Barn som har ont i halsen

Vanliga förkylningar och infektioner på vintern ger upphov till de flesta fall av ont i halsen hos barn.
Barn som har ont i halsen

Senaste uppdateringen: 28 juni, 2019

Inflammationer i svalget, eller faryngit som det även kallas, orsakar ont i halsen, irritation, feber och svullna halsmandlar. När barn har ont i halsen kan det vara resultatet av en infektion i svalget som kan orsakas av en mängd olika mikroorganismer.

I de flesta fall är det ett eller annat virus som står för de infektioner som orsakar ont i halsen, inklusive de vanliga förkylningsvirusen. I mycket få fall kan ont i halsen vara ett resultat av en bakteriell infektion.

Dessa bakterier kallas grupp A-streptokocker. De ger upphov till streptokocksfaryngit – mer allmänt känt som bakteriell halsfluss.

“Genom att göra en odling på ett prov från barnets hals kan man avgöra om det är virus eller bakterier som är anledning till inflammationen.”

Symptom på faryngit hos barn

I allmänhet förekommer faryngit under de kallaste månaderna av året, speciellt under vintern. Faryngit är dessutom en smittsam sjukdom, vilket innebär att den sprider sig lätt bland familjemedlemmar, förskolegrupper och klasskamrater.

Så det är bra om du kan vara beredd, och därför har vi sammanställt en lista över de viktigaste symptomen på faryngit:

  • Mycket ont i halsen. Ditt barn kan ha svårt att äta eller svälja. Om du tittar i hans eller hennes hals ser du att det är rött och glänser.
  • Feber.
  • Huvudvärk.
  • Svullna lymfkörtlar.

Hur man diagnostiserar faryngit hos barn

Låt en läkare undersöka ditt barns hals för att avgöra om halsmandlarna är röda och förstorade. Samtidigt söker han eller hon också efter vita eller gråa fläckar som kan vara varproppar. Läkaren kan också observera ditt barns hud och ögon och röra vid hans eller hennes hals utifrån för att känna efter svullna körtlar.

Om läkaren anser det nödvändigt kan han eller hon ta ett prov i ditt barns hals för att analysera det. En halskultur och eventuellt ett blodprov kan hjälpa till att bestämma den exakta orsaken till ditt barns symptom.

Behandling av ont i halsen hos barn

Acetaminofen och ibuprofen kan båda vara användbara för att minska feber och lindra ont i halsen och huvudvärk. Du kan också lindra svullnaden genom att låta ditt barn gurgla med varmt saltvatten sex gånger om dagen. Förbered vätskan genom att lösa en tesked salt i ett glas vatten.

I vissa fall kommer barnets läkare att rekommendera att ni besöker en öron-, näsa- halsklinik. Om ditt barn till exempelvis drabbas av upprepade episoder av bakteriell faryngit, trots att han eller hon tar antibiotika och följer läkarens instruktioner, kommer en specialist att se om fallet är så pass allvarligt att ett kirurgiskt ingrepp krävs.

Om ett barn har svårt att andas på grund av svullna halsmandlar är detta också en anledning till ytterligare medicinska interventioner. Svullna halsmandlar kan göra att ditt barn snarkar och kan också leda till obstruktiv apné och svårigheter att svälja.

Komplikationer av ont i halsen hos barn

Andra komplikationer som kan uppstå som följd av faryngit inkluderar reumatisk feber, inflammerade njurar, korea och bakteriemi (en blodomloppsinfektion). I mycket sällsynta och extrema fall kan faryngit från streptokocker leda till toxic shock syndrome, TSS.

Svåra fall av faryngit kan orsaka obstruktioner i barnets luftvägar. Det är också möjligt att ditt barn utvecklar en peritonsillar abscess (PTA) eller en retropharyngeal abscess (RPA).

När behöver ni medicinsk hjälp?

Ditt barn kommer sannolikt att behöva medicinsk hjälp om halsontet är mycket stark och ihållande. Detsamma gäller om ditt barn har mycket hög feber, svullna lymfkörtlar och/eller utslag.

Om ditt barn har svårt att öppna sin mun eller svälja bör du söka omedelbar medicinsk hjälp. Om ditt barns hud är torr och fläckig är detta ett annat tecken på att du bör ta honom eller henne till akuten.

läkare undersöker barn med ont i halsen

När är kirurgi nödvändigt?

Många föräldrar undrar om deras barn måste operera bort sina halsmandlar. Läkare rekommenderar det endast om det är nödvändigt. Man prioriterar fall där barnet inte svarar bra på mediciner. Operationen kallas tonsillektomi och proceduren tar bara ca 5 minuter.

Själva operationen är mycket snabb och rutinmässig. Men kom ihåg att hela den kirurgiska processen tar ungefär 30 minuter. I allmänhet får barn åka hem samma dag.

Men ofta bedömer läkaren att det är bättre att ditt barn tillbringar natten på sjukhuset fram till nästa dag. På så sätt kan läkaren bättre observera och hålla koll på ditt barn.

Här är några saker att tänka på när det gäller tonsillektomi:

  • Även om ditt barn har fått stygn kommer han eller hon att kunna äta som vanligt.
  • Undvik het eller mycket hård mat.
  • Följ den speciella diet som rekommenderas av ditt barns läkare.

Faryngit kan få allvarliga konsekvenser för ett barns hälsa om föräldrarna inte tar nödvändiga steg för att få en korrekt diagnos och behandling. Om ditt barn visar upp något av ovanstående symptom, ta honom eller henne till en barnläkare så snart som möjligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.