Hemmafruar är också arbetande kvinnor

Hemmafruar är också arbetande kvinnor
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 12 april, 2018

Tror du kanske att hemmafruar kan sitta och lata sig hela dagarna?

Mammor som stannar hemma för att ta hand om sina barn är också arbetande kvinnor. De bidrar också till familjen trots att de inte får lön. De går också till sängs sent på natten utan att ta ut övertid. Även om många har svårt att förstå det har de värdefulla uppgifter och de har kanske det vackraste jobbet i världen.

Vi alla vet att vi lever i en värld där mycket krävs av kvinnor, men kvinnor kräver också mycket från sig själva – extrem effektivitet inom alla områden i sitt liv. De kämpar dagligen i ett samhälle som ger dem väldigt lite synlighet. De gör scheman, ser efter sina barn, släpper av och plockar upp dem från skolan, bidrar ekonomiskt till sina familjer och samtidigt tar de hand om sin egna känslomässiga hälsa.

Det är inte lätt, och det finns ännu miljontals kvinnor som gör det varje dag: de uppfostrar, lär ut och når sina framgångskvoter inom sina respektive yrken. Däremot finns det också många mammor som villigt väljer att skjuta upp återgåendet till arbetsplatsen efter att ha fött barn.

Ibland är det på grund av ett personligt val, andra gånger är det på grund av arbetsuppgifterna eller svårigheten att hitta ett nytt jobb där införlivande är svårt. Dock är det viktigt att komma ihåg att kvinnan eller mannen som stannar hemma för att ta hand om sitt barn också arbetar.

Jag tjänar ingen lön, men jag arbetar och investerar mitt liv i det bästa projektet

Ett barn är inte bara ett livsviktigt projekt, det är vårt ansvar, vår dagliga inspiration och någon som vi kommer att ägna resten av våra liv till.

  • Vi vet att det idag inte finns någon brist på mammor som entusiastiskt går tillbaka till jobbet efter bara några veckor ledigt, men organisationer som WHO rekommenderar att man ammar i minst 6 månader.

För många i världen är jobben inte alltid är lika känsliga för dessa viktiga behov. Det är därför många kvinnor väljer att bli hemmafruar för att uppfostra sina barn.

Jag stannar hemma och jag godkänner inte den klassiska könsstereotypen

Än idag finns det ingen brist på folk som tycker att det kommer som en stor överraskning att en mamma frivilligt väljer att stanna hemma. Det första folk brukar tänka är att de “ger upp” värdefull tid som annars skulle låta dem växa professionellt och personligt.

  • Att stanna hemma gör inte att man frånsäger sig något. Hemmafruar får kvalitetstid och gör investeringar i sina egna barn i en miljö där det inte finns någon brådska, stress eller press.
  • Det är även viktigt att veta att det finns många män som också väljer att stanna hemma, speciellt här i de nordiska länderna där pappor har större möjlighet till föräldraledighet.

Föräldraskap är ett jobb som tar 27 timmar om dagen

Det är inte ett betalt jobb, och det finns inte heller några pauser eller semestrar. När du uppfostrar barn måste du ha en examen i tålmodighet, en doktorand i expertis och magisterutbildning i uthållighet.

  • Det är väldigt lite sömn involverad, schemat är inte flexibelt och helgen är bara en fortsättning av måndagen.
  • Det finns inga kaffepauser eller kvällsmiddagar på fredagen.

Hemmafruar klagar inte på sin lön, och det kommer de aldrig heller att göra, för det finns ingen bättre betalning än ett leende från sina barn. En kram godnatt eller en delad tupplur på soffan.

Norden – ett paradis för familjer

Det finns fortfarande många kvinnor i olika länder som ställs inför problemet att “förlora” sina jobb bara för att de blir gravida.

Vi tänker ofta inte på hur bra vi har det i Sverige och Norden i allmänhet, och hur andra länder ser upp på våra föräldrarättigheter.

I Sverige kan vi ta föräldraledigt i upp till 18 månader, och i Norge är föräldraledigheten 56 veckor (ungefär 1 år och 2 månader).

  • Norska mammor kan välja att ta ut 46 veckor med 100% lön eller 56 veckor med 80%.
  • Pappan njuter av 10 veckors ledighet med full lön.
  • Dessutom är dagisverksamheter garanterade. De flesta företag i Norge har en.
  • Arbetstimmarna är i genomsnitt 37 timmar per vecka.
  • De har 20 dagars obefogad ledighet för att ta hand om sina barn.
  • Staten ger 120 euro varje månad tills barnet fyller 18.

För att avsluta vill vi poängtera att man i en jämställd värld aldrig borde diskriminera en kvinna som, av vilken anledning som helst, väljer att stanna hemma för att ta hand om sina barn. De investerar också i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.