Hur många veckor har jag varit gravid?

Hur många veckor har jag varit gravid?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du är gravid är det säkert en av de första sakerna du vill ta reda på hur långt gången du är.

Några frågor uppstår när det gäller att bestämma detta, till exempel: Varför beräknas graviditetstiden från sista mensen? Finns det något sätt att veta exakt hur långt gången jag är? Är det sant att graviditeten varar exakt 9 månader?

För att svara på några av alla dina frågor, har vi nedan sammanställt några intressanta fakta om graviditet.

Att veta hur länge du har varit gravid är väsentligt för att få adekvat mödravård med ditt vårdteam. Det kommer också att hjälpa dig att bättre förstå förändringar i din kropp och din bebis tillväxt.

Här är några grundläggande begrepp om graviditet som kommer att vara till nytta. När du lär dig mer, tveka inte att fråga om ytterligare information.

  • Fosterutveckling: är den process som börjar med ett befruktat ägg och slutar vid födseln. Med andra ord, den tid du bär din bebis i livmodern. Det är viktigt att kontrollera fostrets utveckling under vissa intervall.
  • För tidig födsel: En födsel som inträffar före vecka 37.
  • Fullgången graviditet: den fullgångna graviditetsprocessen. Barnet är med andra ord helt utvecklat och är redo för omedelbar förlossning. Detta sker mellan vecka 38 och 42.

En intressant sak är att du alltid räknar graviditeten i veckor. Det är det mest konkreta sättet att fastställa graviditetsåldern. I början blir det svårt att översätta det till månader, men snart kommer du att vänja dig vid “graviditetsspråket”.

Allt som är bra i livet är som en virvelvind: älska, dansa, hoppa, flyga, få ett skrattanfall, kyssas… och föda ett barn.

-Ana María Simón-

Nalle

Du ska räkna från din sista menstruation

Varför måste man räkna från sin sista menstruation om befruktning ju inträffade efter det? Det är väldigt enkelt: vi vet ofta inte den exakta dagen då allt började, så enligt protokollet är det mer korrekt att markera startdagen som den första dagen av den sista menstruationen.

Detta kommer att lägga ungefär två veckor till den aktuella tidslinjen för din graviditet. Även om ägglossningen sker ungefär 15 dagar efter den sista mensen, är den perfekta tiden att bli gravid eller tiden för befruktning varierande från kvinna till kvinna.

Uppehåll i menstruationen och fysiska förändringar som brösttillväxt eller livmoderhalssmärta är några vanliga symptom på en graviditet. Rådgör alltid med din läkare först.

Det finns graviditetstest att köpa som har en indikator, som inte bara berättar om du är gravid, men även lägger till en ungefärlig tid för samma graviditet.

Deras tillförlitlighet är inte 100%, men de ger ett svar för hur länge du har varit gravid i termer av veckor. Dessa tester görs hemma och du kan köpa dem på apoteket.

Ändå är det bäst att gå till din läkare eller gynekolog för att fortsätta till de relevanta testen.

Ultraljudet

Dessa tester kommer att vara mest insiktsfulla när det gäller att bestämma hur länge du har varit gravid. Ett ultraljud är en bild av vad som sker inuti livmodern.

Din läkare kommer att genomföra flera ultraljud under graviditeten, och du kan se hur barnet växer, höra dess hjärtslag, ta reda på könet osv. I en ultraljudsundersökning kan olika mätningar av barnets storlek utföras, vilket hjälper till att bestämma graviditetens ålder.

Klocka

Gravid i 9 månader

Detta stämmer inte riktigt. En fullgången graviditet varar mellan 38 och 42 veckor. Om vi ​​räknar varje månad som ungefär 4 veckor, skulle vi faktiskt komma till cirka 10 månader. Varför?

När vi räknar från början av den sista menstruationen, borde vi lägga till ungefär två veckor, eftersom befruktningen vanligen sker under ägglossningen, som mer eller mindre inträffar mitt i cykeln.

Vi föreslår att du tar upp alla dina frågor med din läkare, gynekolog eller barnmorska. De som specialister kommer att veta hur de ska rådgöra och svara på allt du vill veta. Ditt vårdteam är där för att vägleda dig under hela processen med mycket mer självförtroende.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.