10 unika pojknamn och deras betydelser

Väntar du på att ditt livs kärlek ska komma de närmsta månaderna? Om du fortfarande inte har valt namn till den lille, ta en titt på dessa alternativ.
10 unika pojknamn och deras betydelser
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 januari, 2019

I den här artikeln ger vi dig en lista över unika pojknamn tillsammans med deras betydelser. Förhoppningsvis kommer de att inspirera dig.

När du får reda på att du ska få en bebis är en av de första tankarna oftast namnet. Då vill alla vara med i urvalsprocessen, och du blir snabbt omgiven av många förslag.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det är föräldrarna till barnet som har rätten att bestämma barnets namn.

Att bestämma namnet till din son är vackert, men det kan också vara en riktig utmaning. Medan vissa föräldrar väljer att följa familjetraditioner föredrar andra föräldrar att titta på vad som är populärt vid tidpunkten då den lille ska komma.

Det finns också de föräldrar som föredrar någonting nytt. Om du är en av dem, kommer här en lista med 10 nyskapande pojknamn.

10 nyskapande pojknamn

1. Agni

Namnet Agni har sitt ursprung i sanskrit, det primära språket inom hinduismen. Det härstammar från en homonym som betyder eld. Det refererar också till en av de grundläggande gudarna i hinduismen, eldens herre, offer och gudomlig kunskap.

2. Igor

Rötterna till detta namn är skandinaviska. Enligt etymologin kommer namnet Igor från termerna Ing och Warr. Det är relaterat till iden om fertilitet i den nordiska mytologin som representerades av guden Yngvi.

Namnet avser en ärlig person med god karaktär, alltid villig till att lära sig nya saker och förbättra sig själv. Han värderar även lojalitet och långvariga relationer.

3. Daire

Daire har sina rötter i Irland och betyder “fruktbärande, fertil”. De som bär detta namn har en stor personlighet, och namnet förekommer ofta bland irländska legender.

Dessa individer är personliga, lojala och trogna personerna de älskar.

 

Pojke i soffa

4. Cosme

Detta pojknamn har grekiskt ursprung. Det kommer från ordet kosmos och betyder skönhet, harmoni och ordning. När det gäller personligheten, är personen som bär detta namn känslig och har en skyddande instinkt.

Han förväntar sig att ge och ta emot tillgivenhet, samt tenderar till att vara väldigt ansvarsfull. Han sticker även ut från mängden för sin lojalitet och uppriktighet.

5. Ian

Har skotskt ursprung och betyder “Gud är barmhärtig”. Det är ett gaeliskt derivat av det hebreiska namnet “Yohanan”. I England motsvarar detta John, som förklarar dess religiösa innebörd.

Namnet Ian refererar till en person med enorm tro. Han tycker inte om att ljuga och är pålitlig. Dessa personer är moraliska och mångsidiga. De utför alltid sitt arbete ordentligt.

Dessa personer tenderar att ha bra relationer med andra eftersom de är positiva och andra har förtroende för dem. De föredrar seriösa relationer med omtänksamhet och kontinuitet. Andra personer värderar dem ofta för deras uppriktighet och lojalitet.

6. Kamal

Precis som Agni, kommer även detta namn från sanskritspråket. Detta betyder “lotusblomma” och är relaterat till skapande inom hinduismen. Inom buddhismen förknippas dock blomman med renhet.

Människor med namnet Kamal är tillbakadragna, naturliga och till viss del blyga. De kan verka reserverade eller okänsliga, men när du har deras förtroende är de väldigt trevliga.

Samtidigt är de ordentliga, glada och okomplicerade. Ibland kan de dock bli fundersamma.

“Äran att välja ett barns namn tillhör endast föräldrarna.”

7. Bittor

Namnet är en variant av det traditionella Victor som kommer ifrån det baskiska språket och betyder “erövrare”. Namnet är mycket originellt och effektfullt.

Betydelsen av namnet Bittor är relaterad till planeten Jupiter. Killar med detta namn brukar vara kreativa, uttrycksfulla och njuta av livet. De värderar familj och gemenskap och växer när de jobbar med andra.

8. Goran

Namnet Goran kommer från Kroatien och betyder “bergsman”. Därför är namnet förknippat med natur och frihet.

Personer med namnet Goran njuter av lugna och avkopplande stunder och tycker om att analysera världen de lever i.

Barn med detta namn är självsäkra och överför samma självsäkerhet till andra. De är intelligenta och tenderar att vara lyckliga och kvicka. De är även goda ledare och har en god övertalningsförmåga.

9. Orion

Orion har sina rötter i det antika Grekland. Enligt mytologin var Orion Poseidons äldsta son.

Även om detta är ett ovanligt namn för barn, kommer många snabbt att känna igen det som en mycket tydlig stjärnkonstellation som är synlig över hela världen.

Personer som bär namnet Orion är kända för sin känslighet, sin intuition och sitt lugn. De utmärker sig för sitt lugn, sin vänlighet och sin empati.

De älskar dessutom att resa, är äventyrliga och värdesätter frihet. De kan ibland verka motsägande och varierande.

Pojke med ryggsäck

10. Zale

Detta är ett annat namn med grekiskt ursprung. Zale betyder “havets styrka”. Detta kan vara ett av de mest originella av alla pojknamn på denna lista.

Detta namn är ofta relaterat till manlighet och utstrålar styrka och förtroende för sin egen förmåga. Dessutom är det en person med entreprenöriell och modig personlighet. Dessa barn är ofta aktiva och uppfinningsrika.

De är naturligt födda som ledare, men kan ibland komma att bli lite auktoritära. De är dock inte själviska och tänker ofta på andras känslor.

Om du letar efter ett originellt och ovanligt namn för din son, är vi säkra på att denna lista har gett dig lite inspiration.

Om du vill att ditt barn ska sticka ut på grund av sitt namn, diskutera dessa alternativ med din partner och välj ett som ni båda tycker om.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.