Allt du behöver veta om generation Alpha

Generation Alpha är namnet som refererar till barn som är födda efter år 2010. I dagens artikel kommer vi att berätta allt du behöver veta om den här nya generationen.
Allt du behöver veta om generation Alpha
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 20 maj, 2019

Varje ny generation får ett namn enligt det grekiska alfabetet. I det här fallet refererar generation Alpha till barn som är födda efter år 2010. 

Precis som alla andra generationer kommer de här barnens val och beteenden att påverkas av när de föddes. Därför vill vi idag gå igenom den här generationens främsta egenskaper.

Barnen som föds i generation Alpha kommer att växa upp med smartphones i sina händer. De kommer också från tidig ålder kunna publicera sina tankar online på bara några sekunder.

Dagens stora teknologiska framsteg – tillsammans med andra faktorer – gör dem till en av de mest förberedda och transformerade generationerna någonsin.

Den nya uppkopplade miljön gör det här generationsskiftet till ett av de största i historien. Medan tidigare generationer bara hade tillgång till teknologi, kommer generation Alpha att spendera större delen av sina liv fullkomligt absorberad i den. 

Generation Alpha: 2000-talets första generation

Generation Alpha är de barn som föds mellan 2010 och 2025. Till största delen är de söner och döttrar till generation Y, även kallad millenniegenerationen eller millennials

Konceptet generation Alpha skapades av demografen Mark McCrindle från Australien. Han var den första som gav den här titeln till den första generationen som består enbart av barn som är födda i det nya århundradet, 2000-talet.

Den här generationen följer på generation Z, som började i mitten av 1990-talet, och de ses som början på någonting nytt.

Den framtid som generation Alpha kommer att skapa kommer att bygga på de förändringar som vi ser idag. De är födda av äldre föräldrar, och tenderar att leva i mindre familjeenheter. Många av dem har inga syskon.

I genomsnitt, globalt, så kommer den här generationen att uppleva mer materiellt välstånd jämfört med tidigare generationer. Den här första generationen av 2000-talet växer upp omgiven av teknologi från dagen då de föds. De kommer aldrig att känna till en värld utan appar.

Generation Alpha använder surfplattor.

Den nya uppkopplade miljön gör det här generationsskiftet till ett av de största i historien. Medan tidigare generationer bara hade tillgång till teknologi, kommer generation Alpha att spendera större delen av sina liv fullkomligt absorberad i den.

De vanligaste egenskaperna hos generation Alpha

1. Teknologiska experter

Barn som tillhör generation Alpha kommer utan tvekan att vara teknologiska experter. De kommer aldrig att känna till en värld utan sociala medier. De flesta av dem kommer att ha mobila enheter som är så sofistikerade att de knappt kommer att behöva använda varken stationära datorer eller laptops.

Som om det inte vore nog så kommer också deras konsumtionsmönster att förändras med användandet av teknologi. De kommer att shoppa framförallt på nätet, och de kommer att ha mindre mänsklig kontakt än tidigare generationer.

2. Beredda på utmaningar

Generation Alpha kommer att vara mer självförsörjande och beredda på att möta stora utmaningar. De kommer att utbilda sig online och skaffa sig kunskaper på sitt eget sätt.

Samtidigt kommer generation Alpha att vara bättre rustad än någon annan generation för att ta sig an de problem som vi inte kan lösa idag. Det här är tack vare det faktum att de är födda in i en tätbefolkad, intelligent och sammankopplad värld.

3. Sämre koncentrationsförmåga

Barn som tillhör generation Alpha blir uttråkade väldigt snabbt. Det här beror på att de är vana vid att växla snabbt mellan olika skärmar och fönster, och att snabbt söka igenom information för att hitta vad de letar efter.

De hoppar från app till app, skärm till skärm, video till video, på jakt efter någonting som fångar deras intresse. Det här minskar tiden då de klarar att hålla kvar uppmärksamheten på någonting.

Mor och dotter tittar på en surfplatta.

4. Förändrade intressen

Experter förutspår att de som tillhör generation Alpha kommer att vara intresserade av fysiska lekar, men inte på samma sätt som vi förstår dem idag. Studier visar att “alphas” kommer att vara mer intresserade av bärbara enheter och gestigenkänning.

Det här kommer att påverka det antal timmar som barn ägnar åt idrott under en vecka. Deras intressen och prioriteringar kommer att förändra världen, i synnerhet när det kommer till ny teknik.

Slutligen ska man inte glömma att den här generationen också kommer att möta psykiska utmaningar. De kommer att uppleva mer känslor av ensamhet, trots den ständiga uppkopplingen. Det här hör till de naturliga konsekvenserna av teknologins och själva samhällets utveckling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.