7 förvånande fakta om graviditeten

7 förvånande fakta om graviditeten

Senaste uppdateringen: 07 augusti, 2018

Trots att många människor tror att de vet mycket är många saker vi tror om graviditeten inte sanna. Det finns många fakta om graviditeten som kanske förvånar dig. Vissa är mer kända än andra, och det finns alltid något nytt att lära sig.

Informationen vi har om havandeskapet varierar. Några är populära uppfattningar, andra kommer från vetenskapliga studier. Vad du slutligen tror på är naturligtvis upp till dig.

Du kanske redan har gått igenom en graviditet utan att några konstigheter, men det behöver inte bortförklara existensen av vissa fenomen. Till exempel kan vissa kvinnor producera mjölk långt innan hon föder barnet.

Det finns vissa saker, som även om de är märkliga, är fullt möjliga och bevisade av vetenskapen.

förvånande fakta om graviditeten

Vissa förvånande fakta om graviditeten är ovanligare och mer främmande än andra. Det finns några som du kan tänka dig vara sanna även om du aldrig har hört talas om dem tidigare. Ett sådant är faktumet att moderns stress kan påverka barnets beteende.

Sedan finns det andra som är svåra att tro på om vi inte själva upplevt dem. Så låt oss ta en titt på sju förvånande fakta om graviditeten:

7 förvånande fakta om graviditeten

  • Begär och illamående kan bero på utvecklingen av en kvinnas luktsinne under graviditeten. Studier har visat att en kvinnas luktsinne blir mycket mer känsligt under den här fasen. Många gravida kvinnor kan känna sig irriterade eller fängslade av särskilda dofter även om de inte är särskilt starka.
  • En av de mest påtagliga fysiska förändringarna för en gravid kvinna (förutom hennes höfter, det vill säga) är hennes hår. Det är den bästa tiden att stoltsera med ett hälsosamt, briljerande yttre. Det beror på hormonell stimulans. Olyckligtvis kan det förändras drastiskt efter förlossningen. Det är inte heller alla kvinnor som upplever det: det finns de som till och med tappar hår under graviditeten.
  • Även om ditt barn verkar hålla sig stilla i livmodern kan det i själv verket göra många olika saker. Till exempel kan det hicka, gäspa, suga på tummen, vända på sig och till och med drömma. Vad tror du att bebisen drömmer om i livmodern?
  • Kvinnor kan få sammandragningar efter förlossningen. Det kan inträffa när mamman håller barnet och kan fortsätta intermittent under några dagar. Det är på grund av en reflex i den mänskliga kroppen. Området där du upplevde smärtan drar sig fortfarande samman.
gravid kvinna i skog
  • Ditt morgonillamående kan hjälpa dig att ta reda på vilket kön ditt barn har. Några studier visar att om du är gravid med en flicka kan det göra dig mer illamående än om det är en pojke.
  • Under graviditeten kan en kvinnas fötter växa. Det är på grund av effekten av hormonet relaxin. Hormonet har en expanderande effekt på bäckenbotten och vaginalkanalen i förberedelse för förlossningen. Enligt studier upplever sju av tio kvinnor denna förändring eftersom hormonet också påverkar ligamenten i fötterna.
  • En bebis hjärta är det första organet som utvecklas. Redan under de första få veckorna kan du höra hjärtslaget vid ultraljud, ca 6 veckor efter befruktningen. Det är otroligt exalterande för föräldrarna att få höra fostrets hjärtljud, men det är också ett viktigt medicinskt faktum som avslöjar att barnet mår bra och utvecklas ordentligt.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.