Fördelar med att bli mamma efter 40

Fördelar med att bli mamma efter 40

Senaste uppdateringen: 08 maj, 2018

Fram tills för några år sedan var det inte så vanligt att prata om fördelarna med att bli mamma efter 40. Komplikationer vid födseln, större risk för mammans liv och till och med större risk för missfall var bara några av problemen man kände till. Men idag ser saker och ting avsevärt bättre ut.

Nya studier visar att tillräckligt många månatliga undersökningar och rätt vård gör risken för problem mycket liten. Många myter har slagits hål på tack vare framsteg inom medicin och förbättringen av prenatala studier. Därför har många mammor kunnat uppfylla sina drömmar, oavsett ålder.

Det är nu istället viktigt att veta om de många fördelarna med att bli mamma efter 40, både fysiskt och mentalt.

Fysiologiska fördelar med att bli mamma efter 40

Bättre mentala förmågor

Att bli gravid efter 40 förbättrar de mentala förmågorna, speciellt i koppling till problemlösning. Man får även bättre verbala förmågor.

Enligt studier som publicerats i Journal of the American Geriatrics Society beror förbättringen på hormonerna involverade i graviditeten. En av dem är progesteron, som har hand om att utveckla hjärnvävnad. Den andra – östrogen – är väldigt inflytelserik för hjärnstrukturen.

En hälsosammare livsstil och kost

En äldre kvinnas kost är vanligtvis nyttigare än en yngre kvinnas. Äldre kvinnor är mer uppmärksamma på kvalitetsmat, en hälsosam kost och har givetvis ett starkt intresse av att veta hur kosten påverkar både fostret och deras egna kroppar.

De är mer medvetna om riskerna, och ser därför till att ta tag i dem i högre utsträckning.

Stretchande mamma

Fördelarna med mental mognad

Arbetsmässig och ekonomisk stabilitet

Efter 40 har de flesta kvinnor arbetsmässig och ekonomisk stabilitet. De har sinnesfrid i vetskapen att de kan ta hand om sin bebis eller framtida bebisar utan att sakna något. De har redan uppnått många jobbmässiga mål, och det är nästan omöjligt för barnet att negativt påverka arbete och ambitioner.

Mental och känslomässig balans

Äldre mammor är bättre förberedda på att hantera graviditet och det nya livet som mamma. Deras mognad visar dem när tiden är inne att anpassa sig till förändringar. Det gör processen lite mer avslappnad.

Visheten de anskaffat under åren får dem dessutom att stå ut från yngre mammor. Erfarenheterna de har ger dem friden att genomgå processen utan att bli överväldigade.

De beskyller inte sina barn

Många yngre mammor börjar beskylla sina barn. De tittar tillbaka och tror att de missat många stora möjligheter under ungdomen. Trots att det är själviskt och orättvist upplevs det fortfarande av många unga mammor.

Högre ålder minskar även risken för dessa frustrationer. När en kvinna beslutar sig för att bli mamma efter 40 är det för att hon känner att hon genomlevt de flesta upplevelser och nu är redo att ta ytterligare ett steg i livet.

“Barn är inte leksaker eller substitut som ska tvingas uppfylla ej nådda ambitioner för en förälder. Barn är förpliktelsen att forma vackra varelser.” – Simone de Beuvoir

De är fullt medvetna om sina beslut

Vare sig de har en partner eller inte tar de medvetna beslut. De tar hänsyn till alla för- och nackdelar, och vet redan vad de vill ha. De är medvetna om att graviditeten kommer påverka varje aspekt av deras liv och känner sig förberedda att tackla utmaningen.

Det är sällsynt att en bebis kommer till världen efter 40 på grund av ett förhastat beslut. Äldre mammor har även färre osäkerheter och tvivel jämfört med yngre.

Råd att tänka på om du ska bli mamma efter 40

  • Om du har beslutat dig för att bli mamma efter 40 är det väldigt viktigt att tala med din gynekolog och familjeläkare.
  • Det är viktigt att du går på alla månatliga undersökningar för att hålla dig underrättad om barnets tillstånd.
  • Vid den här åldern kan det vara svårare att bli gravid, men det är inte omöjligt. Uteslut inte andra metoder, som assisterad befruktning.
  • Dina energinivåer kan sjunka, men det är inte ett problem.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lampinen, Reeta et al. “A review of pregnancy in women over 35 years of age.” The open nursing journal vol. 3 33-8. 6 Aug. 2009, doi:10.2174/1874434600903010033
  • Dietl, A et al. “Pregnancy and Obstetrical Outcomes in Women Over 40 Years of Age.” Geburtshilfe und Frauenheilkunde vol. 75,8 (2015): 827-832. doi:10.1055/s-0035-1546109
  • Meet the mums in their 40s: four stories of having a baby later in life. The Guardian. Opinion- Pregnancy. 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.