Lösningar för tre amningsproblem

Lösningar för tre amningsproblem

Senaste uppdateringen: 23 juni, 2019

Det finns tyvärr många amningsproblem som kan få en mamma att sluta amma i förtid. Allt är inte en dans på rosor under amningsperioden, även om det är en underbar tid.

Förmågan att amma är inte bara medfödd, utan man behöver också öva för att verkligen bemästra den. Man vet inte alltid hur ens kropp kommer att reagera, och då kan problem uppstå.

Nedan kommer vi att gå igenom några vanliga amningsproblem.

Lösningar för amningsproblem

Låg mjölkproduktion

amning

Låg mjölkproduktion är ett ganska vanligt problem. Även om kroppen har flera månader på sig att förbereda sig kan den när tiden kommer inte producera tillräckligt med mjölk. Det är i så fall viktigt att snabbt lösa problemet för att barnet inte ska få näringsbrist.

För att öka mjölkproduktionen är det viktigt att du anpassar dig till ditt barns matbehov. Du kanske inte ammar ditt barn tillräckligt ofta, då man vet att kroppen producerar mer mjölk när brösten är tomma.

När man använder en bröstpump töms inte bröstet helt på mjölk. Det bästa sättet att stimulera mjölkproduktion är istället att amma barnet oftare. Ibland behövs fler åtgärder såsom att tillföra kosttillskott.

Under de första tre till sex veckorna efter förlossningen anpassas din kropp till barnets behov. Det är då vanligt att brösten känns mjukare och inte så fulla med mjölk. Det kan medföra oro hos mamman, men det är en vanlig anpassningsprocess.

Vissa preventivmedel kan också minska mjölkproduktionen. Vi råder dig att i så fall byta till ett preventivmedel utan hormoner, såsom kondom eller pessar.

Mjölkstockning

Mjölkstockning orsakas av för mycket mjölk I brösten. Generellt sker mjölkstockning under de första amningsveckorna. Orsaken till mjölkstockning är att mamman inte har anpassat amningen till barnets behov.

Detta amningsproblem kan ändå uppkomma under hela amningsperioden. Det räcker med att du slutar amma eller använda pump under en längre period. Under en längre amningspaus blir brösten överfulla med mjölk och det kan orsaka både smärta och hårda bröst.

Lösningen är att pumpa ut mjölk så snart som möjligt, antingen med bröstpump eller genom amning. Mjölkstockning är inte bara smärtsamt utan kan också skada mammans hälsa. Exempelvis kan mammans mjölkproduktion så småningom avta eller mjölkgångarna blockeras.

Det är lätt att undvika mjölkstockning: amma regelbundet.

För att amma regelbundet är det viktigt att planera i förtid. Om du behöver vara borta från ditt barn en längre tid, ta med dig bröstpumpen. Vi råder dig att använda pumpen när du vanligtvis ammar istället för att vänta tills ditt bröst är fyllt med mjölk.

Undvik att amma när du har mjölkstockning. Om ditt bröst är runt och hårt kan bebisen ha svårt att greppa bröstet. Om det händer, pumpa ur lite mjölk med en bröstpump innan du börjar amma.

Ömma bröstvårtor

Ömma bröstvårtor är ett vanligt problem under de första amningsveckorna. I de flesta fall smärtar bröstvårtorna på grund av dåligt suggrepp hos barnet. Det kan exempelvis hända att barnet inte greppar bröstgården och det gör då ont.

ömma bröstvårtor

Bröstvårtan kan skadas om bebisen bara greppar vårtan. Med rätt amningsposition kan skador och smärta undvikas. För att se till att barnet öppnar munnen ordentligt, använd ett rent finger för att öppna munnen och placera den i rätt position.

Vid spruckna och blödande bröstvårtor kan amningsskydd användas för att förhindra att behån fastnar mot bröstvårtan. Själva mjölken innehåller läkande ämnen som läker bröstvårtan, men du kan även använda salvor ämnade för just detta ändamål.

Ömma bröstvårtor brukar uppstå under de första fem veckorna. Allt eftersom brukar problemen minska. Om du är tveksam eller har fortsatta problem, sök läkarvård.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.