Mitt barn har fortfarande blöja - ska jag vara orolig?

Det är väldigt vanligt att mödrar oroar sig när deras barn fortfarande har blöja vid en viss ålder. Det här är särskilt vanligt när de jämför sitt barn med andra barn. Vad är normalt? När är det läge att oroa sig?
Mitt barn har fortfarande blöja - ska jag vara orolig?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vad ska du göra om ditt barn fortfarande har blöja vid en viss ålder? I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad du kan göra.

Vid vilken ålder barn bör vara pottränade, är en vanlig fråga bland föräldrar. Om du inte vet svaret, så har du förmodligen samma funderingar som andra. Fortsätt läsa för att få veta mer om detta.

Mitt barn har fortfarande blöja – är det normalt?

Vi kan säga att vad som är “normalt” har mer att göra med sociala påtryckningar än något annat. Många människor tänker att vid tre års ålder så borde barn sluta använda blöja. Men, i biologiska termer, så behöver man inte vara så strikt.

Om ett barn är tre år eller äldre och inte kan gå på toaletten själv, så skyller människor på föräldrarna. Då säger man att föräldrarna inte har lärt barnet på rätt sätt, eller att de har börjat för sent.

På dagis kan andra mödrar ibland utöva lätt irriterande påtryckningar angående barns kontroll på sin urinblåsa. Därför är det normalt för mammor att säga “mitt barn har fortfarande blöja” med lite ledsamhet i rösten. De kan till och med känna sig skamsna.

Men oroa dig inte. Det är inte värt det att traumatisera ditt barn bara för att andra barn i hans ålder redan är pottränade. Samma sak händer vid andra “milstolpar” i utvecklingen. Det kan handla om när man börjar gå, börjar prata, eller börjar äta med bestick.

Det handlar inte om stimulans, brist på uppfostran, eller att föräldrarna har slarvat. Faktum är att det handlar helt och hållet om biologisk mognad. Det är vanligt att barn är redo att börja potträna när de är mellan två och tre år gamla.

Men, som vi nämnde innan så är det inte en fast tidsram. Därför är det väldigt viktigt att ha tålamod. Samtidigt ska man hjälpa sitt barn att förbereda sig på det här viktiga steget i livet.

Ett barn sitter på pottan.

Har ditt barn fortfarande blöja och du vill avvänja? Följ dessa tips!

Vissa barn kan sluta med blöja över en natt. Men, för de flesta så tar det några veckor. 

För att barn ska kunna gå på toaletten själva, så måste deras organ och nervsystem ha nått en viss grad av mognad. Den här graden av mognad brukar komma runt tre års ålder, även om det varierar från barn till barn.

Du märker att ditt barn är redo för potträning när han talar om att han har gjort i blöjan och vill ha den bytt. Samma sak gäller om han säger om det har kommit urin eller avföring, eller om det är på väg att komma.

Det här är tecken på att barnet förstår vad som händer med hans kropp, och att urinblåsan eller tarmen skickar signaler till hjärnan.

Det är vanligt att barn är redo att börja potträna när de är mellan två och tre år gamla. Men, som vi nämnde innan så är det inte en fast tidsram. Därför är det väldigt viktigt att ha tålamod.

Tips för att potträna barn

Vad ska du tänka på om ditt barn fortfarande har blöja? Här är några rekommendationer:

  • Att sluta med blöja har ingenting med ålder att göra. Det handlar helt och hållet om biologi.
  • Det är ingen tävling med andra mödrar. Bry dig inte om kommentarer som jämför ditt barn med andra barn.
  • Det här är bara en av många faser. Undvik att vänta på ögonblicket då du kan ta bort barnets blöja.
  • Straffa inte ditt barn om han inte kan gå på toaletten själv.
En flicka sitter på pottan.
  • Att påtvinga din vilja på barnet är kontraproduktivt. Ditt barn kommer att sluta använda blöja när han känner sig redo för det.
  • Kom ihåg att det kan förekomma att barnet går tillbaka i utvecklingen. Det här är normalt, särskilt när barnet utsätts för någon form av utmaningar. Till exempel, om det kommer ett nytt syskon, eller om familjen flyttar, så kan det orsaka sådana regressioner.

Ge ditt barn hjälp och stöd

För att göra processen roligare och mer effektiv, kan man se till att vara extra uppmärksam på vad barnet behöver. Att köpa en färgglad träningspotta, eller hitta på lekar, kan vara en bra idé.

Du kan också visa dem hur de ska sitta, genom att föregå med gott exempel! Du kan också läsa en saga för barnet medans han väntar på att kissa. Kom också ihåg att berömma honom när han når sitt mål! Framförallt ska du se till att ha gott om underkläder i reserv, då det kommer att hända små olyckor.

“Mitt barn har fortfarande blöja”, är en fras som många läkare och lärare får höra. Men det är inget att skämmas för.

Många barn, runt tre års ålder, kan gå på toaletten själva. För att lyckas med det här, behöver ditt barn hjälp och stöd. Inte press eller otålighet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.