Vagel hos barn: hur man behandlar dem

Vagel hos barn: hur man behandlar dem

Senaste uppdateringen: 13 juni, 2018

Vaglar kan vara väldigt jobbiga för barn eftersom de gör så ont. Det är tyvärr vanligt hos både vuxna och barn, så i den här artikeln ska vi ge dig några tips för hur du kan behandla och förebygga en vagel hos barn.

En vagel är inget annat än en inflammation i huden, men de orsakar mycket smärta och obehag som är jobbigt för både barnet och föräldern.

Oavsett hur många gånger du säger åt barnet att inte klösa och klia så fortsätter de, och det gör bara situationen värre. Alla som haft en vagel förstår vad vi menar.

Vad exakt är en vagel? Det är en liten inflammation fylld med var som sitter vid roten av ögonfransarna.

Det är körtlar som producerar talg eller olja som har blivit inflammerade. Dessa körtlar är ansvariga för att producera ett flytande ämne som smörjer ögonen.

En vagel kan förekomma på övre eller nedre ögonlocket. Den ska inte förväxlas med en chalazion som förekommer i samma område men som inte gör ont och som oftast är större än en vagel. Det är en meibomsk körtel som i så fall har inflammerats.

Vageln kan vara både extern och intern. Den senare förekommer, som namnet antyder, under huden och är inte synlig, men är lika smärtsam. Den tar längre tid att läka eftersom vageln har svårt för att dräneras.

Symptom på en vagel inkluderar: rodnad och svullnad i ögonlocket, klåda, smärta vid beröring och till sist att du ser en boll fylld med var.

Större delen av vageln kommer att försvinna spontant.

Orsaken bakom en vagel hos barn

Orsaken är en bakteriell infektion, vanligtvis av streptokock- och stafylokockbakterier. Ursprunget av vageln kommer inte från någon slags brist i barnets immunförsvar.

Det här är bakterier som lever på våra kroppar och som ibland kan orsaka blockering av talg, döda hudceller eller gamla hudbakterier.

Barn med vagel

Hur man behandlar en vagel hos barn

Förutom det faktum att de allra flesta försvinner av sig själva har vi här några rekommendationer för att påskynda läkningsprocessen:

  • Applicera en fuktig kompressor på inflammerat område i 10 eller 15 minuter, 3 till 4 gånger om dagen.
  • Till det tidigare alternativet kan du också lägga till kamomill för att lindra smärtan och hjälpa till att minska inflammationen.
  • Om du går till barnläkaren kan hen ordinera en salva för barnets ögon.
  • Om barnet bär kontaktlinser ska de bytas ut mot vanliga glasögon tills infektionen försvinner. När barnet börjar använda linser igen måste du rengöra dem noggrant.

Normalt kan vageln försvinna inom 3 till 7 dagar. Om det tar längre tid ska du kontakta en läkare eftersom den då kan vara en cysta.

I så fall görs ett litet snitt för att tömma den. Det är en smärtfri lösning som utförs under lokalbedövning.

Ursprunget av vageln kommer inte från någon slags brist i barnets immunförsvar.

Vad man INTE ska göra

Vad som är viktigare än vad man ska göra för att behandla vageln är vad man inte ska göra:

  • Kläm den inte. Om du försöker spräcka den kan det orsaka en större infektion.
  • Gnugga inte på den. Se till att ditt barn inte kliar på det inflammerade området. Det kommer bara att förvärra infektionen.
  • Applicera inte krämer eller produkter utan medicinsk rekommendation. Det är ett känsligt område och användningen av okontrollerade produkter kan orsaka stor skada.
Flicka med vagel

Hur du kan förebygga vaglar i ögat

Det mest effektiva sättet att förebygga en vagel hos barn är att upprätthålla en god hygien.

Barnet ska tvätta sina händer, och om han haft vaglar förut kan det vara en bra idé att ibland rengöra talg som samlats på ögonlocken.

Likaså är det mycket viktigt att rengöra händerna innan du sätter i kontaktlinser eftersom de kommer i direkt kontakt med ögat.

För vuxna är det viktigt att tvätta bort allt smink innan du lägger dig samt se till så att mascara, eyeliner och ögonskugga inte blivit för gammalt.

Dessutom måste man ta hänsyn till att de som har en vagel inte ska dela saker som handdukar, kuddar eller solglasögon med andra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • AskMayoExpert. Hordeolum (stye). Rochester, Minn: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
  • Lindsley K, Nichols JJ, Dickersin K. Non-surgical interventions for acute internal hordeolum. Cochrane Database of Syst Rev. 2017;1:CD007742

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.