Du förändrade allt när du kom in i mitt liv

Du förändrade allt när du kom in i mitt liv
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

“Du förändrade allt när du föddes.” Vissa säger det på ett direkt sätt, andra mer poetiskt, men varje moder betonar samma sak om moderskapet: det är vändpunkten i en kvinnas liv. Och det är inte konstigt med tanke på hur ens vanor helt förändras och man börjar uppleva känslor man inte visste existerade.

Du förändrade allt när du kom, allt som var grått och tråkigt i mitt liv lystes upp av skimret i dina ögon första gången du såg upp på mig. Du bröt tystnaden med dina okontrollerbara, smittsamma fnittringar. Du gav värme till varje dag och fyllde varje morgon med doften av livet.

Och där är de; de kommer in i våra liv när vi minst anar det, men även när vi behöver det som mest… när du behöver dela ditt liv.

Du förändrade allt, till och med min förståelse av kärlek

Att känna kärlek är uppenbarligen en av de mest fantastiska gåvorna en människa kan uppleva. Och det finns en viss blandning av instinkt – en känsla som kommer från själ, sinne och hjärta – när du känner din bebis ömtåliga hud; det lilla väsen som du vill skydda och bara ge ditt bästa.

Liten bebisfot

En kvinnas kärlek är verkligen mäktig, men den blir sublim när den kommer från beundran och dyrkan av barnet hon haft i sin livmoder under graviditeten.

När hon känner sitt ofödda barns rörelser i magen förstår varje mamma vad ovillkorlig kärlek är. Och det är inte konstigt, för det finns ingen större kärlek än vad en mor känner för sitt barn.

När hon ser sitt barn för första gången är ögonblicket när en kvinna verkligen förstår vad kärlek vid första ögonkastet är, och förstår djupet av livets mirakel.

Och även om barnet växer så pass att modern inte längre kan bära honom i sina armar kommer hon alltid ha plats sitt hjärta för honom – samma hjärta som lämnar hennes kropp för att följa med barnen vart än de går.

Du förändrade allt, inklusive min förståelse av lycka

När ett barn föds förändras livet så pass att föräldrarna är villiga att byta sina vanor och beteenden för barnets lyckas skull. De slutar ofta med saker för att ge detta lilla mirakel högsta prioritet – ett väsen som är kapabelt att monopolisera varje andetag i hemmet.

Allt en mor behöver göra är att se sina barn, eller bara tänka på dem, för att hjärtat ska fyllas med lycka och glädje. Och vad kan vara viktigare? En mors tid flyger förbi så snabbt, på bara ett ögonblick. Men kärleken hennes lilla bebis uppfattar kommer göra den till en av de lyckligaste varelserna i världen.

Sovande bebis

Du kom för att ge mig mitt största diplom från Livets universitet

Du kommer bli ditt barns förebild, hans första superhjältinna, coach och vägledare. Och det mest värdefulla med inlärningsprocessen som involverar dig är att du trots misslyckanden och framgångar alltid kommer vara motorn bakom den färdiga produkten.

Ingen säger åt kvinnor hur de ska vara bra mödrar, och bebisar kommer inte med instruktionsmanualer som säger hur man ska agera i specifika situationer. Mödrar agerar på instinkt och deras hjärtan vägleder dem att göra vad som är bäst för sina barn.

Och det spelar ingen roll om hemligheten bakom barnuppfostran är att sätta allt annat på sparlåga för att hänge hela ens liv till den lilla varelse som är en del av dig. Ord kommer aldrig kunna uttrycka tillfredsställelsen med att lära ditt barn att ta sina första steg, säga sina första ord och så många andra saker.

Friheten och självständigheten vi hade innan spelar ingen roll, och ej heller tiden vi spenderat på att bygga en karriär. Vi offrar gladeligen allt det. Livets universitet lär oss att det inte finns någon bättre titel än Mamma, där vi lär oss den sanna meningen av ordet hängivelse. Allt i utbyte mot ett leende när vi vaknar.

Att vara mamma är en välsignelse förseglad inom ömheten och oskuldsfullheten av de ömtåligaste väsen vi någonsin sett; ett väsen som samtidigt har kraften att motivera så många mödrar att fortsätta, vakna varje morgon och konfrontera de svåraste stunderna med grace.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.