Massageövningar som lindrar förstoppning hos bebisar

Massageövningar som lindrar förstoppning hos bebisar

Senaste uppdateringen: 04 december, 2018

Förstoppning hos bebisar är ett vanligt fenomen under de första månaderna i livet. Det kan påverka både humör och matning.

I den här artikeln kommer vi att dela med oss av en serie massageövningar som kan avhjälpa ditt barns förstoppning.

Tack vare dessa kan du lindra symtomen hemma utan att behöva medicinera.

Förstoppning är ett riktigt obehagligt tillstånd för alla. Det kan vara ett större problem hos bebisar eftersom de inte har förmågan att kommunicera vart smärtan kommer ifrån.

Även om det är obehagligt och får föräldrar att bli oroliga, är förstoppning vanligt under de första månaderna och åren av livet.

Vi kan se det när bebisarna börjar bli utåtagerande och, självfallet, när de bara gör ifrån sig några få gånger om dagen.

Ett barn anses förstoppat när det har 3 eller färre avföringar under en vecka.

Orsaker till förstoppning hos bebisar

Orsaken till förstoppning hos bebisar är en kost som har brist på vätska eller fibrer.

Vätska såsom bröstmjölk och vatten är extremt viktigt för vätskebalansen.

Den är fundamental för musklernas funktion och för kroppens funktion i övrigt. Fibrer kan hjälpa till att mjuka upp avföringen.

Förstoppning kan också orsakas av att äta vissa förstoppande födoämnen. Vi kommer att förklara mer nedtill.

Externa faktorer kan också leda till förstoppning. Precis som vuxna, absorberar bebisar stimulans från sin omgivning och vid de flesta tillfällen svarar de med sin kropp.

Detta förklarar varför traumatiska händelser, vare sig de är personliga eller inte, kan orsaka det här tillståndet.

Förstoppning kan uppstå under de första månaderna i livet.

Massage kan lindra förstoppning hos bebisar

Vissa typer av massage kan effektivt avhjälpa förstoppning hos bebisar. För att utföra dem är det bäst att hitta en stund när barnet är lugnt.

Här är fem övningar som kan vara till stor hjälp:

1. Dragrörelse

För att utföra den här övningen, lägg bebisen med ansiktet uppåt och använd dina handflator för att göra en rörelse från dess revben till den nedre delen av magen.

När du gör detta bör du använda lätt tryck. Det bör inte vara för starkt, det kan orsaka obehag.

Trycket bör appliceras lätt men inte omärkligt. Du kan också utföra den här övningen när dess ben är upplyfta.

Förstoppning hos bebisar

2. Knärörelser

Bebisen bör placeras med ansiktet upp. Håll dess ben i anklarna och sträck ut dem fullständigt. Därefter böjer du dem tills de rör vid barnets mage.

Håll den här positionen under några sekunder. Upprepa rörelserna ett par gånger. Du kan också imitera pedalrörelser som om den cyklade.

3. Massage medsols

Det här är den mest använda massagen mot förstoppning. Bebisens ansikte bör vara uppåt. Håll dess knän och benen bör vara delvis böjda.

Använd dina fingrar till att rita en cirkel i en medsols rörelse. Du bör utföra den här rörelsen sakta under ett par sekunder, stanna till och sedan upprepa.

4. Sidomassage

För den här övningen bör bebisen placeras på sidan. Sträck ut ett av dess ben och böj det andra tills knäet rör vid magen.

Gör detta under 10 minuter och byt sedan sida.Du kan göra den här övningen upp till 6 gånger om dagen.

5. Omvända bokstäver

Lägg bebisen med ansiktet uppåt och rita sedan bokstaven I på den vänstra sidan av dess mage. Sedan ritar du ett omvänt L och slutligen ett omvänt U. Detta har visat förbättringar i tarmrörelserna.

Viss mat kan orsaka förstoppning och det är normalt sett de första fasta födoämnena din bebis börjar äta. Därför bör du vara speciellt uppmärksam efter det att du slutar amma.

Fler tips

Förutom dessa massageövningar så finns det andra tips som kan vara ganska användbara när det gäller förstoppning hos bebisar.

Här kommer några exempel:

  • Byt kost. Öka bebisens konsumtion av frukt och grönsaker som är rika på fibrer. Det är också viktigt att öka dess vätskeintag.
  • Rörelse. Ditt barn kanske är för litet för fysisk aktivitet men så fort det börjar gå är det viktigt att det får använda sin energi under dagen. Rörelse stimulerar de inre rörelserna i matsmältningsapparaten och tarmarna.
  • Goda vanor. Lär barnet att inte hålla sig för länge utan gå på toa när det är dags.
Bebis äter puré

Vilka livsmedel bör vi undvika att ge dem?

Vissa livsmedel kan orsaka förstoppning och det är bäst att undvika dem. Här är några av de främsta bovarna i dramat:

  • Ris
  • Päron
  • Bananer
  • Äpplen
  • Morötter

De flesta av dessa är bland de första att introduceras i en bebis kost. Därför bör vi vara särskilt uppmärksamma när vi börjar introducera fast föda.

Det är dock bra att komma ihåg att ovannämnda födoämnen är väldigt effektiva som behandling om barnet skulle ha diarré.

Om tillståndet håller i sig under en längre period och ovannämnda förslag inte fungerar för ditt barn, bör du rådfråga din doktor.

Långvarig förstoppning kan vara ett tecken på något mer allvarligt och därför bör det behandlas omgående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.