Öppet brev från en barnläkare till Doktor McStuffins

Öppet brev från en barnläkare till Doktor McStuffins

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

De flesta barn gillar att se på tecknade serier och kan till och med lära sig värdefulla lärdomar av dem. Det är därför inte överraskande att en specialist som barnläkaren Steve Silvestro beslutade sig för att skriva ett brev till den berömde leksaksdoktorn Doktor McStuffins – en karaktär i en Disneyserie.

I brevet försöker Dr Silvestro motbevisa felaktig information om vilken påverkan Doktor McStuffin har på barn. Hans position är raka motsatsen till vad som uttrycks av Harvard University, som tagit fram en mindre smickrande studie om denna och andra karaktärer.

I rapporten ifråga säger man att barn som ser på “Peppa Pig” löpte högre risk att utveckla autism. Denna information avfärdades snabbt både av medicinska specialister och av universitetet självt, som nekade till alla former av analys.

Efter denna olyckliga incident dröjde det inte länge förrän detta berörande och underhållande brev från Dr Silvestro kom ut. Där tackade han karaktärens skapare för hans bidrag till barndomen: nu är inte barn rädda för läkare längre!

Vad som står i brevet till Doktor McStuffins

“Som du vet är det sed för oss läkare att skicka brev till varandra om patienter vi delar. Och nu verkar det som om vi delar en massa patienter, och jag vill rapportera om hur mycket du har hjälpt dem,” skriver Dr Silvestro.

Leksakskit för små läkare

“Först måste jag säga att du har gjort mitt jobb mycket enklare!” skriver den nordamerikanske barnläkaren inledningsvis. Han förklarar att rädslan för att gå till läkaren har försvunnit bland barnen. Nu är de praktiskt taget exalterade över att komma, och vissa klär sig till och med i vita rockar.

“Om ett barn fortfarande är nervöst när jag kommer in i rummet behöver jag bara sjunga Dags för undersökning för att se deras ögon lysa upp. Det är ett hemligt handslag som låter barn veta att jag står på deras sida.”

“Alla vet att du använder ditt stetoskop för att på magiskt manér återuppliva dina gosedjur. Som ett resultat är barn inte längre rädda för mitt eget stetoskop. De ser det inte längre som ett kallt, medicinskt verktyg, utan som en portal till fantasi och skoj.”

“Jag kan låtsas sätta det på fel plats – såsom på armbågen eller knäna, eller på min näsa som en elefant – och få skratt istället för tillbakaryggande när jag till slut sätter den på deras bröst.”

Doktor McStuffins andra lärdomar

“Men jag vill påpeka att du hjälper barn att genomgå mer än att bara gå till läkaren. Från att vara en patient och övervinna rädslor, till att hantera vänskaper, adoption och att ta hem en ny bebis, hjälper du att visa barn hur man navigerar alla utmanande och ibland oförglömliga aspekter i det dagliga livet för ett barn.”

En aspekt av programmet som värderas mest av denna barnläkare är Doktor McStuffins relation med Froste. Denna karaktär är något “hypokondrisk” och oroar sig över triviala saker.

Av den anledningen säger författaren till brevet att han “inte är helt olik ett litet barn”. För barn verkar även de minsta av saker stora och hotfulla.

Ett användbart sätt att motivera de små

Även om Frostes rädslor är ogrundade lyssnar Doktor McStuffins uppmärksamt på patienten, försäkrar honom och ger honom säkerhet.

“Ditt exempel är en bra påminnelse för både föräldrar och dina läkarkollegor att lyssna med öppna öron och svara med värme och kärlek när de arbetar med ängsliga barn,” säger barnläkaren.

Men Dr Silvestro indikerar att detta inte är det enda sättet som serien undervisar genom att föregå med gott exempel. Precis som att Doktor McStuffins drömmer om att bli en läkare likt sin mor är hon även en inspiration för många patienter.

Nu ber många småbarn att få låna stetoskopet för att höra ljudet av sina egna hjärtan. Många av dem uttrycker till och med en önskan att bli läkare när de blir äldre. Detta finner Dr Silvestro överraskande, eftersom han ser på det som något nytt.

“Så tack igen för att du gör mitt jobb enklare, för att du ger mig en anledning att bryta ut i sång under en undersökning och för att du är en fantastisk förebild för mina patienter och mig själv. Jag hoppas att vi kommer fortsätta att dela många små patienter!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.