Dyspné under graviditeten: symtom och behandling

Dyspné under graviditeten: symtom och behandling

Senaste uppdateringen: 21 december, 2018

Dyspné under graviditeten är vanligt hos väntande mammor. Termen avser att ha andningssvårigheter. Det är resultatet av komplikationer och anpassning till förändringar i kroppen under graviditeten.

Dyspné, även kallat andnöd, är huvudsakligen förknippat med hjärt- och lungsystemet.

Andningssvårigheter under graviditeten kan förklaras av barnets tillväxt, effekten av hormoner och modifieringen av andningssystemet.

Kombinationen av alla dessa faktorer kan vara störande för många väntande mödrar eftersom mer än hälften av dem vid ett eller annat tillfälle kommer att känna av andnöd.

Dyspné under graviditeten upplever man vanligtvis när man utför en aktivitet eller under en långvarig vila.

Det finns två typer av dyspné: akut och kronisk. Vid akut dyspné varar andnöden några veckor, medan den i kronisk dyspné varar i mer än en månad.

Lyckligtvis är detta obehag inte farligt för barnet, och vissa övningar kan lätta dina symtom lite, även om det bara är tillfälligt.

Mer vanligt under tredje trimestern

Dyspné orsakar andningssvårigheter eftersom livmodern ligger emot diafragman.

Komplikationer förstärks och är vanligare under graviditetens tredje trimester.

Under denna tid, och även under graviditetens andra trimester, expanderar livmodern på grund av fostrets tillväxt. Därför kommer kvinnor rent logiskt att uppleva mer frekventa andningssvårigheter.

Känslan av att vara fet varar nio månader, men glädjen att bli mamma varar för evigt.

-Nikki Dalton-

Vanliga symtom på dyspné under graviditeten

Dessa är några av de vanligaste tecknen och symtomen på dyspné under graviditeten:

  • Andnöd
  • Svaghet
  • Trötthet
  • Blåaktig missfärgning av naglarna och huden
  • Rastlöshet
  • Onormala andningsmönster
  • Ökad hjärtrytm
Gravid kvinna i rosa kjol

Tips för att behandla dyspné under graviditeten

Här är några metoder för att lindra dyspné under graviditeten:

1. Undvik ansträngande aktiviteter

Det första tipset är att försöka slappna av regelbundet under graviditeten. Du bör inte lägga för mycket ansträngning på arbete eller hushållssysslor eftersom det kan göra dyspnén ännu värre.

Med frekventa pauser kan din kropp återhämta sig och vara mer avslappnad. Detta kommer att bidra till att lindra dina andningsproblem under alla de nio månaderna av graviditeten.

2. Gör andningsövningar

Andningsövningar är en av de bästa lösningarna för att bekämpa andfåddhet och lindra symtomen på dyspné. Dessa aktiviteter hjälper dig att öka din lungkapacitet och därmed låta dig andas bättre.

3. Ha god kroppshållning

Bra kroppshållning är mycket användbart för att minska dyspné. När du sitter, bör du dra tillbaka axlarna.

Denna position kommer att ge gott om utrymme för lungorna att expandera. När du sover, försök hålla din kropp förhöjd genom att placera fler kuddar bakom ryggen.

4. Byt ställning

Om du känner dig andfådd och obekväm i en viss ställning, försök att byta till en mer avslappnad ställning. Detta hjälper dig att andas lättare.

5. Utför aerobiska övningar

Slutligen är milda aerobiska övningar alltid bra att utföra under graviditeten. Ofta kan det vara svårt att andas under graviditeten om du är otränad. Barnet behöver också syre för att växa bra inuti dig.

Gravid kvinna blir undersökt

Därför bör du konsultera din läkare och lära dig några grundläggande aerobiska övningar för att hålla dig i form. Dessa träningspass upprätthåller även hjärt- och lungsystemets funktion utan friktion.

Det är vanligt att uppleva dyspné under graviditeten, och ovanstående åtgärder kommer i hög grad att hjälpa dig att behandla och kontrollera din dyspné.

Om du upplever svåra symtom, som yrsel, långvariga andningsproblem, extrem utmattning eller kraftig bröstsmärta, ska du snabbt ta dig till din läkare.

Om du inte får dina andningssvårigheter under kontroll kan brist på syre skada både dig och det växande barnet.

Det är därför oerhört viktigt att ta de oroande symtomen på allvar och att göra sitt bästa för att vidta åtgärder för att effektivt behandla dyspné.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.