4-7-8-tekniken kan få ditt barn att sova på några sekunder

Om ditt barn har problem med att sova kan 4-7-8-tekniken hjälpa det att slappna av och somna.
4-7-8-tekniken kan få ditt barn att sova på några sekunder
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 juni, 2018

4-7-8-tekniken är ett enkelt sätt att hjälpa barn att slappna av och förbättra sin andning. Målet är att ta in mer syre, slappna av musklerna och lugna sinnet.

Tekniken togs fram av Andrew Weil från University of Arizona och hjälper till att kontrollera andningen för att återställa syrenivåerna i blodet.

Det saknar ner hjärtrytmen och hjälper barn att slappna av och somna. Andningstekniken kan även verka som ett naturligt bedövningsmedel för nervsystemet.

Till skillnad från traditionell medicin ger 4-7-8-tekniken omedelbar effekt. Och med repetition och övning blir den ännu mer effektiv.

4-7-8-tekniken

4-7-8-tekniken tar inte lång tid och du kan göra den varsomhelst, i alla positioner. Det är dock bäst att sitta upp.

Först ska ditt barn lägga tungspetsen mot slutet av gommen, precis innan de övre framtänderna. Tungan ska hållas i samma position under hela övningen.

Härnäst ska barnet andas ut genom munnen, runt tungan. Om det är obekvämt kan ni prova att föra ihop läpparna lite. Nästa steg är att andas ut genom munnen och sedan tyst andas in genom näsan samtidigt som ni räknar till fyra.

Barnet ska därefter hålla andan och räkna till sju innan det andas ut genom munnen. Barnet kan “brumma” lite medan det andas ut och samtidigt räknar till åtta.

För att göra hela övningen ska barnet andas in igen och upprepa cykeln totalt fyra gånger.

Flicka sover

En enkel teknik

Med tekniken ska barnet alltid andas in tyst genom näsan och andas ut ljudligt genom munnen. Tungspetsen ska hållas i samma position och utandningen ska ta dubbelt så lång tid som inandningen.

Hur lång tid det tar att göra övningen spelar ingen roll, men förhållandet 4-7-8 är viktigt. Om ditt barn har svårt att hålla andan kan du börja med en kortare andningsövning, men behåll samma proportioner.

Andra tips för att hjälpa barn att sova

Låt inte dina barn drabbas av konsekvenserna av sömnbrist. Som förälder kan du hjälpa ditt barn att få en god natts sömn genom att skapa en konsekvent och förutsägbar nattningsrutin.

Det inkluderar runt 30 minuter av avslappnande aktiviteter, såsom en sagostund eller ett varmt, lugnande bad. Sätt upp mörka gardiner och håll resten av huset så tyst som möjligt. Det hjälper barnet att lugna ner sig och sova fridfullt.

“Det har aldrig funnits ett barn så gulligt att mamman inte var glad när han somnade.”

-Ralph Waldo Emerson-

Sovande pojke

Fördelar med en god natts sömn

Att sova bra har många fördelar för ditt barn. Här kommer några av de viktigaste:

  • Det främjar tillväxt. När barn sover producerar deras kroppar tillväxthormon.
  • En god natts sömn gör barnet piggare och mer alert.
  • Det förebygger beteendestörningar. Både barn och vuxna kan utveckla beteendestörningar när de inte får tillräckligt med sömn. Dessa kan visa sig på olika sätt.
  • Sömn förbättrar prestationsförmågan i skolan. Barn som får tillräckligt med sömn presterar generellt bättre i skolan, är mer aktiva, vaknare och har bättre attityd. Sömnproblem kan även negativt påverka ett barns kognitiva utveckling.
  • Det minskar risken för fetma. Barn som sover tillräckligt löper lägre risk för fetma i barndomen. Det beror på att hormonerna som kontrollerar hunger är direkt kopplade till sömnkvaliteten. Om ett barn inte får tillräckligt med sömn tar aptiten över.

De är viktigt för ditt barn att kunna sova ordentligt, och därför kan 4-7-8-tekniken vara ett användbart verktyg för föräldrar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.