Vad du bör veta om trillinggraviditeter

Nyheten om en flerbördsgraviditet med tre barn kan föra med sig enorm glädje, men även oro då trillinggraviditeter inte sker utan risk.
Vad du bör veta om trillinggraviditeter

Senaste uppdateringen: 09 juni, 2022

Graviditeten är en mycket spännande process. Tusentals känslor stiger upp till ytan, inklusive spänning och rädsla. Den senare förstärks när vi upptäcker att vi inte bara väntar ett barn utan två eller fler. Vi bör vara medvetna om att trillinggraviditeter inte sker utan risk.

En graviditet som kännetecknas av närvaron av flera embryon behöver inte vara alarmerande. Det är sant att det till en början kan vara chockerande, men när den första chocken väl har lagt sig blir glädjen över att ha flera småttingar som springer runt i huset obeskrivlig.

Tyvärr ökar dock risken för komplikationer under graviditet och förlossning, speciellt om det rör sig om fler än två barn. Det är viktigt att du träffar din läkare regelbundet eftersom trillinggraviditeter kan orsaka vissa problem.

Vilka är riskerna med trillinggraviditeter?

En för tidig födsel är relativt trolig. Illamående och obehag är allvarligare än vid en normal graviditet, och det finns också en högre risk för missfall. Ett kejsarsnitt kan bli nödvändigt, och processen kan bli mer smärtsam än vanligt.

Trippelbebisar.

Dessutom föreligger det en ökad risk för graviditetsdiabetes hos mamman. Anemi är vanligt och det är normalt att en absolut vila rekommenderas under tredje trimestern. Vid trillinggraviditeter ordinerar läkaren vanligtvis kortikosteroider för att påskynda utvecklingen av barnets lungor, förutom andra associerade mediciner.

Processen varar i genomsnitt 34 veckor, och läkarkontroller är sker vanligtvis oftare än normalt. Moderns hälsa måste förbli intakt. Trillinggraviditeter anses vara högriskförfaranden, så både mor och barn kan komma att påverkas negativt.

“När man är mamma är man aldrig riktigt ensam i sina tankar. En mamma måste alltid tänka två gånger, en gång för sig själv och en gång för sitt barn.”

-Sophia Loren

Finns det några predisponerande faktorer för trillinggraviditeter?

Genetiken spelar en viktig roll här. Om liknande fall har inträffat inom moderns eller faderns familj så är det mer troligt att det kan hända igen. Sett från positivt håll kan du då vända dig till råd från personer som har varit där tidigare. Det är inte särskilt vanligt att uppleva flerbördsgraviditeter, så mammor som har haft en kommer att förstå dig bättre än de som endast har fött ett barn i sänder.

Det har dock gjorts studier som kopplar trillinggraviditeter till icke-genetiska faktorer. Vissa påverkande faktorer är interna, så som ålder, medan andra är externa, som vid användningen av vissa preventivmedel.

Användning av p-piller

Det finns många fall av kvinnor som säger sig ha upplevt en trilling- eller tvillinggraviditet efter att ha slutat med p-piller. Det är inte känt exakt varför detta händer, eftersom det inte finns tillräckligt med studier. Vad som är säkert är att alla behandlingsformer som påverkar våra hormoner kan förändra våra kroppar på oförutsägbara sätt.

Nyfödda trillingar.

Fertilitetsbehandlingar

Kvinnor som har genomgått fertilitetsbehandlingar löper en ökad risk för flerbördsgraviditeter. Provrörsbefruktning eller konstgjord insemination är alternativ som ofta överraskar oss med sina (ibland för) goda resultat.

Moderns ålder

Om graviditet inträffar efter 35 års ålder så är sannolikheten för en dubbel ägglossning högre. Åldern ökar också risken för att problem ska uppstå med graviditeten, speciellt om du bestämmer dig för att bli mamma efter 40 års ålder.

Flera tidigare graviditeter

Om kvinnan har blivit mamma flera gånger tidigare ökar möjligheten att få en trillinggraviditet. Det behöver förstås inte ske i alla fall, men det är en faktor att ta hänsyn till.

Etnicitet

Chanserna att få en trillinggraviditet beror till viss del på vilken etnicitet vi har. Svarta kvinnor har störst chans, följt av vita kvinnor, följt av latinamerikanska kvinnor och slutligen asiatiskor, vars procentandel av att uppleva en trillinggraviditet är liten jämfört med de tidigare grupperna

Hur som helst är det en välsignelse att föra ett barn till världen. Även om vi är rädda är det väldigt viktigt att hålla oss lugna och försöka slappna av. Under denna typ av graviditet måste vi ta hand om oss själva mer än någonsin.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.