Graviditetens effekt på hjärnan

Graviditetens effekt på hjärnan
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 april, 2018

Hej mamma! Idag vill jag prata med dig om graviditetens effekt på hjärnan. Min närvaro kommer ändra ditt sätt att tänka och känna för alltid. Det kommer att börja från första stund, så att du förstår att vi hör ihop från början.

Det första som händer, mamma, är att ett hormon som heter progesteron kommer att börja flöda i din kropp. Dina bröst kommer att bli känsliga, men din hjärna kommer att slappna av. I början kommer du märka att du ofta känner dig trött och behöver vila och äta mer än vanligt.

Jag är anledningen till dessa hormoner, som stimulerar rummen i din hjärna som gör att du blir hungrig och törstig. Vi kan säga att jag behöver äta! Det betyder att du kommer behöva producera mer blod så att jag verkligen får alla näringsämnen jag behöver.

graviditetens effekt på hjärnan

Oroa dig inte, det är helt normalt att du alltid håller en vattenflaska i handen och att du alltid vill ha en toalett i närheten. Och av samma anledning skapar din hjärna sug efter olika saker att äta, eller tvärtom, gör dig äcklad av vissa lukter.

Eftersom du inte vill riskera att äta någonting som kan skada mig kommer många saker att börja äckla dig. Ibland kommer du till och med att må illa. Men var inte orolig, det är så den första trimestern är. Graviditetens effekt på hjärnan gör att det är helt normalt. 

Du ska veta att din progesteronnivå kommer öka tiodubbelt mellan den andra och fjärde månaden av graviditeten. Effekten av det är som från en avslappnande och ångestdämpande substans, såsom Valium.

Tänk vad häftigt, det är som att din hjärna får en ström av lugnande hela tiden! Så slappna av – jag vill bara att du inte ska stressa för bådas vår skull.

gravid

Graviditetens effekt på hjärnan vid fyra månader

Från och med den fjärde graviditetsmånaden kommer din hjärna mer eller mindre ha vant sig vid hormonförändringarna. Det är troligt att du kommer kunna äta som vanligt nu och att du kanske känner dig lite mer orolig.

Både de medvetna och omedvetna delarna av din hjärna kommer att fokusera på det som händer i din livmoder, mitt hem. Det är fantastiskt här inne, mamma – din mage är väldigt mysig! Jag gillar att lyssna till dina hjärtslag och känna din värme.

Men bli inte allt för bekväm, mamma! Jag vill att du ska veta att jag är här. Så från och med den femte månaden och framåt kommer du förmodligen börja uppleva känslan av gasbubblor i magen. Du kanske tror att det är de vanliga gaserna du kan få efter en måltid, men det är det inte.

Din hjärna vet redan att det betyder att jag rör på mig. Du kommer börja märka av min närvaro. Din hjärna har förändrats och du har fått ett förhöjt luktsinne, och det gör dig mer hungrig och törstig. Vet du varför? På grund av kärlek. 

Du har redan lärt känna mig. Du känner mina små sparkar och du vet när jag rör på mig. Jag gissar att du inte kan vänta tills du får hålla om mig och titta på mig.

Pappa och de andra människorna runt omkring dig kommer säkert vilja känna på mina rörelser också. De kommer nog att lyssna på mina hjärtljud genom din mage.

Den lugnande effekten av progesteron

Ökningen av östrogennivåerna hjälper till att bekämpa stresshormonerna medan jag ligger i din mage, mamma. Visste du att både min kropp och moderkakan som skyddar mig producerar mycket kortisol (ett stresshormon)? Så tills slutet av graviditeten kommer din kropp vara full av det, som om du hade gjort stora fysiska ansträngningar.

Dock så kommer inte hormonet få dig att känna dig stressad, eller åtminstone inte på det vanliga sättet. Vad hormonerna gör är istället att de kommer göra dig medveten på vad du äter, om du är på en säker plats eller inte och om allting runt omkring dig är som det ska.

Det hjälper dig att fokusera på dig själv och på mig, och att bry dig om oss båda två. Storleken och uppbyggnaden av din hjärna kan också förändras. Din hjärna kan minska lite under de sista sex månaderna av graviditeten fram till förlossningen.

Mamma, jag har krympt din hjärna! Men oroa dig inte, den kommer också återgå till det normala. Din hjärna jobbar nu på att gå tillbaka till det som är viktigt. Med det menas inte att du kommer förlora några förmågor, utan du kommer tvärt om få nya.

Innan jag kommer till världen kommer din hjärna ha återgått till sin normala storlek.

glad bebis

När min beräknade födelsedag närmar sig

När förlossningen närmar sig kommer du börja oroa dig massor för mig. Du undrar säkert hur vi ska kunna klara av den stora utmaningen som väntar oss och hoppas att vi båda ska må bra efteråt.

Så, du kommer att vara på alerten. Du kommer gå som en gungande anka och samla dina sista krafter till sista stund. Jag kommer att komma ut när jag är redo. Förvänta dig inte att jag kommer hålla mig till ditt schema.

När vattnet går kommer det att flöda ut oxytocin i din hjärna som gör att du får sammandragningar i livmodern . Dina nivåer av progesteron (det där hormonet som en gång lugnade oss) kommer sjunka. Oxytocinet och dopaminet som nu rusar genom din kropp kommer skapa nya nervbanor i din hjärna. 

Och sen kommer jag plötsligt vara ute och du kommer att få träffa mig för första gången. Du kommer vara så utmattad att du kanske ser suddigt, men din hjärna kommer vara helt redo att älska mig.

Så fort du får dofta på mig, känna på mig och titta på mig kommer du kunna skilja mig från vilken bebis som helst med en otrolig exakthet.

Din styrka och vilja att ta hand om mig kommer vara rotad i din hjärna för alltid. Det kommer kännas som att du kan stoppa vad som helst för att skydda mig. Ingenting kommer att stoppa oss nu.

Du kommer förmodligen att utveckla ett bättre fysiskt minne. Graviditetens effekt på hjärnan är bland annat att du kommer bli mer flexibel, mer effektiv och modigare – nu och för resten av ditt liv. Din hjärna har förberett sig för att älska mig och att ha mig vid din sida.

Det är vad det är, mamma, för alltid. Jag hoppas att du nu förstår varför vi älskar varandra så mycket. Det är som magi, eller hur? Är det inte underbart att vi kan växa ihop och göra varandra bättre och bättre?

Jag kanske inte har orden för att uttrycka det här just nu, men jag kommer att visa dig med kramar, pussar och massor av kärlek i alla fall. Jag har ju lärt mig från den bästa!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.