Skor med hjul (Heelys): Hiss eller diss?

Skor med hjul (Heelys) bör ses mer som en leksak än ett vardagligt val av skor. Om de med andra ord används för mycket har de fler nackdelar än fördelar för små barn.
Skor med hjul (Heelys): Hiss eller diss?
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är nu för tiden vanligt att se barn använda skor med hjul inbäddade i sulorna. De blir allt snyggare i sin design, men frågan är om de har nackdelar?

Huruvida dessa rullskor är fördelaktiga eller problematiska beror på hur man använder dem. Det är därför viktigt att lära sig mer om dessa skor med hjul som är så populära bland unga barn.

Skor med hjul (Heelys): Vad är det?

Dessa rullskor är också kända som Heelys. De är skor, vanligtvis sneakers och sportskor, med ett hjul i hälen. Användaren kan använda hjulet för att glida fram över golvet.

Sedan de introducerades på marknaden för några år sedan har de blivit mycket populära bland barn mellan 3 och 12 år.

Den vanligaste frågan om skor med hjul är om de verkligen är bra eller inte. De är definitivt mer av en leksak än en sko att ha på sig hela dagen.

Kort sagt kan barn ha på sig dem ibland, men bör inte gå omkring i dem hela dagen. De flesta Heelys är utformade så att de ser ut som sneakers, vilket gör att de ser ut att vara för normal användning.

Trots att skor med hjul har sina fördelar är de i praktiken inte bra att ha på sig varje dag.

mjuka babyskor

Fördelar med skor med hjul

För barn kan det vara väldigt kul att ha på sig skor med hjul. Varför? De kan röra sig snabbare och ta sig omkring på kortare tid.

Trots att de ser ut som sportskor är de menade för att ha roligt. Med andra ord är de en lek för barn, en källa till underhållning och rörelse, inte ett sätt att ta sig runt.

Nackdelar med Heelys

Skor med hjul har många fler nackdelar än fördelar, speciellt för barn som använder dem varje dag. För det första kan det vara farligt för barn att ha på sig dem.

När barn har på sig rullskor har de ofta inte koll på hur snabbt de tar sig fram. Det kan leda till att de trillar och slår sig. Ett oväntat fall kan leda till skador och brutna ben. Ett sätt att förebygga det är att använda hjälm och knä- och handskydd, precis som man skulle med inlines.

En av de största nackdelarna med rullskor är att de inte är särskilt bra för hälsan. Förutom skador på extremiteterna från eventuella fall kan de leda till ryggvärk för barn som har på sig dem för mycket.

Glöm inte att det sitter ett hjul bak på hälen, så foten kommer sällan helt i kontakt med golvet. Skor med hjul erbjuder därför mycket lite stöd, vilket dessutom kan ge upphov till värk och smärta. På lång sikt kan det leda till allvarligare hälsoproblem.

Kan mitt barn använda skor med hjul?

Om rullskorna används som leksak och bärs under en begränsad tid har de inte några större konsekvenser, utan blir mer av en rolig upplevelse för ditt barn.

Så om ditt barn vill använda skor med hjul, för all del. Men se till att de inte används för mycket, eller som vanliga skor. Det är då man börjar riskera hälsoproblem.

Vilka är den bästa typen av sko för daglig användning?

Först och främst bör en bra sko för dagligt bruk ha ett innermått som är tillräckligt brett och långt för att ditt barns tår inte ska klämmas ihop. De bör också vara flexibla i mitten och ha en häl som ger tillräcklig stabilitet.

ring med skor

Sammanfattningsvis går det bra för barn att bära skor med hjul så länge det är under en begränsad tid. Det vill säga om de behandlas som den leksak de är. Köp dem inte för att ersätta ditt barns vanliga skor.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.