Saker att veta om nyfödda

Saker att veta om nyfödda
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Det finns saker som är bra att veta om nyfödda, men som inte alla känner till. Det är saker som kanske ingen berättar för dig medan du är gravid, men som du snart kommer inse när barnet föds.

När ett par bestämmer sig för att bli föräldrar och håller den nyfödde för första gången i sina armar är det antagligen den bästa känslan de kommer uppleva i hela sina liv.

Men tillfället kommer med några överraskningar!

Ditt barns utseende kan komma att förvåna dig

Ditt barns huvud kanske inte ser ut som du förväntade dig. Du trodde kanske att det skulle se runt ut?

Faktum är att ditt barn fick gå igenom födelsekanalen för att hamna i dina armar. De flexibla benen i huvudet kan formas om något för att det lättare ska kunna tränga fram.

Oroa dig inte om ditt barn har ett något äggformat huvud. Det är bara temporärt och inom några dagar kommer huvudet få den runda form som du föreställt dig.

Ditt barn kommer inte le förrän det är sex veckor

Det kan vara lite frustrerade för föräldrar att behöva gå miste om sömn för att ta hand om ett barn när det inte ens ler!

Men det varar bara under de första sex veckorna. Kom ihåg att det under dessa första veckor i livet är viktigt att man tar hand om den nyfödde och ger det all sin kärlek.

Tack vare all er möda kommer ert barn forma ett fantastiskt band med er.

Kom ihåg att du efter den sjätte veckan kommer se ditt barns fantastiska leende, så ha tålamod!

Mor som håller uppe barn

Var försiktig med navelsträngen

En viktig sak att veta om nyfödda är att när du badar din bebis ska du vara extra försiktig med navelsträngen, för den ska helst falla av själv. Du får inte forcera den. Det kan göra väldigt ont på barnet och även leda till navelbråck.

När du badar barnet får inte området bli vått. Att tvätta kroppen med en svamp är ett fantastiskt sätt att bada den nyfödde utan att röra vid naveln.

Oroa dig inte för att naveln ska bli smutsig, för en navelsträng blir inte det. Om den blir våt måste du torka av den försiktigt.

Det kommer ta runt två veckor för den att ramla av.

Var speciellt försiktig med ditt barns huvud

Barnets huvud har några mjuka områden som kallas fontaneller. Skallen är inte helt stängd eftersom den måste vara flexibel för att låta barnet passera genom förlossningskanalen.

Det är bra att veta om nyfödda när du ska ta upp ditt barn, sätta på det kläderna, bada det eller något annat.

Du kan kamma håret och smeka huvudet, men tänk på att området är väldigt känsligt. Under livets två första år kommer det att bli starkare och mindre känsligt, och ditt barn kommer att få en normal skalle.

Barn som sover mellan händer

Ditt barn kommer låta dig veta när det är mätt

Ditt barn kommer låta dig veta när det behöver äta. Nyfödda äter vanligtvis varannan till var tredje timme, men om du ammar kan det vara mer frekvent.

För att veta om barnet har fått tillräckligt med näring, uppmärksamma signalerna det ger dig. När ditt barn blir mätt kan det bli tjurigt och du borde då sluta mata det.

Det är viktigt att kunna läsa barnets kroppsspråk för att mata det så mycket som det behöver (för att förstå när det är hungrigt eller mätt).

Du kommer även veta om du äter tillräckligt, för ditt barn borde gå upp 5-8% av sin kroppsvikt under livets första vecka. Du kommer också veta om de kissar och bajsar tillräckligt varje dag (du kommer byta 5-6 blöjor dagligen).

Ditt barn kommer ha torr hud

En annan sak att veta om nyfödda är att när de föds har de en jämn och silkeslen hud, men med tiden kommer det förändras och huden blir torrare.

Det är därför viktigt att applicera en fuktgivande kräm på den nyföddas känsliga hud.

Du kommer även märka att ditt barn gråter mycket – det är det enda sättet det kan kommunicera med dig. Det kommer sova mycket och vilja ha konstant kärlek och omtanke.

Oroa dig inte, fasen kommer passera ganska snabbt!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.