Att sova tillsammans med bebisen på ett säkert sätt

Sover du ofta tillsammans med din bebis i sängen? I så fall - kolla in de här rekommendationerna. De här tipsen kring att sova tillsammans kommer att vara till stor hjälp för att undvika eventuella risker.
Att sova tillsammans med bebisen på ett säkert sätt
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 11 mars, 2019

Många föräldrar bestämmer sig för att använda den här metoden, att sova tillsammans med bebisen. Men det är viktigt att veta vad experterna rekommenderar att man tar med i beräkningen. På så sätt kan ni sova tryggt tillsammans utan att ta några hälsorisker.

Det pågår ständigt en debatt kring om det är hälsosamt att sova tillsammans med bebisen eller inte. Å ena sidan – det är sant att det stärker de känslomässiga banden. Det gör också amningen mycket enklare.

Å andra sidan är det många som misstänker att det kan vara relaterat till plötslig spädbarnsdöd. Därför har experterna beslutat sig för att sitta ner och diskutera frågan.

Att sova tillsammans med bebisen – så gör du det säkert

Amningskommittén inom den spanska barnläkarföreningen (SAP) har tillsammans med en särskild arbetsgrupp om plötslig spädbarnsdöd gett oss ett antal riktlinjer. De kan hjälpa er med vad man bör tänka på när det gäller att sova tillsammans med bebisen.

Riktlinjerna ser ut så här:

  • Underlaget som bebisen sover på ska vara fast.
  • Lägg inte kuddar, filtar eller mjukisdjur runt bebisen. På så sätt kan du undvika risken för kvävning.
  • Bebisen ska alltid ligga på rygg. Placera den inte på magen eller på sidan.
  • Lägg aldrig bebisen på en kudde eller i en vattensäng.
  • Se till att madrassen är fäst vid väggen. Det ska inte finnas något utrymme där bebisen kan ramla ner eller kvävas. Samma regler gäller om man har en babysäng som sidosäng vid föräldrarnas säng.
  • Bebisen ska aldrig sova i en fåtölj. Där finns många ställen där den kan ramla ner och fastna.
  • Sov inte med bebisen i din famn eftersom den då kan ramla.
  • Placera ingenting på bebisens huvud. Det kan hindra dess andning.
  • Försäkra dig om att temperaturen i rummet inte är för hög. Se också till så att bebisen inte har för varma kläder på sig.
Föräldrar sover tillsammans med sin bebis.
  • Under de första veckorna ska bebisen sova i en sidosäng eller mellan väggen och mamman. För fäder tar det längre tid att vänja sig vid bebisens närvaro, och de riskerar att klämma bebisen vid plötsliga rörelser. Efter en tid tenderar fäder att bli mer känsliga. Då kan bebisen sova mellan de två föräldrarna.
  • Rökning under och efter graviditeten ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. I det här fallet pratar vi inte bara om mamman. Om någon av föräldrarna röker så bör den inte sova tillsammans med bebisen i sängen. Rökaren kan sova i ett annat rum.
  • På samma sätt är droger, alkohol och sömntabletter inte någon bra idé. De minskar din reaktionsförmåga.
  • Experter rekommenderar inte att man sover med bebisen om man är överviktig. Man skapar då en större nedsänkning i madrassen, och det kan bli farligt för barnet.
  • Experterna rekommenderar att man inte delar säng med syskon som är yngre än ett år. De är inte vana vid bebisens rörelser, eller dess närvaro i allmänhet.

Hur man kan sova tillsammans

När vi pratar om att sova tillsammans med bebisen så ser vi kanske framför oss en stor säng där alla sover. Även om det är sant att det här är vanligt så finns det också andra sätt att sova tillsammans.

På marknaden finns det sidosängar för bebisar. De har tre väggar och fästs vid sidan av föräldrarnas säng. På så sätt får bebisen ett eget utrymme, men sover ändå nära föräldrarna.

En mamma med sin bebis i en "sidosäng".

Underlaget som bebisen sover på ska vara fast. Lägg inte kuddar, filtar eller mjukisdjur runt bebisen. På så sätt kan du undvika risken för kvävning.

Ett alternativ kan vara att ha en babysäng som står bredvid ens egen säng. När barnet växer kan det få en egen madrass bredvid sina föräldrar. 

Det viktigaste är att man kommer överens inom familjen om hur man ska göra. Gör det som känns bekvämt för er, och se till att det blir tryggt för er bebis.

De första månaderna kan vara svåra, i synnerhet för mamman. Därför bör ni komma ihåg de här tipsen om ni bestämmer er för att sova tillsammans med bebisen. På så sätt kan ni sova tryggt tillsammans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.