Tid hemma med din familj: Känn dig fri att göra just ingenting

När du spenderar mycket tid hemma med din familj behöver du inte må dåligt om du inte vill göra något särskilt. Det är inte någon tävling om vem som kan vara mest produktiv med sin tid.
Tid hemma med din familj: Känn dig fri att göra just ingenting

Senaste uppdateringen: 25 oktober, 2021

Det finns ofta press på föräldrar att dra nytta av fritiden hemma med familjen för att utföra aktiviteter, lite som hur det i Sverige sätts press på människor att gå ut då solen skiner. Men idag är vi här för att berätta att det är okej att du inte gör någonting!

Att koppla ur och låta en slappna av skapar också en känslomässig anknytning inom familjen, och det är viktigt att uppmuntra den. Så om du har stressat med att få ut det mesta av din fritid vill vi hjälpa dig att ta bort en börda.

Miljontals föräldrar runt om i världen har känt pressen. Ordna med läxläsningen, aktiviteter, spel, speciella måltider och att laga mat med dina barn, oändliga hantverk, familjens träningspass, vetenskapliga experiment

Kanske är det så att i din strävan efter produktivitet har du också tagit dig tid att omorganisera ditt lekrum? Eller kanske du har dammat bort gamla kort och pedagogiska spel samt registrerat dig för ett dussintal utbildningsplattformar? Om allt detta låter bekant, kan du vara säker, du är inte ensam, och du är förmodligen utmattad.

Några tankar om fritiden hemma med din familj

När du har lite extra tid hemma med din familj kanske du har gått ännu längre och strävat efter att ta hand om din mentala hälsa med pussel och målarbok. Eller kanske har du tänkt att du bör använda tiden för att gå en kurs online, eller studera något nytt.

Det är möjligt att följande tankar har dykt upp under tidensom du har varit socialt distanserad:

  • “Kanske kan jag äntligen förbinda mig till en 7-stegs hudvårdsrutin varje kväll.”

Tid hemma med din familj: Känn dig fri att göra ingenting

  • “Till när ska jag schemalägga mitt nya träningspass i hemmet?”.
  • “Ja! Nu kan jag äntligen organisera de tusentals bilder jag har på min dator som gör att ‘molnet’ tjatar om brist på plats!”
  • “Jag kan läsa så många böcker nu! Var ska jag börja?”
  • “Det här är den perfekta tiden att koncentrera mig på att verkligen träna min hund att sluta skälla varje gång en granne går förbi”.
  • “Jag undrar i vilken färg jag ska måla badrummet?”
  • “Min tvååring kommer att vara pottränad när det är över!”

Det är verkligen inget fel med att tänka så här. Om du är en målinriktad person och du fungerar bättre med mål, strukturer och gränser under veckan är det bra. Men efter bara en dag med att arbeta hemifrån kände du förmodligen det som om du gjorde något fel.

Om du inte kunde kryssa för alla dina mål för dagen finns det ingen anledning att känna skuld. Det är en vanlig känsla när du inte har gjort någonting extra med din fritid och känner att din dag varit ett slöseri. Kanske börjar du inse att nivån på din dröm om att göra självisoleringen till ett arbetsläger för uppfyllda nyårslöften var satt lite väl hög? I så fall kan det vara en bra idé att ompröva dina mål och tillåta dig själv att göra ingenting.

Det är inget fel om du inte gör något med din fritid

Det är dags att ge dig själv tillstånd att helt enkelt överleva och njuta av den tiden du har med din familj. Alla de andra planerna kan vänta. För att mäta din framgång måste du mäta din lycka. Du behöver inte spendera timmar och åter timmar med dina barn på att utföra sysslor, skapa hantverk och baka kakor för att känna att du gör det rätt. Det är också viktigt att bara sitta ibland och göra ingenting.

Ditt värde beror inte på din prestation. Fokusera på de enkla sakerna, är dina barn säkra? Är de älskade? Om du vill städa lite i ditt barns garderob, gör då det. Men om allt du vill göra är att kollapsa i sängen så snart dina barn somnar, då är det också okej.

Tid hemma med din familj: Känn dig fri att göra ingenting

För när den mest ångestproducerande tidsperioden väl är över måste du kunna visa att din familj är trygg och lycklig. Detta även om dina barn inte slutförde alla uppdrag och dina hantverksidéer blev en flopp.

Och kanske kommer du se tillbaka på tiden som något speciellt. Innan du vet ordet av är du tillbaka i vardagen med arbete, fritidsaktiviteter, lunchpaket och strykning av kläder. Och kanske kommer du att sakna den tid då du inte behövde göra mer än att spendera tid hemma med dem du älskar.

Dina barn behöver dig under sin fritid

Ja det stämmer. Vad dina små barn behöver för att njuta av fritiden är att spendera den med dig. De behöver inte bli utmattade i arbetet med hantverksmaterial. Det finns många saker du kan göra med det du har runtomkring dig i hemmet. Och de behöver inte spendera varje sekund av varje dag på att göra aktiviteter. Kanske vill de ta en tupplur eller tillbringa en eftermiddag med att titta på filmer i soffan. Eller kanske vill de bara leka kurragömma.

De dagar vi tillbringar utan krav och arbete är en tid för reflektion. Känn därför inte skuldkänslor som mamma eller pappa om du inte har gjort allt du trodde du skulle åstadkomma under den här tiden. Känn dig inte illa till mods om du måste lämna några projekt till ett senare datum. Är din familj säker och lycklig? Det är allt som betyder något.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.