Tips för att få ditt barn att sluta med napp

Det är för det mesta en kamp att få sitt barn att sluta med napp. I den här artikeln tipsar vi om det bästa sättet att göra det.
Tips för att få ditt barn att sluta med napp
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 10 oktober, 2019

Det finns ingen perfekt lösning för att få ditt barn att sluta med napp, men i den här artikeln ger vi dig några tips som förhoppningsvis gör övergången lättare för dig och ditt barn.

Om du planerar att avvänja ditt barn från nappen behöver du inte börja för tidigt eller ha för bråttom.

Se samtidigt till att det inte sammanfaller med någon stor förändring i ditt barns liv, som en omvälvande flytt eller ett syskons ankomst. Det är bäst att ta stora händelser en i taget för att minimera stressen för ditt barn.

Ju tidigare ditt barn vänjer av sig vid att använda napp, desto lättare blir det att sluta. Glöm inte att barn över 12 månader är mer ovilliga att ändra sina vanor. De är också mer envisa och uthålliga.

Liksom är fallet med andra beroenden är det bäst att låta ditt barn progressivt sluta med sin napp.

Om dina försök misslyckas till att börja med, få inte panik. Pressa heller inte ditt barn. När tiden är rätt kommer han eller hon att kunna släppa taget om nappen. Under tiden, försök att slappna av. Det finns värre problem.

Vi kommer här nedan gå igenom några sätt att få ditt barn att sluta med napp.

Tips för att få ditt barn att sluta med napp

1. Använd din fantasi

Barndomen är en magisk tid, så använd din fantasi. Var kreativ i dina sätt att bryta ditt barns beroende.

sittande baby med napp

Till exempel kan du berätta för ditt barn att det finns en magisk fe som kommer på natten för att samla in alla nappar.

I utbyte lämnar hon en liten present. Detta lilla skådespel kan motivera ditt barn att släppa ifrån sig sin napp.

2. Minska gradvis ner på napptiden

Vi rekommenderar också att du gradvis minskar napptiden om du inte vill att ditt barn ska sluta rakt av. Du kan börja med att bara ge ditt barn nappen när han eller hon ska sova middag eller vid sängdags.

Efter några veckor kan du sluta erbjuda den vid tupplurarna. När ditt barn har vant sig vid att sova utan napp kan du börja göra samma sak på kvällen.

Dessutom rekommenderar vi att du låter nappen ligga gömd i fickan. Öka tiden du väntar innan du ger den till ditt barn. När du märker att ditt barn inte blir upprörd kan du försöka ge honom eller henne en leksak eller trösta honom på andra sätt.

Ju tidigare du bestämmer dig för att få ditt barn att sluta med napp, desto lättare blir det. Efter 12 månader blir barn ovilligare att ändra sina vanor.

3. Försök att trösta ditt barn på andra sätt

Det är möjligt att du när du för första gången tar bort nappen måste trösta ditt barn på andra sätt. Du kan vagga honom, sjunga för honom eller ge honom en mjuk massage.

I slutänden är målet att du ska kunna trösta och hjälpa ditt barn lugna ner sig utan napp. Du kan istället använda mjuka snuttefiltar eller ett gosedjur, till exempel.

baby sover med napp

4. Berätta vad som gäller för alla som tar hand om ditt barn

Slutligen är det viktigt att ditt barns alla vårdgivare vet vad som gäller så att de, både hemma och på förskolan, inte förvirrar barnet.

Tänk till slut på att våra tips kan hjälpa dig att avvänja ditt barn från nappen, men att alla barn är unika och att alla metoder inte fungerar likadant för alla barn.

Det är viktigt att ha tålamod och vara bestämd. Oroa dig inte för mycket. Med lite om och men kommer ditt barn att sluta med napp – det får helt enkelt ta den tid det tar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.