Arvet en bra pappa ger sina barn

Arvet en bra pappa ger sina barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 augusti, 2018

Rousseau  brukade säga att en bra pappa är mer värd än flera hundra lärare. Och det finns ju faktiskt få människor som lämnar ett så starkt emotionellt avtryck på oss.

Våra pappor efterlämnar ett arv fullt av lärdomar som hjälper oss att bemöta livet med mer mod och säkerhet.

När en pappa tar sitt barn i sina armar skyddar han det och ger det styrka. Han lugnar barnets rädslor, tröstar det och sätter ett leende på dess läppar.

Få platser är så bekväma och fridfulla som det lilla utrymmet mellan en pappas bröst och hans armar. Det är det där speciella stället där man kan känna hans hjärtslag.

Vi vet mycket väl att föräldraskap inte är genusbetingat. Både mammor och pappor guidar sina barn. De är lärare och kraftfulla förebilder i sina söners och döttrars liv.

Mer därtill har kvinnor långsamt erövrat den professionella affärsverksamheten och arbetar mer utanför hemmet. Som följd tar män en aktivare roll i uppfostrandet och utbildandet av sina barn.

Många pappor tar idag sin del av ansvaret för hushållsarbetet och andra sysslor i hemmet. Det finns också män som väljer att vara ensamstående föräldrar.

Förr sågs mannens roll mer som “försörjaren” och “upprätthållaren”. De kunde hjälpa till om det behövdes eller förstärka disciplinen.

Men mestadels var deras roll i uppfostringen relativt passiv. Nu håller det på att förändras.

vikten av att vara en god far

Även om pappor inte kan amma börjar de ta en alltmer viktig roll i matningen av de små.

De vaknar också tusen gånger om natten och får lite sömn. De byter blöjor och vaggar sina barn till sömns med samma kärlek och ömhet som en mor. De känner samma behov av att hålla sina barn nära.

Det är vad vi idag kommer att prata om.

Fördelarna med en bra pappa varar för evigt i ett barns hjärta

Vi lever i en värld där det verkar som om ingenting varar för evigt. Precis som den nyligen avlidne sociologen Zygmunt Bauman sade styrs vi av ett flyktigt samhälle. Saker varar väldigt kort tid och ersätts av andra i vår ultimata ambition att konsumera och experimentera…

Nu, när våra barn växer upp, kan de dras med i den här konsumismtendensen. Men det finns någonting som alltid kommer att hålla dem rotade – våra barn kommer alltid att bära med sig det varaktiga arvet av en bra pappa som väglett dem.

Influensen av en bra pappa kan aldrig nötas ut, och aldrig ersättas.

Varje råd, meningsfullt minne, omfamning… Dessa ögonblick är som sockerbitar som löses upp i ett barns hjärta och fyller det med sötma, magi och bestämdhet. Det är något som varar, konstant och för evigt.

Det är en vis far som känner sitt eget barn

William Shakespeare efterlämnade den här frasen: “Det är en vis far som känner sitt eget barn”.

Att uppfostra barn är ingenting annat än att forma sinnen, bygga fasta idéer och vägleda tendenser, önskningar och passioner. En bra pappa är den som anstränger sig varje dag för att lära känna sina barn.

Han vägleder deras känslor och hjälper sina barn att kanalisera dem. Han vet vad som intresserar dem och känner till deras passioner och drömmar. Han hjälper dem att forma en stark, hälsosam, fri och unik identitet.

Att vara pappa är att komma ihåg att du själv var barn en gång

en god far vet att han måste spendera tid med sina barn

Vi påminns ofta om att vi inte får gå miste om vårt inre barn. En bra pappa är en man som har god förståelse för ansvaret han bär.

Han vet också att han måste ta hand om sig själv känslomässigt och psykologiskt för att han ska kunna ge sitt barn sitt bästa. På samma gång håller sig en bra pappa alltid på god fot med sitt inre barn.

  • Genom att göra det bevarar han förmågan att njuta av ögonblicket. Han ser nuet som en plats där allt är möjligt. Hans barn lever i en värld av upphetsning, hopp, improvisation, glädjefull lek och sorglöshet.
  • Barn älskar att leka med den enorma superhjälten som är deras pappa. En bra pappa njuter av att spendera tid med sina barn; det får honom att minnas sin egen barndom. Han gör grimaser, springer runt med dem, sjunger, leker och får dem att skratta tills de blir utmattade…

Det bästa en bra pappa kan ge sina barn är TID

Vi försöker understryka det konstant här på Att vara mamma. Det bästa vi kan ge våra barn är tid.

Våra barn behöver uppmärksamhet, meningsfulla stunder, kvalitetstid. De behöver skapa ögonblick som för alltid kommer att bevaras i deras hjärtan.

En bra pappa vet det och han har vett att skilja arbetstid från familjetid. Han åsidosätter tid för att kunna överskölja sina barn med omsorg och ömhet.

Han förstår att det är hans största uppgift. En bra pappa vet att hans liv förlorar mening om han inte spenderar kvalitetstid med sina barn, var och varannan dag.

Allt en pappa ger sina barn är en skatt som de kommer att komma ihåg för alltid. Ett barn kommer aldrig att glömma de beskyddande omfamningarna som fick honom eller henne att känna sig så säker, så beskyddad, så älskad…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.