Grundläggande tips för att ta hand om dina bröst

Grundläggande tips för att ta hand om dina bröst
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 27 juni, 2019

I den här artikeln kommer vi att täcka 9 grundläggande tips för att ta hand om dina bröst. Dessa tips är värda att lägga på minnet. Bröst är en mycket känslig del av en kvinnas kropp. Experter rekommenderar att man vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder för att upprätthålla fysisk och estetisk hälsa i detta område.

I tonåren, före och efter graviditeten, under amningen och även i vuxen ålder, är bröstvård något som varje kvinna bör prioritera. Ta hand om dina bröst – det är en viktig del av att ta väl hand om din kropp.

Det finns många dagliga rutiner som vi kan ha för att bevara våra brösts hälsa. Dessutom är det mycket viktigt för oss att veta hur man kan förebygga sjukdomar i framtiden.

Fördelar med att ta hand om dina bröst

Det faktum att bröst tillbringar så mycket tid övertäckta och under kläder, till skillnad från vårt ansikte eller våra händer, betyder inte att de inte förtjänar särskild uppmärksamhet.

Det finns många dagliga rutiner som vi kan ha för att hålla våra bröst friska och vid god vigör.

Att upprätthålla en serie dagliga rutiner från en tidig ålder (ända från tonåren), kan bidra till att avsevärt minska utseendet på bristningar och sprickor, förebygga slapphet och till och med allvarliga sjukdomar, såsom mastit.

Helt logiskt så stärker även träning musklerna i bålen, behåller fastheten i detta område och bekämpar gravitationens effekter genom åren.

När det gäller hälsa är det självklart att den tidiga upptäckten av någon förändring i brösten kan vara grundläggande för framgångsrik behandling.

Ta hand om dina bröst

Vilka situationer kan påverka bröstens hälsa?

Bröst kan påverkas av hormonella störningar, fysiska skador och stötar, stress, viktförändringar eller andra fysiologiska problem, samt genom konstant eller mycket intensiv exponering av solens strålar.

Dessutom är graviditet och amning viktiga funktioner där brösten intar en särskild roll. I det senare fallet är sprickor och smärtor mycket vanliga.

9 grundläggande tips för att ta hand om dina bröst

 1. Använd solskydd varje gång du utsätter dig för solen. Brösten är ett känsligt område som kan skadas vid långvarig exponering för solljus.
 2. Under graviditeten rekommenderar specialister att man undviker att använda tvål eftersom den undertrycker naturlig fuktbalans. Använd istället krämer. Med två dagliga applikationer kommer du säkerställa att dina bröst blir ordentligt återfuktade.
 3. När du ammar, hitta den bästa positionen att amma din bebis på. Det blir mer effektivt för den och mindre smärtsamt för dig.
 4. Förhindra att bebisen skapar en preferens för ett av brösten. Om du ammar bara på ena sidan (vanligt bland många barn), gör ett av dina bröst ont, blir irriterat och mindre fast än det andra som aldrig blir tömt.
 5. Ät en balanserad kost. Diet påverkar alla organ och gör det möjligt för hela vår kropp att fungera korrekt. Brösten är uppenbarligen inget undantag. Försök att införliva frukt och grönsaker i din diet och undvik skräpmat. Vad har mat att göra med brösthälsan? Mycket enkelt: du behöver byta ut kollagen, ett protein som i hela kroppen är ansvarigt för regenerering av vävnader och hudens elasticitet. Dessutom ökar övervikt fettvävnad, vilket är skadligt för din hälsa.
 6. Investera i en bra behå. Den måste vara bekväm, mjuk (bäst om den är av bomull) och tillåta god blodcirkulation.
  Bröst
 7. Träning. Fysisk aktivitet spelar en viktig roll vid upprätthållandet av muskelvävnad, liksom välbefinnande.
 8. Använd verbena. Det har antioxidativa och uppfriskande effekter som skyddar cellerna, återaktiverar blodcirkulationen och vitaliserar huden. Således kan vi i kombination med de återupplivande egenskaperna hos vitvinsvinäger och dess föryngrande effekt på huden i stor utsträckning eliminera slapphet i våra bröst. Gärna i kombination med daglig massage.
 9. Undersök dig själv. Utöver den grundläggande bröstvården som vi redan har nämnt kan en månatlig undersökning som utförs på rätt sätt hjälpa dig att upptäcka eventuell bröstcancer tidigt.

Naturligtvis, tveka inte att lära din dotter dessa tips från en ung ålder så att hon också kan ta hand om alla delar av sin kropp, inklusive intima och känsliga områden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.