12 tips för föräldrar för att spara pengar

Det är väldigt svårt att spara då man har en ny bebis i familjen. Det är viktigt att man har satt undan pengar ifall det skulle hända något.
12 tips för föräldrar för att spara pengar
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ett barns ankomst för med sig stora förändringar. Sömnen påverkas, liksom ens matvanor och även hur hemmet ser ut. Ett av de största problemen är dock själva budgeten. I den här artikeln vill vi därför ta upp några tips för att spara pengar som nybliven förälder.

För att pengarna ska räcka längre så måste ni vara både kreativa och organiserade. Ni bör ha satt undan pengar utifall något skulle hända, vilket är väldigt vanligt då man har en ny bebis i hemmet.

Användbara tips för att spara pengar

Att amma din bebis

Amning är inte bara det bästa alternativet för att ditt barn ska få rätt näring. Du sparar dessutom pengar på mjölkersättning, speciellt under de första åren.

Spara pengar på att inte anlita en barnvakt

En barnvakt är en av de största utgifterna som föräldrar har under denna tid. Ett sätt att spara pengar är att en av föräldrarna jobbar hemifrån om möjligt.

Om du kan hitta ett sätt att arbeta från hemmet så kommer du att kunna ta hand om barnet utan att ge upp en inkomst. Detta kommer inte bara vara bra för din budget; du kommer även kunna vara där för att se barnen växa upp.

Pappa som byter blöja.

Viktiga köp

Det kan vara frestande att gå ut och köpa allt som barnet behöver, men ibland kan det vara bättre om man väntar ett tag.

När barnet har fötts kommer du ha en bättre uppfattning om allt du behöver köpa.

Att köpa barnvagn

Välj en barnvagn som du kan justera allteftersom barnet växer. Köpet kommer då att vara längre.

Det finns dessutom barnvagnar som kan förvandlas till sängar och stolar. De kanske kostar lite mer, men då de är multifunktionella så kan man spara pengar på sikt.

Jämför priser innan du handlar

Innan du väljer en viss produkt, kolla priserna på andra märken och om produkten finns till ett annat pris i en annan affär. Se till att du också tittar på nätet för att se om produkten finns där.

Att spara innebär att man vet när man ska spendera.

Laga mat hemma

När ditt barn börjar äta fast föda så är det bra om du undviker att köpa paketerad barnmat. Det är istället bättre att laga mat själv.

Koka grönsakerna i vatten och använd en matberedare eller mixer för att göra goda puréer.

Detta kommer ta lite mer tid, men det kommer vara värt mödan.

Använd din kreativitet för att organisera och dekorera ditt hem

Spendera lite tid på hemmaprojekt. Du hittar hundratals idéer på nätet för hur du kan dekorera barnets sovrum. Det finns också tips på hur man gör hemmagjorda leksaker och gör hemlagad mat etc.

Det är dessutom bra att låta barnet vara med och skapa något. Ni kan göra ett riktigt konstverk med några billiga och enkla material.

Lagar mat med barn.

Tänk på vad du köper

Det kan verka uppenbart, men detta är faktiskt ett av de tips som är svårast att applicera med en ny bebis i hemmet.

Du kanske känner dig frestad att köpa varje leksak du ser i affären till barnet, men du bör tänka på vad som verkligen behövs.

Ibland kan man bli förblindad av de känslor som uppstår när man blir förälder, men barnen växer upp så snabbt att de kanske inte ens kommer kunna ha på sig alla de kläder du köper.

Undvik att köpa saker i onödan.

Regelbundna läkarbesök

Det är viktigt med regelbundna läkarbesök för att man inte ska få beta betala dyra ingrepp vid ett senare tillfälle.

Om du håller familjens hälsa under kontroll så minskar du risken för sjukdomar och oförutsedda kostnader.

Återanvänd och återvinn

Om du planerar att få fler barn i framtiden så är det bra att spara på barnets saker för framtiden. Det framtida syskonet kommer då att ha både kläder och leksaker redo.

Investera i kvalitet

Om du kommer spendera pengar på produkter för dig och din familj så se till att de är av bra kvalitet. Billiga varor av dålig kvalitet ger ett felaktigt intryck av att man sparar pengar.

Köp produkter som kan användas av både flickor och pojkar.

Dra nytta av kuponger

Många tidningar och webbsidor erbjuder rabattkuponger för produkter som du använder varje dag. Dra nytta av dessa för att hitta erbjudanden på det som du behöver för ditt barn.

Varför inte dela med dig av dessa tips för att spara pengar med andra nyblivna föräldrar?

Genom att veta hur man är sparsam kommer du få pengarna att räcka längre, och du kommer föregå med gott exempel inför ditt barn när det gäller att vara sparsam.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.