Hur du kan hjälpa ditt barn att prova ny mat

När amningen är över är det dags att hjälpa ditt barn att prova ny mat. Allt är överraskande, som nya smaker och texturer. Ibland gillar inte barn dem.
Hur du kan hjälpa ditt barn att prova ny mat

Senaste uppdateringen: 25 september, 2019

Under de första månaderna i livet erbjuder bröstmjölk barn alla näringsämnen de behöver. Men vid en viss punkt är det dags att hjälpa ditt barn att prova nya livsmedel. Det är då som följande tips kommer att vara praktiska.

Barnet kan avvisa okända livsmedel

Förr eller senare är det dags att utöka ditt barns meny och du måste hjälpa ditt barn att prova nya livsmedel.

Vissa barn älskar att prova nya smaker, medan andra inte vill och föredrar att äta vad de vet att de gillar. I dessa fall är det viktigt att ha tålamod. När allt kommer omkring behöver bebisar i genomsnitt prova något 15 gånger innan de gillar det.

Dessutom är det inte bara spädbarn och små barn som lider av neofobi (rädsla för det okända). Vuxna kan också drabbas av det och det kan även inkludera nya livsmedel. Små barn övervinner vanligtvis det naturligt när de är cirka 5 år gamla.

Det bästa sättet att hjälpa ditt barn prova nya livsmedel är att äta dem själv först.

Lärande genom imitation

Föräldrar är förebilder för sina barn. Familjens vanor gör stor skillnad. Om de vuxna alltid är villiga att prova nya livsmedel och nya saker i allmänhet kommer barnet också att göra det.

Det bästa sättet att hjälpa ditt barn prova nya livsmedel är att äta dem själv först. Det gäller även äldre syskon.

Tips för att hjälpa ditt barn prova nya livsmedel

Matdags bör alltid vara en positiv och glad upplevelse utan straff. Från en mycket ung ålder bör du lära att det är roligt att äta hälsosamma livsmedel.

Om spädbarn tvingas äta vissa livsmedel kommer det bara få dem att hata dem. Samtidigt bör föräldrarna vara medvetna om att de gillar vissa smaker mer än andra.

Du behöver inte göra dig av med deras favoritmat – du kan kombinera dem med nya livsmedel eller livsmedel som de inte gillar så mycket. Se dock till att det är livsmedel som är näringsrika.

Variera presentationen

Färger är också en bra strategi för att hjälpa barn att prova nya livsmedel. Glöm inte att mat “kommer in” genom ögonen. Om det inte är fint eller tilltalande kommer bebisen förmodligen vara mer motvillig att äta det.

Ibland har avvissandet inte något att göra med själva smaken. Att inte vilja äta ny mat kan ibland bero på hur den ser ut eller känns.

Om spädbarn inte gillar frukt eftersom de är puréer, ser de inte så vackra ut, men de kommer att vara lättare för barn att äta.

Frukt som bananer kan vara mycket vackra. Du kan skära dem i små bitar eller till och med lämna dem i sin naturliga form. De kan dock vara svåra att äta om barnet inte har några tänder.

Ditt spädbarn kanske inte gillar frukt i puréform, för att de inte ser så vackra ut, men de är lättare för barn att äta.

Låt ditt barn experimentera

Om ditt barn avvisar nya livsmedel behöver det inte ha något att göra med vilka frukter eller grönsaker du erbjuder.

Vissa bestick kan vara mycket skrämmande. Ett bra sätt att hjälpa barn att prova ny mat är att låta dem föra det till munnen med sina egna händer.

Saker att undvika

Vissa föräldrar använder sig av metoder som, istället för att hjälpa, gör det svårt för barn att gilla nya livsmedel. Det beror oftast på att de inte vet något bättre. Men det kan också bero på att de känner sig frustrerade från otaliga misslyckanden.

Ett av de vanligaste misstagen är att de försöker distrahera sin bebis. Till exempel försöker de använda TVn eller YouTube-videor. Det är emellertid viktigt att måltiderna bara är till för att äta. Använd tiden för att vara med familjen och njuta av att äta tillsammans.

Slutligen är det värsta misstaget att tvinga ditt barn att äta även när det inte vill. Det finns föräldrar som praktiskt taget lägger skeden i bebisens mun utan att ge honom eller henne tillräckligt med tid att svälja.

För ditt barn blir ätandet då smärtsamt och traumatiskt. Dessutom är det inte bra att ha ett system med straff och belöningar. Dessa kan leda till trauma samt andra ohälsosamma situationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.