När din bebis börjar prata och bara du förstår

När din bebis börjar prata och bara du förstår
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 september, 2018

Kärleken en mor eller far hyser för sitt barn uttrycks på de mest fantastiska sätt. Sambandet mellan dem är så intimt att deras känslor vägleder dem till att förstå deras små babbel. Föräldrarna är de första översättarna under den här första underliga och fascinerande tiden när deras bebis börjar prata för första gången.

Vi tror med bestämdhet att du vid mer än ett tillfälle har upplevt följande: du är ute med din familj eller vänner och plötsligt börjar din bebis gurgla och utstöta lösryckta ljud med stor inlevelse. Snart frågar alla skrattande vad din bebis säger.

Vad ett barn kan göra idag med hjälp, kan det göra imorgon av sig självt.

– Lev Semyonovich Vygotsky –

Sedan, utan att riktigt veta hur, verkar du naturligt som översättare, effektivt tolkande dessa ljud, gester, skrik och babbel. Vare sig du tror det eller inte, vet du vad ditt barn säger för att du känner det. Du kan läsa dess signaler och du förstår dess känslor, blickar och intentioner. När det börjar prata är det vanligtvis också dig det riktar sig till.

Tillsammans har ni skapat ett litet universum av tecken och språk där inget undgår dig. I sin tur agerar du som guide så att dessa ljud långsamt artikuleras in i ord och sammanhängande fraser. Dessa kommer att skapa och bygga ett användbart och effektivt språk som kommer att hjälpa barnet att knyta an till sin värld.

Det är en underbar uppgift som otvivelaktigt har en intressant bakgrund…

I den här artikeln kikar vi närmare på tiden då din bebis börjar prata och uttrycka sig.

Din bebis börjar prata tack vare ”moderns dialekt”

När din bebis börjar prata

Jenn Berman är en familjepsykoterapeut som är expert på kommunikation och föräldradynamik. Hon skrev nyligen en intressant bok med namnet ”SuperBaby” publicerad av Everest. I den här boken förklarar hon något som är både unikt och fantastiskt: att mammor kan kommunicera med sina bebisar utan svårighet.

  • Experter skiljer på ”bebisspråk” och ”mammas dialekt”.
  • När vi pratar med små barn som inte kan prata än gör de flesta av oss det på ett bebisspråk med flera stavelseupprepningar såsom ”ta-ta-ta” eller ”gu-gu”…
  • Vi kanske tycker att den här kommunikationen är passande för bebisar men… Den är inte hälften så användbar som kommunikationen mamman och pappan använder. De som spenderar tillräckligt med tid med barnet och instinktivt vet hur man kommunicerar med det.
  • Mammans dialekt (eller pappans dialekt) använder normal kommunikation men med ett artikulerat och långsammare tal.
  • Den naturliga formen av talet, där man lägger speciell vikt vid tonfallet och gör det till riktig kommunikation som inte är begränsat enbart till enstavelse-kommunikation.
  • De använder ett tonläge anpassat till bebisens hörselförmåga och de uttalar också ord på ett överdrivet sätt så att den kan urskilja de olika ljuden.

Mamma förstår mig: känslomässig anknytning

Min bebis börjar prata

Det finns de som begränsar sig själva till att tala om modersinstinkt och den hormonella explosion som nästan på ett magiskt sätt transformerar en kvinna från detta till att bli mor.

Hursomhelst, känslomässig anknytning uppstår inte automatiskt bara för att man genomgår födseln. Det är något djupare, något som faktiskt uppstår utan att man nödvändigtvis behöver vara gravid.

En mors famn är gjord av ömhet och barn sover djupt i den.

– Victor Hugo –

“Jag förstår dig eftersom du utgör en del av mitt hjärta.” Ibland vet du om ditt barn är rädd, hungrigt eller känner någon form av obehag bara genom att titta på det. Du behöver inte tveka för att agera och lösa det.

Moders- och fadersinstinkten uppstår från den dagliga kontakten genom sömnlösa nätter och karaktärsdrag vi ser i barnet. Vad det föredrar, hur det reagerar och vad det behöver…

Allt detta kommer att reflekteras förr eller senare när din bebis börjar prata: i babbel, gurglande eller ljud. Det kan komma när den får sin favoritleksak, när den vill att du ska ta på den eller när den vill ha en annan…

Barnets kommunikation uppstår inte bara genom imitation, utan också genom det känslomässiga samspel du erbjuder och förstår…

Mamma håller barn

Ljud fulla av känslor

Varje babbel, snyftande, skrik av känsla eller första yttrandet av ”mamma” eller ”pappa” kommer från en förnimmelse till känsla som uppstår i en främjande omgivning.

Ju mer stimulans och förstärkning, ju fler positiva känslor, desto mer effektiv kommer kommunikationen att bli.

Vi borde dock inte fixera oss vid hur långsamt vårt barns tal utvecklas: varje barn har sin tid och utveckling för sin mognadsprocess.

Vad vi behöver först och främst är kärlek. Ett fortlöpande erbjudet förtroende och lugn baserat på en konstant och lågmäld men ändå stimulerande kommunikation.

Mamma förstår alltid och kommer alltid att förstå när hennes bebis börjar prata. Pappa kommer också alltid att vara en översättare han med. Bägge föräldrarna är de bästa kanalerna för att underlätta den ökande kommunikationen hos barnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.