6 myter om moderskapet

6 myter om moderskapet
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du för tillfället är gravid, har du fått höra myter om moderskapet som fått dig att tvivla på din förmåga att bli en bra mamma? Då är du inte ensam!

Myter är sociala uppfattningar som sprids i samhället på grund av en brist på kunskap inom ett visst ämne. Det förekommer många ogrundade uppfattningar om moderskapet som har förts över från generation till generation. Dessa uppfattningar kan få en oerfaren mamma att tvivla på sin förmåga att kunna ta hand om den lille.

Men myter om moderskapet är inte något man egentligen behöver oroa sig över. Om en mamma inte har kunskap inom ett visst ämne som berör henne är det bättre att hon försöker läsa på om det, konsultera en läkare och hitta rätt lösning istället.

Allt vi får höra om bli mamma är inte sant. Det är viktigt att tänka på att varje graviditet är annorlunda. Varje bebis utvecklas på sitt eget sätt. Om du besitter rätt kunskap kommer du att göra ett jättebra jobb!

Myter om moderskapet

Myter om moderskapet kan påverka hur en mamma känner sig.

Vi kommer här att slå hål på några myter om moderskapet så att du kan känna dig lite lugnare.

Alla mammor har en modersinstinkt

Det stämmer inte. Att bli mamma för med sig många ansvarsområden som inte alla kvinnor är villiga att ta sig an. Tänk därför igenom det ordentligt innan du bestämmer dig för att bli mamma.

Att vara mamma innebär att man hela tiden är lycklig

Som mammor blir vi glada när vi ser att de små växer, men det finns även tillfällen när vi känner oss ledsna, oroade eller frustrerade.

Att vara mamma innebär att man går miste om sin frihet

Det är inte heller sant. Moderskapet innebär att man måste planera aktiviteter lite extra, men man kan fortfarande ha kul, ägna sig åt sina hobbyer, gå och handla, gå på bio, ta en promenad i parken, etc.

Vi blir bättre mammor av att amma

Amning gör att barnet kan växa sig friskt. Det stärker även bandet mellan mamman och hennes barn. Men det finns andra matningsmetoder som är precis lika hälsosamma.

En kvinna är därför inte en dålig mamma om det finns någon medicinsk eller personlig anledning till att hon inte kan eller vill amma.

Alla kvinnor drömmer om att bli mammor

Vi kan bli väldigt lyckliga av att bli mammor, men det betyder inte att varje kvinna känner likadant.

Förlossningsdepression beror på att mamman inte älskar sitt barn

Den ledsamhet en mamma kan känna efter födseln beror helt på hormonella förändringar. Det innebär inte att hon inte älskar sitt barn.

Tips för ett moderskap utan onödiga myter

Mor som pussar bebis

Det är viktigt att tänka på följande tips för att undanröja eventuella tvivel om att bli mamma, istället för att blint tro på myter:

  • Läs artiklar om att bli mamma för att informera dig. Det kan exempelvis röra sig om hur man är en bra mamma och fru på samma gång, etc.
  • Tänk inte så mycket på råd som kommer från folk som inte har något att göra med det du går igenom. Det är istället viktigt att konsultera en läkare eller en psykolog.
  • Be om hjälp från din partner. Det är inte lätt att uppfostra ett barn och du kommer att behöva hjälp och förståelse.
  • Mammor är modiga kvinnor som alltid försöker göra ett så bra jobb som möjligt, och det är viktigt att de kommer ihåg det!

Tänk på att ingen är perfekt. Det gäller även mammor. De flesta är modiga kvinnor som tvingas bemöta många utmaningar varje dag, så det är viktigt med ordentlig och korrekt information för att man ska kunna ta sig förbi dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.