Vad förstagångsmammor bör veta

Vad förstagångsmammor bör veta
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att föda och direkt tvingas ta hand om en nyfödd är en utmaning för varje förstagångsmamma. Det kräver enorm fysisk, mental och emotionell möda. Här vill vi dela med oss av några saker som förstagångsmammor bör veta.

Varje nybliven mamma tvingas plötsligt hantera saker som hon inte visste något om tidigare. Moderskapet är en av de bästa erfarenheterna i en kvinnas liv, men när man föder för första gången är det bara vanligt att man oroar sig över det mesta.

Hur ska jag uppfostra mitt barn? Vad är normalt och vad är ett varningstecken? Det är bara några av alla frågor som uppstår.

Den konstiga färgen på barnets första avföring och den otröstliga koliken, för att inte tala om alla råd man får som man inte har bett om, kan kännas överväldigande.

Vi ska därför ge dig en överblick av verkligheten för nya mammor.

Mor som klipper barns naglar.

Vad bör en förstagångsmamma veta om amning?

Bröstmjölk tillfredsställer alla barnets näringsbehov och spelar en viktig roll i den emotionella och intellektuella utvecklingen. Det stärker även barnets immunförsvar.

Amning har inte bara många fördelar för ditt barn, utan är dessutom hälsosamt för dig. Det har visats att amning kan hjälpa mammor att återfå figuren efter födseln. Det minskar även risken för depression efter förlossningen.

Som förstagångsmamma är det viktigt att tänka på att du håller ögonkontakt och kommunikation med ditt barn under amningen för att kunna etablera ett starkt band mellan er.

Kom ihåg att om du väljer att amma ditt barn kan dina bröstvårtor först komma att bli irriterade. För att undvika det kan du smörja in dina bröstvårtor med en ringblommekräm innan födseln och även under amningsperioden.

Vad förstagångsmammor bör veta om det första blöjbytet

Bli inte orolig om du märker att ditt barn har mörk avföring. Det är helt normalt, även om det kan vara skrämmande för en förstagångsmamma.

Den mörka avföringen är känd som mekonium. Efter ett tag kommer du märka att avföringen blir klarare.

Något annat som också kan vara stressande för nya mammor är hur ofta blöjan behöver bytas. Generellt rekommenderas 12 blöjbyten varje dag, och att hålla god hygien är viktigt varje gång blöjan byts.

Tvätta barnets rumpa med ljummet vatten och bomull eller en blöt handduk, alternativt våtservetter. Det är viktigt att man ser till att det inte ger allergiska reaktioner på barnets känsliga hud.

För att undvika blöjutslag kan du låta ditt barn gå utan blöja ett tag för att låta huden andas. Det motverkar irritation.

Om ditt barn har eksem kan du använda speciella krämer.

Vad förstagångsmammor bör veta om kolik

Om ditt barn gråter konstant och inte lugnar ner sig oavsett vad du gör kan du ha att göra med kolik.

Obehaget beror ofta på gas som barnet inte kan bli av med.

Det finns massagetekniker du kan testa för att lindra kolik och hjälpa ditt barn att göra sig av med gasen. Du kan lyfta ditt barns ben och få det att gå upp och ner som om det trampade på en cykel. Du kan även massera barnets mage medsols.

Vad förstagångsmammor bör veta om baddags

Som du vet kan du inte bada ditt barn förrän navelsträngen faller av, men du kan fortfarande tvätta barnet med hjälp av svampar och produkter som är speciellt anpassade för att underlätta rengöringen av en nyfödd bebis.

Du måste först ta hand om navelsträngen. Du kan rengöra den med en bomullsboll som du har doppat i alkohol. Det gör att den torkar och lättare faller av.

Du måste också vara uppmärksam på om du märker av en dålig lukt, blod eller var runt naveln. Konsultera i så fall din pediatriker.

Det rekommenderas att du alltid badar ditt barn vid samma tidpunkt, helst på kvällen. Rutinen får inte bara barnet att känna sig säkert, utan hjälper det också att slappna av för att sova bättre.

Vattnet ska vara runt 37 C och rummet bör vara varmt och stängt för att undvika drag. Ha en handduk till hands och torka ditt barn snabbt innan det blir för kallt.

Vad förstagångsmammor bör veta om barnets sömncykel

Det rekommenderas att nya mammor lägger barnet på sidan eftersom det hjälper det att andas och förebygger kvävning. Det minskar även risken för plötslig spädbarnsdöd.

Något annat som rekommenderas är att bebisar sover i upp till sex månader i föräldrarnas rum.

Ett vanligt misstag nyblivna mammor begår är att inte försöka göra ljud ifrån sig medan barnet sover under dagen. Det är faktiskt bäst att låta barnet somna till alla de vanliga ljuden som finns hemma så att det kan vänja sig vid det.

Mor som håller bebis.

Faktum är att ditt barn inte kommer att sova bra i början, men det är viktigt att det kan skilja på dag och natt och att det associerar mörker med sovdags.

När ditt barn är en och en halv månad kommer det att börja reglera sina sömnmönster efter ljus och mörker. Det gör barnet då mer benäget att sova under natten.

Barnsängen bör vara något lutad för att förebygga sura uppstötningar.

Vad förstagångsmammor bör veta om gråt och skrik

Trodde du att ditt barns alla skrik skulle låta likadana? Välkommen till moderskapet!

Du kommer börja märka att olika skrik betyder olika saker. Här är de fyra vanligaste:

  • Barnet behöver byta blöja
  • Barnet är hungrigt eller törstigt
  • Barnet är trött
  • Barnet är för varmt eller för kallt

Om du har mött barnets alla grundläggande behov och gråtandet fortsätter, pussa ditt barn och håll om det så kommer det snart att känna sig bättre.

Njut av dessa ögonblick!

Början på ditt eget äventyr

Det är normalt att man oroar sig över att vara oerfaren och att man känner sig ständigt utmattad… Det är inget fel med att be om hjälp!

Ingen föddes med kunskap om allt och det finns inte heller några magiska knep som kan hjälpa den nya mamman att vara den bästa i världen.

Du skapar din egen väg genom att gå längs med den. Njut av utsikten, och ha en trevlig resa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Olmedo, J. O., Visus, F. S. V., Pérez-Nievas, A. Z., Zubiri, S. B., Urdiroz, A. O., Campistegui, D. V., & Grimá, G. G. (1996). Cambio de postura y disminución de la tasa de mortalidad por muerte súbita infantil en Navarra. An Esp Pediatr45, 161-166.
  • Brahm, P., & Valdés, V. (2017). Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Revista chilena de pediatría88(1), 07-14.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.