att sjunga för ditt barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Fördelarna med att sjunga för ditt barn är otaliga. Att sjunga hjälper till att stärka det kärleksfulla band du har med ditt barn.

Genom sången uppfattar spädbarn deras mammas kärlek och detta gynnar den känslomässiga anknytningen mellan mamma och barn.

En person som sjunger för en bebis blir en anknytningsperson och kommunicerar med en känsla av trygghet.

Den sträcker ut en fast och stödjande hand som hjälper barnet att utveckla sina kognitiva, känslomässiga och fysiska förmågor, liksom utvecklingen av dess sinnen.

Det sunda sättet att sjunga för ditt barn

Vaggvisor är en vanlig del av ett barns sömnrutin. Som genom en nedärvd instinkt, sjunger mödrar för sina barn när det är dags för dem att gå och lägga sig.

Det kan vara en klassisk vaggvisa, som ibland hittas på på stående fot, eller bara en lugn melodi som mamma nynnar medan hennes lilla slumrar in.

Sjunga för ditt barn - mamma och bebis
För många barn signalerar en vaggvisa att det är dags för dem att blunda och somna. Deras kroppar måste vila, och deras hjärnor behöver bearbeta allt det som de har lärt sig under dagen.

Men låt inte vaggvisorna bli ett måste för att somna, och sjung dem inte heller i bakgrunden när din bebis sover.

Vissa barn blir så vana vid vaggsånger att de inte kan sova utan dem. Om de vaknar i mitten av natten, kan de bara somna om ifall någon sjunger för dem.

I det här fallet är det bättre för dig som överväger att sjunga för ditt barn att bara ha det som en inledning som leder fram till insomnandet.

Men när ditt barn börjar slumra in, bör sången upphöra, snarare än att fortsätta tills barnet somnar helt.

Att sjunga vaggvisor: Betydelsen detta har för spädbarn

Vaggvisor har en slags lugnande effekt. De är naturligt lugnande när ditt barn gråter, har ett raseriutbrott eller är rädd. Dessa är utmärkta tillfällen att sjunga för ditt barn.

Om din bebis är lite kinkig eller är sjuk och mår dåligt, kan en bra vaggvisa vara helt rätt medicin.

Dessa lugnande melodier kommunicerar trygghet. När ett barn hör en vaggvisa så vet det att det inte är ensamt. Dessutom känner barnet sig skyddat. Det litar på personen som är hos det och bryr sig om det.

Faktum är att många mödrar använder vaggvisor som en form av kommunikation med sina barn redan innan de är födda. Rytmen och tonen i dessa melodier som sjungs av deras mammor erbjuder barnen emotionellt välbefinnande.

Vaggvisans roll i barnets utveckling

Barn lär sig melodier och texter av vaggvisor och barnkammarrim från en mycket tidig ålder. Många gånger ger detta dem möjlighet att förutse den del av sången som kommer näst.

Därigenom introducerar vaggvisor barn för begrepp om rutin och förutsägbarhet och hjälper dem att skapa en känsla av trygghet och beständighet. Detta gör att de kan känna att de kan lita på det som händer runt dem.

När barn lyssnar på och hör sin mammas sång, börjar de samla information om meningen med det artikulerade språket. De ser de rörelser som munnen utför för att kunna tala.

Bebisar lär sig om ljudet av olika vokaler och konsonanter och hur de sammanfogas för att kunna överföra idéer. Upprepningen i dessa visor hjälper barnen att registrera all den kunskap de förvärvar när de hör dem om och om igen.

Bebis som sover med toner ovanför sig
Synapser (kopplingar mellan neuroner) som etableras under denna process är det som lär dem att avge sina första ljud. De gurglar, de jollrar, och så småningom lär de sig att prata.

Vaggvisor bidrar också till att främja barns psykomotoriska utveckling och kroppskoordinering.

Som du kan se så finns det inte bara omedelbara effekter av att sjunga för ditt barn, utan också långsiktiga effekter.

Missa inte denna chans att hjälpa ditt barns utveckling på ett så enkelt och vackert sätt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.