Vänta inte med att ta hand om dig själv tills dina barn växer upp

Vänta inte med att ta hand om dig själv tills dina barn växer upp
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 april, 2018

Det är vanligt för mammor att lägga sina egna bekymmer åt sidan för att fokusera på att uppfostra sina barn. Men vänta inte med att ta hand om dig själv under tiden då barnen växer upp, det är väldigt viktigt!

Oavsett om det är på grund av kulturella traditioner eller för att vi inte vet bättre tänker man ofta att man måste kväva sina egna behov till förmån för barnen. Att man måste pausa sitt självförverkligande och vänta med att ta hand om sig själv medan barnen fortfarande är beroende av en.

Men det kan inte vara längre från sanningen. Att ta hand om sig själv och att ge sig tid att varva ner är det bästa exemplet man kan föregå med till sina söner och döttrar.

Om vi tar tid för oss själva föregår vi med gott exempel och inte bara med tomma ord. På det sättet kommer våra barn lära sig självkärlek och förstå att ta hand om sig själv är ett normalt och självklart beteende. Det behöver inte leda till kostnader eller konflikter.

På samma sätt undviker man att bli känslomässigt beroende av sina barn och skapar istället oberoende barn. De lär sig då att både ta emot och ge, inte bara till andra, utan också sig själva.

skratta tillsammans

Vänta inte med att ta hand om dig själv och dina barn

Om du väntar tills dina barn är äldre innan du tar hand om dig själv kommer du att motbevisa något väldigt viktigt för dem: hur de ska älska sig själva. Våra barn måste förstå värdet och vikten av självkärlek och att det är något absolut nödvändigt för oss alla.

Det betyder att vi måste jobba för att fixa den delen inom oss som säger att vi är värdelösa som kvinnor om vi inte offrar oss själva för våra familjer. En mamma blommar ut som kvinna när hon ignorerar rollen som martyr som samhället har prackat på henne.

Att vara en kvinna betyder inte att man måste stå ut med allt som livet kastar på en. Att tänja på sina egna känslomässiga gränser eller ta på sig vilken börda som helst, oavsett hur stor den är.

En mamma som är en välmående kvinna känner igen sitt värde i världen som individ och även sina behov.

Dessutom kan en kvinna som tar väl hand om sig själv och avsätter tid för att vårda sitt inre och yttre uppfostra barn som också kan ta bra hand om sig själva. De kan då jobba mot sina mål och uppnå en balans i sina liv.

vänta inte med att ta hand om dig själv

Mamma, ta hand om dig själv, det är bra för mig också

Som sagt är det viktigt för dig att ta hand om dig själv varje dag och aldrig åsidosätta din egen identitet.

Det är lätt att glömma det, eller att göra det till lägsta prioritet, men det är grundläggande för att försäkra sig om att ens barn får den bästa uppfostran.

Låt oss titta närmare på några tips för att ta hand om dig själv dag för dag.

Frigör tid varje dag

Planera in tid varje dag då du andas, frågar dig själv hur du mår, läker dina sår och lugnar dig själv. Ta några minuter i sängen, på soffan eller vid uteplatsen för att tänka på dig själv och hur dagens händelser har fått dig att känna. Det kommer hjälpa dig att samla dig själv och bättre kunna hantera dina känslor.

Det kommer att gynna dina barn direkt. Du kommer inte bara vara lugnare och mer tillmötesgående, utan dina barn kommer också få ett bra första exempel på hur man ska ta hand om sig själv och avsätta tid för att förstå sig själv.

Välj stunder varje vecka och månad för att älska dig själv

På samma sätt borde du avsätta en eller flera tillfällen varje vecka för att träna, läsa, gå ut med vänner eller vad du nu känner för att göra. Med det menas att planera din tid så att du kan göra sakerna som du normalt inte har tid för, eller som du prioriterar bort till senare.

Jobba för att få tid till positiva aktiviteter som låter dig slappna av och jobba på dig själv. Den här tiden är speciellt ägnad åt dig själv, för att ha kul eller för att lära känna dig själv.

Vänta inte med att ta hand om dig själv och ge dig själv den friheten. Det får dig att känna dig fulländad, levande och lycklig.

mamma och liten fot

Bygg upp din självkänsla

Vi har en tendens att skjuta ifrån oss vår självkänsla som att det vore en pappersbåt i havet. När havet sedan stormar kommer den sköra lilla båten att sjunka. I skeppsvraket finns vår självkärlek som blir lidande.

  • Gör dig av med allt känslomässigt bagage i ditt liv. Alla kommentarer eller påverkan som inte är konstruktiva är oviktiga. Du är intresserad av att bygga upp, inte riva ner.
  • Tillämpa samma principer på de negativa tankarna och känslorna som du har mot dig själv och din omgivning. Att skriva ner de här tankarna och sedan riva sönder pappret är ett bra sätt att göra sig av med dem.
  • Skriv en lista på allt som är positivt i ditt liv. Läs igenom den varje gång du behöver det.
  • Gör en lista över allt som du gillar att göra, och de saker som du skulle vilja göra. Ta dig sedan tiden att göra det.

Kom ihåg att det bästa sättet att uppfostra dina barn och lära dem och utveckla dem är att föregå med gott exempel. Låt oss inte glömma att allting som är bra för oss även är bra för dem, både på kort och lång sikt.

Det är en enkel tanke: vi fungerar bättre när vi mår bättre.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.