Kan man ha polyper eller knutor på stämbanden?
Polyper och knutor på stämbanden anses vara vanligt återkommande skador på struphuvudet. De växer organiskt som godartade tillväxter på stämbandets kanter. Skadorna kan ha olika orsaker. I de flesta fall är egenskaperna, diagnosen och behandlingen ganska lika.
Polyper är större än knutor, med ett iögonfallande blodkärl på ytan. Orsaker inkluderar att man har överansträngt rösten, bland annat. Hypertyreos, kroniska allergiska reaktioner i struphuvudet och frekvent inandning av cigarettrök och annan giftig rök är några andra vanliga orsaker till polyper.
Knutor orsakas främst av att man har använt sina stämband fel eller för mycket. Människor som anstränger sina röster när de sjunger kan få polyper och knutor på sina stämband. Detsamma gäller för lärare i klasser med många elever som anstränger sin röst för att göra sig hörd.
Människor som är i riskzonen för polyper och knutor på stämbanden
Först och främst riskerar alla som använder sin röst för arbete att utveckla polyper eller knutor på stämbanden – från telefonoperatörer, sångare och aktörer till offentliga talare, lärare och gatuförsäljare.
Även personer med en mild hörselnedsättning kan utveckla vanan att hela tiden tala för högt, vilket kan göra skada. Allt som innebär att du anstränger din röst kan leda till knutor och polyper.
Kvinnor mellan 20 och 45 år drabbas dock mest av dessa skador. De är mycket sällsynta hos barn, men kan uppstå om ett barn skriker för mycket och väldigt högt.
Polyper och knutor på stämbanden är alltid godartade. I allmänhet kommer de sig från en inflammation i kanterna på stämbandet, där de stör och irriterar när man talar.
Dessa små sår tenderar att försvinna efter en period av lämplig behandling.
Symptom som indikerar förekomsten av polyper och knutor på stämbanden
Det vanligaste symptomet är att rösten blir trött, samt ett stort antal andra symptom som man kan höra när man pratar. Rösten blir till exempel bruten och hes.
Dessutom kan det finnas en brist på luft vid utandningen som gör medellånga eller långa meningar omöjliga. I dessa fall kan en kronisk dysfoni ligga bakom.
Vidare kan förekomsten av inflammation leda till hosta, ont i halsen, muskelspänning i nacken, obehag och till och med svårare smärtor. En bra öron-, näsa- och halsspecialist kan diagnostisera hur allvarligt fallet är. Därifrån kan du följa upp med lämplig behandling.
Att utvärdera och diagnostisera polyper och knutor på stämbanden
Ibland kanske du tycker att din röst är hes efter en intensiv arbetsdag. Oftast är detta tillfälligt och övergående. Så n är ska man ta sig till en läkare för att veta om det finns skador på stämbanden?
Du behöver faktiskt inte oroa dig såvida inte hesheten fortsätter i mer än två eller tre veckor.
Om det är nödvändig kommer din läkare att utvärdera hur hes du är och graden av dysfoni genom olika förfaranden. Den första är en analys av din röstkvalitet. En logoped kommer att kunna se, beroende på vilken typ av heshet du har, om du behöver behandling eller inte.
Det andra förfarandet är en direkt observation eller laryngoskopi. För att göra detta kommer läkaren använda en spegel eller ett laryngoskop. Läkaren kan också lägga märke till tecken som indikerar att du behöver en biopsi. En biopsi utför man om det är nödvändigt för att utesluta eventuell cancer. I dessa fall kallas undersökningen en mikrolaryngoskopi.
Vanliga behandlingar för polyper och knutor
Kirurgiska ingrepp är sista utvägen för den här typen av skada. Det är bara om halsproblemen är mycket stora och har följt med länge som man behöver ta bort dem kirurgiskt.
Oavsett om det är ett glandulärt problem (hypertyreos), gastriskt (reflux) eller allergiskt kan en öron-, näsa- och halsspecialist hänvisa dig till en lämplig specialist. Dock är röstträning den mest effektiva behandlingen för att lindra, förebygga och bota polyper och knutor på stämbanden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- seorl.net. Nódulos vocales. Extraído de: http://seorl.net/wp-content/uploads/2015/09/Anexo-6-N%C3%B3dulos.pdf
- neumologia-pediatrica. (2014). Evaluación y diagnóstico de la disfonía en niños. Extraído de: http://www.neumologia-pediatrica.cl/wp-content/uploads/2017/06/evaluacion-diagnostico-disfonia-ninos.pdf