Hur vet jag om jag är redo för ett barn till?

Hur vet jag om jag är redo för ett barn till?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 14 april, 2019

Innan de blir föräldrar, säger de flesta par att de vill ha mer än ett barn. Men efter att man fått sitt första kan situationen förändras av många orsaker. Att skaffa ett barn till är ett stort och viktigt beslut.

Att vara förälder är ingen lätt uppgift, och livet förändras drastiskt när det händer. Då kan mamman känna tvivel på om hon är redo för att skaffa ett barn till.

Att skaffa ett andra barn är faktiskt en fantastisk gåva för den förstfödda. De erfarenheter du har skaffat dig med det första barnet kommer också att vara till stor hjälp för det andra.

I vilket fall som helst är det ett stort beslut i föräldrarnas och barnens liv. Men hur vet du om du är redo för att skaffa ett barn till? Det finns sätt att närma sig svaret på den frågan.

När är du redo att skaffa ett barn till?

En sak som bör övervägas innan man skaffar ett andra barn, är den framtida mammans fysiska kondition. Det är viktigt att man låter en viss tid gå efter födseln av det första barnet. 

Om några månader har passerat och den sexuella aktiviteten har återupptagits utan komplikationer, så kan det vara ett gott tecken. I fysisk mening, så betyder det att vävnaderna i bäckenregionen har återfått sin elasticitet.

En annan aspekt att ta med i beräkningen är om kvinnan har återfått sin vikt och sin fysiska stabilitet sedan den tidigare förlossningen och amningsperioden. Det här är viktigt, eftersom en ny graviditetsperiod för med sig nya kroppsliga förändringar.

Man bör också tänka på moderns ålder. Efter en viss ålder kan det här beslutet äventyras. Nuförtiden har dock kvinnor mellan 40 och 45 haft helt normala förlossningar och födslar.

Två syskon.

Känslomässig och ekonomisk stabilitet

Att få ett barn representerar en mycket viktig förändring i en kvinnas liv. Det är en händelse som har en djup inverkan på hennes känslor. En kvinna som redan har fått ett barn bör ha tillägnat sig en större mognad och känslomässig balans.

Men, ankomsten av ett andra barn medför också en ytterligare ansträngning i det här avseendet. Det är nödvändigt för den framtida mamman att vara psykiskt redo för det nya ansvaret. Hon bör tänka över hur mycket tid hon måste avsätta för barnet. Detta utöver alla de åtaganden hon har med arbete, hemmet och med sitt första barn.

För att veta om en kvinna är redo för ett barn till, så bör man också titta på parets ekonomiska stabilitet. Ett barn skapar avsevärda utgifter. För att kunna välkomna ett barn, så är det avgörande att man har förmågan att möta den här situationen.

Utrymmet där familjen bor måste också ha kapaciteten att ta emot den nya medlemmen. Nyfödda sover i sina föräldrars rum av rädsla för att vara ensamma. Men senare kommer de att behöva sitt eget utrymme. Snart kommer hela huset att invaderas av småknoddar.

Man måste inte ha ett palats för att kunna välkomna ett nytt barn. Men ett tryggt och bekvämt hem, där alla familjemedlemmar känner sig skyddade, är nödvändigt.

En aspekt att ta med i beräkningen är om kvinnan har återfått sin vikt och sin fysiska stabilitet sedan den tidigare förlossningen och amningsperioden.

Att etablera en rutin för att ta hand om det första barnet

En kvinna som känner sig överväldigad av ansvaret och den dagliga omsorgen som krävs för det första barnet, är definitivt inte redo för att skaffa ett till barn. Det är mycket viktigt att man har etablerat en adekvat familjerutin som låter dig njuta av det här stadiet med lycka och lugn. 

Ankomsten av ett barn för med sig en drastisk förändring i en kvinnas liv. Mycket av den tid hon hade för sig själv försvinner. Hon har en person som behöver henne dygnet runt.

Utöver det här arbetet tillkommer hushållssysslorna. Den här situationen kan bli en mardröm som påverkar både hennes egen och parets stabilitet. 

Ett par som väntar barn.

När en kvinna är redo för att skaffa ett barn till, så går paret in i ett oförglömligt nytt stadium. För att förhindra kaos från att ta över hemmet, är det viktigt att organisera allting på ett lämpligt sätt och att få hjälp.

Det är viktigt att båda föräldrarna är ansvariga för att ta hand om barnet, i synnerhet om de tänker på att skaffa ännu ett.

Ett av de avgörande ögonblicken är när det första barnet sover genom hela natten. Det minskar föräldrarnas trötthet, och skapar en stämning som främjar tankarna på att skaffa ett barn till.

Om du vill ha ett barn till av hela ditt hjärta och har gott om energi

Det finns ingen formel för att räkna ut vilken som är den bästa tidpunkten för att skaffa ett andra barn. Även om vissa element är viktiga att ha med i beräkningen, så är det viktigaste, utan tvekan, att man vill det med hjärtat. Och att man har sina mentala batterier laddade för att klara den här nya utmaningen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.