Tips på hur du kan öka produktionen av bröstmjölk

Tips på hur du kan öka produktionen av bröstmjölk

Senaste uppdateringen: 23 oktober, 2018

Många mödrar klagar över att produktion av bröstmjölk inte är tillräcklig för att möta deras bebis behov. Under amningsperioden tar kvinnor ofta till huskurer för att försöka öka produktionen av bröstmjölk.

Men dessa kurer är ofta ineffektiva och lösningen är faktiskt mycket enklare än många tror.

Om du vill öka produktionen av bröstmjölk från din bebis första dag i livet, följ bara råden nedtill.

De första timmarna efter din bebis födsel

Mjölkproduktionen påbörjas de första timmarna efter det att din bebis föds.

Under den här tiden är det extremt viktigt att modern får chans att ge sitt barn bröstet. Det gör ditt barns första kontakt med amningen mycket lättare. Din bebis kommer att vara alert och lugn, vilket tillåter närhet mellan mor och barn. Detta är ett mycket speciellt och intimt ögonblick.

När de första timmarna efter ditt barn fötts har passerat, kommer det att falla i djup sömn och vila i 6 till 12 timmar. Under den här tiden kommer det att bli svårt att få barnet att begripa att det ska amma.

Med tålamod och varsamhet kommer du att komma igång med amningen av din nyfödda.

Hemligheten bakom att öka produktionen av bröstmjölk

Amma din bebis dag och natt. Detta är det bästa receptet för att få dina bröst att öka produktionen av bröstmjölk till en tillräcklig nivå.

Så under den första veckan av ditt barns liv bör du amma det 8-10 gånger under varje 24-timmarsperiod. Detta innebär dygnet runt-matning, både under dagen och natten.

Hur ökar man mjölkproduktionen?

Här kommer tricken:

 • Försäkra dig om att barnet får rätt grepp. Fel grepp leder inte bara till inadekvat mjölkproduktion, utan även andra problem kan uppstå, såsom nariga bröstvårtor eller retention av mjölken. Det första du bör göra för att försäkra dig om att bebisen får rätt grepp är att se till att den befinner sig i rätt position. Så vilken är rätt position? Din bebis nacke bör inte vara vriden och dess mun bör vara på samma nivå som din bröstvårta.
 • Lägg din bebis på en amningkudde. Detta kommer att tillåta dig att med lätthet hålla din bebis på samma nivå som ditt bröst och få rätt anknytning mellan mun och bröst. Ditt barn bör ta in hela bröstvårtan och större delen av vårtgården i munnen. Dess underläpp bör vara vriden utåt och du bör inte höra några klickande ljud medan det ammar.
 • Tillåt din bebis att amma färdigt ett bröst innan du byter till det andra. Detta är ett av sätten att försäkra sig om att bröstet töms ordentligt. Detta är viktigt för att öka mjölkproduktionen. Det är också ett bra sätt att försäkra dig om att din lille får i sig den näringsrikaste delen av mjölken. I början av varje amning kommer förmjölken. Den är mindre koncentrerad så att den hjälper till att släcka barnets törst. När barnet fortsätter att suga på samma bröst når det eftermjölken. Den består av mer fett och vitaminer för att nära din bebis.
 • Tillåt din bebis att amma när den vill. Glöm klockan och låt ditt barn vara din guide. Varje barn följer sin egen rytm. Vissa bebisar blir hungriga varannan timme; andra behöver amma med mer ojämna intervall. Kom ihåg att vissa bebisar behöver 5 till 10 minuter på sig att tömma ett bröst medan andra behöver mycket mer tid.

Amning erbjuder den emotionella säkerhet som varje mänskligt liv är beroende av i början.

-Okänd-

 • Bröstmjölksersättning, tillskottsnäring etc – ja eller nej? Om amningen etableras rätt från början kommer dina bröst att producera tillräckligt med mjölk för att täcka ditt barns behov. Ingen annan näringskälla behövs om det inte är föreskrivet av en läkare. Ibland kan ersättning eller tillägg få exakt motsatt effekt mot vad du önskade. Ditt barn dricker mindre och mindre bröstmjölk, vilket säger till din kropp att producera mindre mjölk.
 • Undvik att använda napp. Du bör undvika att ge napp under de 10 första dagarna i livet och fram tills dess att amningen är väletablerad. På så sätt kommer du att undvika att förvirra din bebis. Sättet bebisen suger på en napp är annorlunda mot hur den suger på bröstet. Om man ger napp för tidigt så kan den komma att suga likadant på bröstet, vilket kommer att vara väldigt ineffektivt.
 • Att amma har stora fördelar. Bland annat verkar amningen lugnande för din bebis. Därför är det bra att komma ihåg att din bebis kanske inte alltid är hungrig när den vill amma. Ett par minuter av hudkontakt kan vara tillräckligt för att få den att känna sig lugn och trygg.
Den viktiga bröstmjölken
 • Vila och ät rätt. Försök att hålla en balanserad diet på 2500 kalorier beroende på din kropp. Försök också att vila så mycket du kan för att återställa dina energinivåer. Under de första veckorna av en bebis liv är det normalt för mödrar (och fäder) att spendera merparten av natten vakna. Därför är det livsviktigt att du får så mycket sömn som möjligt under dagen. Ta vara på din bebis tupplurar.
 • Be om massage. Att få massage är avslappnande och det är även ett bra sätt att få bröstmjölken att flöda lättare. Be din partner att massera din rygg med cirkulära rörelser runt ryggraden och upprepa rörelsen uppåt. Du kan sitta medan du mottar den här massagen.

Om du behöver hjälp är det bara att fråga.

När du än behöver är det viktigt att du söker stöd hos din familj, din läkare och dina vänner. De bör vara ditt supportsystem när du har tvivel eller svårigheter rörande amningen.

Sök efter amningsgrupper i ditt område där du kan delta för att lära dig mer om att öka produktionen av bröstmjölk. Om du ackompanjeras av andra och kan få hjälp så gör det allt mycket lättare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Binns C., Lee MK., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Healht, 2016. 28 (1): 7-14.
 • Ciampo LA., Ciampo IR., Breastfeeding and the benefits of lactation for women’s health. Rev Bras Ginecol Obstet, 2018. 40 (6): 354-359.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.