Varför barn skriker: Vad gör man i en sådan situation?

Det kan vara mycket svårt för föräldrar att veta vad de ska göra när deras barn skriker. Men genom din reaktion kommer dina barn förstå att skrik inte kommer uppnå det de vill ha. Att distrahera dina barn med aktiviteter är också effektivt.
Varför barn skriker: Vad gör man i en sådan situation?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 oktober, 2019

Barn skriker för att få uppmärksamhet; det kan röra sig om att de har ett behov du måste fylla eller så kan de vilja få din uppmärksamhet av någon annan anledning. Om du vill hitta en lösning på det kan den här artikeln hjälpa dig.

Varför barn skriker

Här är några vanliga orsaker till att barn skriker, utan att ta hänsyn till hur högt de skriker eller vid vilken tid på dagen de gör det.

För att få din uppmärksamhet

När barn är små vet de inte hur de ska hantera sitt tonfall med någon större precision. De är inte heller medvetna om vilken volym de bör använda vid ett visst tillfälle. Därför är det normalt att de skriker för att visa dig något som gör dem upphetsade.

Genom att tala med dem kan du lära dina barn hur de bör uttrycka sig bland folk och ge dem enkla anledningar som de kan förstå.

Barn skriker

Ett raseriutbrott för att få något

När du nekar dina barn någonting är det säkert ett raseriutbrott som följer. Skrikandet börjar omedelbart, åtföljt av gråt och dramatik i mer eller mindre lika delar.

Dessa utbrott förekommer både i och utanför huset. De är som allra vanligast förekommande hos 2- till 4-åringar. Din reaktion på raseriutbrotten spelar en nyckelroll för att gradvis lösa problemet.

Genom att ta efter andra

Barn lär sig genom att imitera, och på så sätt kan de ha lärt sig att uttrycka sig genom att skrika från en familjemedlem eller någon annan i deras närhet. Arbeta med dem för att styra deras tonfall i en lugn, kärleksfull miljö.

Vad bör du göra om dina barn skriker?

Om ditt barn får ett raseriutbrott, håll dig lugn. Ge inte efter för vad ditt barn vill ha. Det kommer lära henne att uttrycka sig. Lite i taget förstår hon att hon inte alltid kan få vad hon vill ha.

Försök att förhandla med ditt barn. Till exempel, erbjud en liten belöning om barnet går med på att hjälpa dig med hushållssysslorna. Berätta för ditt barn att bara hon kan göra den specifika uppgiften och ingen annan.

Skrik inte på dina barn, för i det långa loppet kommer det bara att göra problemet värre. Du lär dem att skrik är ett giltigt sätt att svara eller att den som skriker högst vinner.

Vad kan jag göra så att mina barn inte skriker?

Målet är att få dem att förstå att skrik inte kommer uppnå någonting. Ha en konversation med dina barn och förklara för dem att det är svårt att förstå dem när de skriker. Eller att om de skriker för många gånger kommer de bli hesa och skada sina stämband.

Barn skriker håller i hink

Om dina barn fortfarande är för unga för att förstå ett sådant samtal, använd följande tips:

  • Tillfredsställ deras grundläggande behov. Om du och dina barn kommer att vara borta under en längre period, se till att de har ätit, sovit och använt toaletten i förväg. Det hjälper dem att inte bli tjuriga och få ett raseriutbrott.
  • Avsätt tid för att skrika med dem. Att planera in en skrikmatch är det bästa sättet att se till att de samarbetar. Detta kan också dämpa deras lust att skrika eller höja sin röst när de pratar. När matchen är slut kan du berätta att de nu ska prata tystare med en mjukare ton.
  • Gör det roligt. Gör skrikmatchen till en del av de aktiviteter ni gör tillsammans, så att de inte har möjlighet att ens tänka på att få ett utbrott.
  • Beröm dem för sitt goda uppförande. Berätta att du är väldigt nöjd med deras beteende och belöna dem för det. Självklart bör du inte göra detta medan de håller på att skrika, eftersom de då identifierar det som ett sätt att få vad de vill ha.
  • Det är viktigt att ha tålamod. Barn brukar väldigt lätt glömma vad de har lärt sig, så du måste vara konsekvent och tålmodig för att få ditt barn att sluta skrika.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.