Vad är amningsinlägg?

Tack vare amningsinlägg undviker du fläckar och fukt från mjölk som läcker mellan amningsstunderna. Det finns olika alternativ att köpa som är mycket användbara.
Vad är amningsinlägg?

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under tiden som kvinnor ammar kan det läcka några droppar mjölk ur brösten, oavsett tid på dagen. För att undvika våta fläckar på kläderna använder många kvinnor skyddande amningsinlägg. Du kan läsa mer om dem i den här artikeln.

Vad behöver man veta om skyddande amningsinlägg?

Amningsinlägg har olika namn, såsom BH-inlägg och mjölkkupor, men de är främst kända som skyddande amningsinlägg. De är mest användbara under de första månaderna när mamman ammar sin bebis, eftersom brösten kan läcka lite mjölk mellan amningarna.

De små dropparna kan verka harmlösa, men de fläckar kläderna och tillåter inte bröstvårtorna att torka ordentligt. Hos vissa kvinnor är läckorna mycket mer än bara några droppar, särskilt när det är dags att amma och barnet inte är i närheten, som när mamman arbetar utanför hemmet.

Många mammor upplever en “utdrivningsreflex” och börjar producera mjölk – med läckor som resultat – när de hör ett gråtande barn eller när de luktar på en bebis. Dessa stimuli gör att kroppen reagerar genom att producera den mat som barnet behöver.

För alla dessa fall är amningsinlägg en utmärkt lösning eftersom de absorberar mjölkdropparna och förhindrar att de blöter ner kläderna.

Kvinnor kan tycka att det känns pinsamt om de våta fläckarna syns runt deras bröstvårtor.

mamma ammar baby

Och eftersom det kan hända när som helst på dagen är det bäst att vara väl förberedd. På så sätt kan du undvika obehag och pinsamma situationer när du inte är hemmet eller har gäster.

Dessutom skyddar amningsinlägg mot för mycket fukt runt bröstvårtorna, vilket kan leda till hudproblem. Inläggen skyddar huden och kläderna genom att absorbera dropparna med mjölk.

De olika typerna av amningsinlägg

Nu när du vet om fördelarna och användningarna för amningsinlägg har är det dags att köpa dem på ditt apotek eller i en vanlig mataffär.

Numera kan du hitta två typer: engångsinlägg och tvättbara inlägg. Ditt val beror på din smak, dina vanor och preferenser.

Engångsinlägg

Först ska vi titta närmare på engångsinläggen. Som namnet antyder kan dessa kastas bort efter användning. Kvinnor använder dem bara en gång och de tillverkas i olika material, inklusive cellulosa eller syntetiska fibrer av polypropen, eller bomull.

De har stor absorptionskapacitet, men det dåliga är att de genererar en viss mängd sopor, precis som blöjor och våtservetter. Det är därför vissa mödrar bara använder dem vid vissa tillfällen.

“De små dropparna kan verka harmlösa, men de fläckar ner kläderna och tillåter inte bröstvårtorna att torka ordentligt. “

Tvättbara inlägg

Å andra sidan kan du välja återanvändbara eller tvättbara amningsinlägg. Dessa är gjorda av bomull och andra tyger och du kan tvätta och återanvända dem hur många gånger du vill.

Det betyder att de är billigare i längden, eftersom det är tillräckligt att bara ha två par. Medan du tvättar och torkar det ena paret använder du det andra paret.

kvinna håller för bröstet

Problemet med dessa är att de inte är lika effektiva som engångsartiklar, och dessutom måste kvinnan ständigt tvätta dem varje gång de blir smutsiga, vilket blir ännu en uppgift att göra medan barnet sover.

Dessutom, om du tillbringar många timmar hemifrån, som på jobbet, måste du förvara dem och vänta tills du kommer hem för att kunna tvätta dem.

Kort sagt, amningsinlägg används mestadels under de första dagarna eller veckorna när barnet ammas. Kvinnor använder dem speciellt när kroppen inte är van vid att producera mjölk och håller på att anpassa sig till sin nya uppgift.

De rekommenderas också för kvinnor som redan har återvänt till jobbet efter föräldraledigheten, men även när de är hemma.

Naturligtvis, för att de ska fungera bra, måste du byta dem ofta och undvika att lämna dem i kontakt med din hud för länge när de blivit våta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.