Allt du behöver veta om att föda tvillingar

Att föda tvillingar är mycket som att föda ett barn, förutom att det är två som ska ut!
Allt du behöver veta om att föda tvillingar

Senaste uppdateringen: 25 februari, 2020

Tvärtemot vad du kanske har hört är en naturlig vaginal förlossning möjlig även när du ska föda tvillingar. Möjligheterna till en ingripandefri leverans kommer att bero på två faktorer: först mammans tillstånd under graviditeten och sedan barnens position i magen.

När man ska föda mer än ett barn når inte graviditeten 40 veckor. Om mamman har haft en normal graviditet fram till vecka 37 kan läkaren föreslå vaginal förlossning som ett möjligt alternativ. Men vid högriskgraviditeter kan din barnmorska välja kejsarsnitt. Många specialister föredrar detta från början för att undvika de komplikationer som kan uppstå vid vaginal förlossning.

Barnens position i magen

Tvillingarnas position är också en avgörande faktor. Om båda barnen ligger med huvudet nedåt är dina chanser att föda naturligt mycket större.

Dock är vaginal förlossning fortfarande ett alternativ när den första bebisen ligger med huvudet nedåt och den andra ligger på hans eller hennes baksida. När den första bebisen har kommit ut finns det en chans att den andra bebisen kan rotera till rätt läge.

Men om båda barnen befinner sig i ett upprätt läge är kejsarsnitt det enda alternativet. Detsamma gäller när båda barnen befinner sig i ett horisontellt läge. Det finns även andra tillstånd som påverkar om man måste göra ett kejsarsnitt. Till exempel riskerna förknippade med placenta praevia, om mamman har ett trångt bäcken, för tidig förlust av fostervätska, om navelsträngen drivs ut innan barnen osv.

Om barnen föds för tidigt är kejsarsnitt det enda alternativet. Detsamma gäller när barnen delar samma fostersäck eller har medfödda fosterskador, som till exempel i fall av siamesiska tvillingar.

Tvillingar i en gravid kvinnas mage.

Att föda tvillingar vaginalt

Att föda flera barn vaginalt likar mycket att föda bara en bebis. I båda fallen börjar förlossningen med sammandragningar eller när mammans vatten går.

Vid värkar kan mamman vänta tills de kommer ungefär var 5:e minut. När hon väl är på sjukhuset måste hon vänta tills hon har öppnat sig 10 centimeter. Om mammans vatten redan har gått är det ok att vänta, så länge vätskan är ljus i färgen. Om vätskan är mörk måste hon omedelbart åka till sjukhuset.

När man föder tvillingar är intervallen mellan den första bebisens födelse och den andra mellan 20 och 30 minuter. Förlossningen tenderar att vara snabbare eftersom bebisarna är mindre än vid enbarnsförlossning. För att stabilisera bebisarna snabbt tar sjuksköterskorna dem direkt till en kuvös. Efter det kommer mamman att kunna ta hand om dem.

Några rekommendationer om du ska föda tvillingar

  1. Delta i en förlossningskurs. De hjälper inte bara föräldrar att göra sig redo för förlossningen, utan låter också mammor och pappor dela sina erfarenheter med andra blivande föräldrar.
  2. Ta reda på riskerna i samband med flerbarnsbörd. Det här är inte meningen att ge dig mer ångest och göra dig rädd för att föda tvillingar, snarare handlar det om att hålla dig informerad och kunna undvika så många risker som möjligt. Till exempel, de komplikationer som kan uppstå om mamman lider av diabetes eller högt blodtryck. I dessa fall är risken för blödning högre. Risken för andra vanliga komplikationer som trycket på navelsträngen eller placentan ökar också.

    50% av flerbarnsbörder resulterar i förlossning innan 37 veckor på grund av barnens vikt och livmoderns storlek.

    Tvillingbebisar med blå ögon.
  3. Välj dina specialister. Med tanke på den ökade risken för flerbarnsböder är det en bra idé att ha specialister omkring dig under förlossningen. Om något problem uppstår kommer en läkare att kunna vidta lämpliga åtgärder. Det är viktigt att ha alla medicinska resurser till ditt förfogande. Dessutom rekommenderar vi att ha två sjuksköterskor i rummet för att höja effektiviteten.
  4. Ordna hjälp för när dina barn är födda. Ordspråket säger, “Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn.” Ett barns födelse innebär stora förändringar för familjen, och det gäller dubbelt för tvillingar. Att ha individer till hands som kan hjälpa och stödja er är viktigt när det gäller att ta hand om två nyfödda barn.

Stöd från nära och kära

Naturligtvis är det viktigaste av allt att du håller dig fortsatt lugn och ser fram emot förlossningen med en positiv attityd. Ha din partner, vänner och familj nära till hands för att få det stöd du behöver både före, under och efter dina barns ankomst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bateni ZH, Clark SL, Sangi-Haghpeykar H, et al. Trends in the delivery route of twin pregnancies in the United States, 2006–2013. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2016;205:120-126. doi:10.1016/J.EJOGRB.2016.08.031
  • Melka S, Miller J, Fox N. Labor and delivery of twin pregnancies. Obstet Gynecol Clin N Am 44 (2017) 645–654 http://dx.doi.org/10.1016/j.ogc.2017.08.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.