Att vara mamma handlar om att guida och uppfostra våra barn

Att vara mamma handlar inte bara om att föda barn. Det handlar om att guida, uppfostra, älska och respektera dem och bygga upp deras självförtroende.
Att vara mamma handlar om att guida och uppfostra våra barn
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 27 april, 2018

Om du är en mamma är du redan medveten om att det innebär så mycket mer än att bara föda. En av våra många uppgifter som mammor är att guida och uppfostra våra barn.

Det är från oss våra små lär sig sina första ord och meningar; det är därför det första språket kallas för modersmålet.

I allmänhet spenderar mammor mer tid med barn än pappor, och de brukar vara de första lärarna och auktoritetsfigurerna.

Vad innebär det att vara mamma?

Att vara mamma är inte något som kräver kvalifikationer eller erfarenhet. Låt oss vara realistiska: barn kommer inte med en instruktionsmanual.

Ingen är helt förberedd för moderskapet. Innebär det att du ska vara rädd för att bli mamma? Såklart inte!

Varje kvinnas erfarenheter är personliga och kan inte jämföras. Med eller utan en partner, biologisk eller adopterad, en mamma är alltid en mamma.

En mamma kan ge sitt allt utan att få något tillbaka. Hon kan älska med hela sitt hjärta utan att be om något i utbyte. Hon investerar allt hon har i något utan att tänka på att få något i utbyte. En mamma tror på sina barn även om alla andra har tappat förtroendet. Tack för att du är min mamma!
-Anonym

Att vara mamma innebär mycket mer än att bara föda ett barn. Det innebär sömnlösa nätter och ständig oro, timmar av att springa runt efter barnen.

Dagar, månader och år spenderas med att komma på nya sätt att kamouflera grönsaker. Det innebär att man står ut med varje gräl och alla motgångar som livet kastar mot en samtidigt som man står där med ett oändligt tålamod.

Att guida och uppfostra våra barn är något av det svåraste som finns för oss mammor. Och det finns inte några magiska lösningar, men det finns intressanta råd man kan ha i bakhuvudet. Det är aldrig för tidigt att vara ett bra föredöme för ens barn!

Mor som byter blöja

Att guida och uppfostra våra barn

Här är några användbara tips:

 • Ta hand om dig själv för att kunna ta hand om ditt barn. Om du mår dåligt kommer det påverka ditt humör och det kan påverka ditt barns välmående.
 • Lär dig att hantera din stress. Förstå att du inte kan göra allt perfekt.
 • Oavsett om de menar väl eller inte ska du inte låta andra säga till dig hur du ska leva ditt liv eller uppfostra ditt barn.
 • Lär dig att organisera och planera så att du kan använda tiden du har så bra som möjligt.
 • Barn måste kunna känna sig säkra, oavsett omständigheterna. De måste veta att mamma alltid kommer finnas där för dem, trots livets utmaningar. Förtroendet mellan en mamma och hennes barn är viktigt. Om man har förtroende för dem ger det dig en produktiv relation med dina barn och andra omkring dem.
 • Var ett gott föredöme som mamma, kvinna och vän till ditt barn.
 • Lär dina barn principer och värderingar från en tidig ålder.
 • Etablera regler hemma och förvänta dig att dina barn följer dem.
 • Försök att skaffa en livförsäkring där ditt barn blir den mottagande parten. Välj ut någon du litar på för att bli barnets vårdnadshavare om något skulle hända dig. Upprätta det skriftligt, helst i en advokats närvaro, för att se till att ingen ska kunna utnyttja ditt barn.
 • Framförallt ska du ha tålamod.
Mor och pojke går till skolan

Barn lär sig av oss, så det är viktigt att man lever som man lär, och att man beter sig som man förväntar sig av barnen. Mammor kan ha en stor påverkan på barnens liv.

Det viktigaste mammor kan göra är att älska barnen villkorslöst. Det räcker inte att bara älska dem. Du måste uttrycka kärleken i ord och handlingar.

En kyss, en kram och ett “jag älskar dig” är viktiga för att uppfostra säkra och omtänksamma människor, som en dag kommer bli bra mammor och pappor själva.

Se inte hinder som problem, utan som utmaningar vi måste överkomma för att uppfostra våra barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hauser, O. (2015). “I love being a mom so I don’t mind doing it all”: The cost of maternal identity. Sociological Focus48(4), 329-353.
 • Campbell, R. (2015). How to really love your child. David C Cook.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.