5 roliga aktiviteter för 2-åringar

5 roliga aktiviteter för 2-åringar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 juli, 2018

Läs vidare för att lära dig om 5 roliga aktiviteter för 2-åringar som hjälper barnen att ha roligt samtidigt som de lär sig nya saker.

Vilka färdigheter ska man arbeta med i 2-årsåldern?

En 2-årings utveckling kopplas både till fysiska attribut, dvs. barnets grov- och finmotorik, och kognitiv förmåga, dvs. fantasi och problemlösning.

I 2-årsåldern blir barn mer kapabla att simulera situationer, klassificera objekt genom deras färg och storlek och även memorera sånger de tycker om.

Dessutom genomgår de en språklig utveckling. Allteftersom börjar de använda nya ord, upprepa vad föräldrarna säger och fråga om anledningen till saker och ting.

Dessutom börjar de interagera med andra barn i samma ålder på ett mer naturligt sätt.

5 roliga aktiviteter för 2-åringar

1. Servera mat

Ge ditt barn lite låtsasmat från deras leksakskök, och be det att servera maten till alla som är närvarande.

För att göra leken mer realistisk och underhållande, låt barnet använda alla köksredskap från leksakssamlingen. Du kan också använda riktiga redskap som inte är farliga för ditt barn.

Vad leken lär barnet är vikten av att dela med sig av det de har till andra.

Det är också en viktig aktivitet för barn som inte har några syskon, eftersom det är något de behöver lära sig inför när de börjar skolan.  

Du kan också använda leken för att lära barnet siffror.

Aktiviteter för 2-åringar

2. Låtsasjobb

Från en väldigt ung ålder tycker barn om att leka att de är vuxna. De älskar att låtsas att de arbetar i olika yrken. De tycker till och med om att leka att de är föräldrar.

Så, varför inte bli deras kumpan genom att förvandla dig själv till en doktor, kock, pappa eller mamma, till deras förfogande?

Barn vet ibland inte vad de ska göra i början och kan ha problem att förstå meningen med aktiviteten. Men efterhand som du hjälper dem och ger dem ledtrådar kommer de att låta fantasin flöda och börja hitta på hur en viss yrkesman skulle uppträda.

Kom ihåg att barn fattar galoppen mycket snabbare om vi ger dem exempel. Det kan vara en bra idé att börja med ett uppstoppat djur eller annan leksak som får deras uppmärksamhet.

På det här sättet känner de sig självsäkra nog att imitera oss. Rollspelslekar är väldigt bra och roliga aktiviteter för 2-åringar.

3. Hantverk och målning

Att skapa en egen kreation och måla eller rita hjälper ditt barn att utveckla sin finmotoriska förmåga, en nödvändig färdighet i den åldern.

Börja med en enkel idé: att tillverka djur av toalettrullar, dockor, kronor och även växter är jättebra alternativ.

Underskatta dock aldrig vikten av något så enkelt som pennor och färger. I den här fasen av barnets kreativa utveckling kan ditt barn kanske bara rita klotter och oformliga figurer.

Det är viktigt att erkänna deras ansträngningar och uppmuntra dem att fortsätta för att de ska utvecklas och ha roligt.

“En 2-årings utveckling definieras av dess fysiska kapaciteter.”

4. Särskilda leksaker

Självklart är det alltid en bra idé att improvisera med det du har hemma. Särskilt om du frågar barnet vad det vill göra och erbjuder det din tid så att ni kan ha roligt ihop.

Det finns naturligtvis också spel du kan köpa som är utformade speciellt för 2-åringar.

Pussel börjar bli en del av barns liv i den här åldern. Så även utklädnad och masker, bra för att träda in i en favoritpersonlighet.

Bygglekar har också mycket att erbjuda barn som är i processen att utveckla sina motoriska färdigheter. Att ha ett set av verktyg hemma, som hammare, skruvar och leksakstegelstenar, är jätteroligt för dem.

Glöm slutligen inte trehjulingen, ett fantastiskt sätt att tillbringa eftermiddagen utomhus. Och på kalla, regniga dagar är brädspel ett utmärkt alternativ.

Brädspelen bör vara av den enklaste sorten förstås, men de är fortfarande jättekul!

Pussel för barn

5. Skattjakt

Det här är en av barnens favoritaktiviteter. Det är faktiskt en långväga släkting till kurragömma, en klassisk barnlek.

Du lägger helt enkelt ett objekt någonstans i rummet och ber ditt barn hjälpa dig att hitta det. Medan det letar efter saken, ge det lite hjälp på vägen.

Berätta att det är “varmt” när det närmar sig objektet, och “kallt” när det är långt ifrån. Förutom att ha kul hjälper leken ditt barn att utveckla sitt lokalsinne.

Du kan också använda leken för att lära ditt barn namnet på objekt och att följa instruktioner, som du kan ge barnet i form av “ledtrådar”.

Dessa roliga aktiviteter för 2-åringar, hur enkla de än kan verka, kommer att uppmuntra och hjälpa ditt barns allmänna utveckling.

De utmanar dem att göra framsteg i deras utveckling, och ni kommer att få oförglömliga stunder tillsammans!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.