Bronkit hos barn: Hur kan vi hjälpa dem?

Att ha ett sjukt barn leder ofta till oro. Här kan du lära dig om bronkit och hur du kan lindra det.
Bronkit hos barn: Hur kan vi hjälpa dem?

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2020

Bronkit hos barn uppträder när det finns en kronisk inflammation i bronkialslemhinnan. Ett av de mest uppenbara symptomen på bronkit är hosta som är närvarande under dagen tillsammans med andningssvårigheter.

Ibland kan barnet också lida av feber och allmänt obehag.

Som ett resultat av hosta kan barnet få kväljningar eller kräkas. Kräkningar kan därför vara ett annat tecken på denna sjukdom. Mödrar undrar ibland vad kan de göra för att förbättra sitt barns hälsa när de har bronkit.

I den här artikeln delar vi därför med oss av de steg du bör vidta för att lindra bronkit hos barn.

Bronkit hos barn? Besök din barnläkare

Om du tror att ditt barn lider av bronkit är det första du ska göra att gå till läkaren för att bestämma dess orsak. Läkaren kommer att ge en diagnos och de riktlinjer som bör följas.

Bronkit kan bero på många faktorer, inklusive virus, bakterier, allergier och medfödda defekter. Beroende på orsaken kommer läkaren att avgöra om denne behöver administrera antibiotika eller ej.

Det är viktigt för föräldrar att aldrig administrera hostmedicin utan råd från deras barnläkare.

Dessa mediciner bör undvikas eftersom hosta ofta hjälper till att få upp slem som kan ackumuleras i lungorna, vilket gör det ännu svårare för barnet att andas.

Om du märker att ditt barn inte får upp något slem och att det även har rethosta, kan du skapa en naturlig inhalator genom att koka vatten och sedan låta ditt barn andas in den ånga som det producerar (vid en ofarlig temperatur).

Detta kommer att bidra till att mjuka slem, vilket gör det lättare för barnet att hosta upp det. Denna teknik kan upprepas upp till 4 gånger om dagen.

Barn använder inhalator hos doktorn.

Om din läkare bekräftar att ditt barns bronkit är orsakat av allergier, utför inte tekniken som beskrivs ovan.

I fallet med allergier kommer denna teknik att producera motsatt effekt till de önskade eftersom kvalster kan reproducera mycket snabbare i fuktiga miljöer.

Betydelsen av vila när det gäller bronkit hos barn

Att vila förbättrar hälsan. Om ditt barn har bronkit, borde de vila så mycket som möjligt. Låt barnet sova så mycket som det behöver, det är viktigt för deras återhämtning.

När barnet sover kan du placera huvudet lite högre än normalt för att lindra problem med andningen.

Om barnet redan är i skolåldern rekommenderas även sängläge. När barnet börjar känna sig bättre bör de inte bli tvingade att utföra rigorösa fysiska aktiviteter. De ska få lov att skippa gympalektionerna i skolan.

Bronkit hos barn: att lindra symtomen

Håll barnet hydrerat

Vatten kan hjälpa barnet på många olika sätt:

  • Om barnet kräkas på grund av hosta hjälper vattnet till att förhindra uttorkning.
  • Om barnet å andra sidan hostar men inte kan hosta upp slem kan vatten hjälpa till att mjuka slem som gör det lättare att få upp det.
  • Förlorar barnet sin aptit bör du erbjuda vatten hela dagen eftersom de också kan förlora sin känsla av törst.

Sänk febern

Om barnet har hög feber är det viktigt att försöka få ner kroppstemperaturen med hjälp av tekniker som till exempel varmvattenbad eller genom att avlägsna kläderna. Feber kan orsaka generellt obehag och aptitbrist.

Att sänka barnets feber kommer att få det att må bättre snabbare, och det kan till och med återfå sin aptit.

Barn ligger i säng med febertermometer i munnen.

Hjälp deras immunförsvar

Om ditt barn inte förlorar sin aptit, bör du erbjuda dem en hälsosam och balanserad kost för att stärka deras immunförsvar. Var noga med att ta inkludera viktiga vitaminer och mineraler.

Du kan också gå till din lokala herbalist för att köpa örter som kan hjälpa ditt barn att stärka sitt immunförsvar.

Några användbara produkter inkluderar: Echinacea (solhatt) utspätt i vatten eller droppar av propolis från bin utspätt i vatten.

Trots att dessa är naturliga produkter bör du komma ihåg att fråga om den rekommenderade dosen för barn beroende på ålder och vikt.

Var inte rädd! Om barnet börjar bli bättre, håll det inte hemma av rädsla för att sjukdomen kan komma tillbaka. Kroppen är klok, och om barnet mår bättre och vill leka kan du generellt låta det, givetvis med måtta.

I vilket fall som helst kommer frisk luft hjälpa till att stärka kroppens försvar.

Ingen rökning!

Det är viktigt (och uppenbart) att hålla barn borta från cigarettrök eftersom den kan förvärra deras symtom och orsaka komplikationer på kort och lång sikt. Tänk på att vi är mer utsatta för ämnen i vår miljö när vi är sjuka.

Det bästa vi kan göra för våra barn när de har bronkit eller någon annan sjukdom är att söka omedelbar professionell hjälp. Det är precis som experterna säger: “Tidig behandling förhindrar större komplikationer.”

Sök din barnläkares råd, följ deras riktlinjer för behandling och hjälp ditt barn med de tips som vi gav dig ovan. Du kommer se att ditt barn kommer att återhämta sig på kort tid.

Det viktigaste du kan göra är att hjälpa dem att återfå sin hälsa och förhindra komplikationer och återfall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mainou C; Mainou A; Plaza F. Bronquitis en la infancia: clínica y tratamiento. Farmacia Profesional. Farmacia Pediátrica Vol. 21, Núm. 11, Diciembre 2007.
  • García García ML, Korta Murua J, Callejón Callejón A. Bronquiolitis aguda viral. Protoc diagn ter pediatr. 2017; 1: 85-102.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.