Vad du kan göra om din bebis dreglar för mycket

Barn dreglar naturligt från att de föds. En ökad salivproduktion banar väg för tändernas framväxt och intaget av fasta livsmedel. Men om din bebis dreglar för mycket kan det också vara ett tecken på vissa problem.
Vad du kan göra om din bebis dreglar för mycket

Senaste uppdateringen: 04 september, 2019

Min bebis dreglar mycket… Vad kan jag göra? Det är en vanlig fråga bland förstagångsföräldrar. Oerfarna mammor och pappor kan börja oroa sig när deras barn dreglar mer än de tycker är normalt.

Det är helt normalt att spädbarn har ett överskott av saliv och dreglar. Det beror på att de inte har lärt sig att svälja sitt saliv ännu. Medan nyfödda inte producerar speciellt mycket saliv börjar de efter 2 månader att producera betydligt mer.

I den åldern börjar barn suga och tugga på allt, och salivproduktionen ökar utan att barnet ens inser det. Därför dreglar barnet så klart.

Allt har att göra med barnets förmåga att svälja. Detta system är omoget och ännu inte utvecklat. När barn dreglar använder de musklerna i munnen för att suga och svälja. Salivproduktionen är emellertid automatisk och byggs upp i barnets mun tills den svämmar över.

En haklapp är bra om din bebis dreglar mycket. De hjälper till att hålla barnets bröst torrt och hjälper dem att hålla sig varma. Var också uppmärksam och noga med att hålla området runt barnets mun torrt för att undvika eventuell irritation.

Min bebis dreglar mycket… När ska jag börja oroa mig?

När en bebis har en förkylning är det normalt att det är extra mycket dregel. Om du märker av det, trots att din bebis inte är sjuk, bör du kontakta din barnläkare.

Om en bebis har en förkylning som varar länge kan det innebära att det finns ett problem i nervsystemet, som gör att den inte kan svälja ordentligt.

Om din lilla har svårt att äta och dreglar mycket kan det betyda att det gör ont när han eller hon sväljer. Orsaken är vanligtvis en virusinfektion som ger upphov till smärta eller sår i munnen.

baby äter jordgubbe

“I allmänhet dreglar barn fram tills de är ungefär 18 månader, men det kan variera.”

Om ditt barn dreglar mycket löper han eller hon risken att sätta i halsen ofta eller vara konstant illamående. Det kan också leda till att ditt barn får andningssvårigheter. I dessa situationer är det viktigt att du är lugn och tar ditt barn till barnläkaren för att utesluta sjukdomar.

Slutligen är det också viktigt att komma ihåg att spädbarn har en omogen sväljreflex och det kan ta en längre tid att växa ifrån.

Är tandsprickning anledningen till att min bebis dreglar så mycket?

Uppenbarligen är en av de främsta orsakerna till att barn dreglar mycket för att deras tänder håller på att komma fram. Det kan ta lite tid för tänderna att börja dyka upp, men de börjar växa och röra på sig i tandköttet vid omkring 2 månaders ålder.

Saliv innehåller enzymer som hjälper till att bekämpa vissa infektioner. Därför ökar salivproduktionen så snart din lillas första tand blir synlig. När det händer kommer ditt barn troligen att vilja bita på en bitring. De är användbara leksaker som lindrar smärtan i ömt tandkött – men de utlöser också salivproduktion.

En av de första sakerna som småbarn upptäcker är dessutom sina händer. Och när de gör det börjar de stoppa dem i munnen. Genom att leka med händerna stimulerar spädbarn salivproduktionen och börjar dregla.

Denna vana är till fördel för när barn börjar äta fasta livsmedel. De tar till exempel sin mat och stoppar den i munnen som ett sätt att utforska den. Lite i taget lär de sig att äta fast föda på egen hand.

Naturligtvis stimulerar det salivproduktionen när barn börjar tugga på sina fingrar och leka med sina tungor. Saliv har en viktig del i att mjuka upp maten och göra det möjligt att svälja den.

Spädbarn har en tendens att bita med tänderna på sitt tandkött där tänderna kommer in. Området kan då svullna upp och bli rött. Dreglandet är ganska viktigt – för att inte tala om rikligt – just då, eftersom det håller området mjukt, rent och förhindrar infektion.

baby med bitleksak

Dregel och att äta

De nya smakerna som barn upplever när de börjar äta fast föda stimulerar deras smaklökar. Det får dem också att dregla mer än normalt. Salivets roll är i detta fall att smörja och hjälpa maten barnet får i sig att ta sig till magen.

Ägna särskild uppmärksamhet åt ditt barns dreglande om det pågår längre än vad du tycker är normalt. I allmänhet dreglar barn tills de är ungefär 18 månaders gamla, även om det kan variera. Allt beror på ditt barns individuella utveckling, hur han eller hon hanterar fast föda och tandsprickningen.

Med det sagt finns det ingen anledning till oro. Ha alltid en haklapp eller en tvättlapp till hands, liksom en napp eller bitleksak för att hjälpa din bebis igenom det. Försök att hålla dig lugn och njut av denna fas. Kom ihåg, varje ögonblick i ditt barns liv, vare sig det är bra eller dåligt, är unikt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.